Skocz do zawartości

Zębatka zbiorcza

babyy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanko czy zębatka zbiorcza ta przy kole moze miec male bicie? Zauwazylem ze moja bije lekko okolo 1-2mm na boki i okolo 1-2mm po średnicy. Nie wiem czy tak jest to dopuszczalne czy powinna chodzic idealnie równo. Moto to YAMAHA FZR 600.

Witam.

Generalnie nie powinno być żadnego bicia na zebatce.

Jednak każde bicie wirującej rzeczy jest szkodliwe dla innych elementów.

Jesli zębatka jest juz stara -zjechana to bym ją wymienił na twoim miejscu.

Pozdrawiam

Edytowane przez Lolo

Nie zbiorcza tylko zdawcza.

Nie powinna mieć bicia. Wymień ją, sprawdz stan zębatki przedniej, jak i łańcucha, czy nie jest juz wyciągnięty za bardzo.

EDIT

Przepraszam, nie doczytałem,poprawione.

Edytowane przez Lukass

Zębatka zdawcza jest przy silniku. Mowa tu o tylnych zębach. No chyba że po prostu chciałeś poprawić kolegę w terminologii :notworthy:

babby: pomyśl sobie, co może się stać.. wiruje sobie radośnie zębatka, na której pracuje łańcuch. Ty sobie radośnie jedziesz 200 km/h. Siła odśrodkowa jest dosyć spora, naprężenia łańcucha również.. Jak odgadniesz, to wygrasz deskę klozetową :notworthy:

KTM LC4 400 SC '95

Honda CB 1100 Bol D'or '83

DKW KM 200 '35

www.bikepics,com/members/thefex/

Zębatka zdawcza jest przy silniku. Mowa tu o tylnych zębach. No chyba że po prostu chciałeś poprawić kolegę w terminologii :D

babby: pomyśl sobie, co może się stać.. wiruje sobie radośnie zębatka, na której pracuje łańcuch. Ty sobie radośnie jedziesz 200 km/h. Siła odśrodkowa jest dosyć spora, naprężenia łańcucha również.. Jak odgadniesz, to wygrasz deskę klozetową ;)

;) dobre to z ta deska. Wiem co moze sie stac dlatego pytam. Napend generalnie jest do wymiany tylko myslalem ze do konca sezonu polatam bo w czasie jazdy nic nie czuc ani nie slychac jeszcze zadnych niepokojacych objawow konczenia sie go. Ostatnio przy naciaganiu i smarowaniu lancuch postanowilem sobie zapalic moto i wlaczylem bieg i to co zobaczylem powiem przestraszylo mnie troche :biggrin: lancoch sobie skakal w gore i w dol a nawet momentami mocno szarpal no i ta zebatka niby nie jest to duzo bo odchylaka zedu 1-2mm chyba nie jest wielka ale z tym lancuchem co mam to nie wiem. Chyba juz odstawie moto na kolki albo kupie naped.

Dzieki za odpowiedzi

to takie, za przeproszeniem, oszczedzanie po ch**u...

dolatasz te 1000-2000 km na starym napedzie, a caly czas bedziesz s*ał po gaciach above 50kmh, czy ci sie nic nie zerwie.. a jak zerwie?

generalnie jedno wielkie AUĆ!

Cztery opcje (wg. wzrastajacego dramatyzmu):

1. lancuch ci sie skonczy i zostanie 500m za toba na asfalcie

2. zerwie sie, zablokuje sie w okolicach ZZ (zebatki zdawczej), charatajac przy tym kartery silnika, tylne kolo sie zablokuje, wpadniesz w poslizg i go opanujesz, zostawiajac za soba ladny pasek zdartej gumy i rejestrujac wzrost adrenaliny we krwi o ok 500%

3. tak jak wyzej, tylko ze nie opanujesz moto, zaliczysz szlifa, ale przezyjesz

4. tak jak wyzej, z tym, ze.....

No wlasnie - chyba wyrazilem sie jasno i klarownie?

Zmieniaj jak najszybciej i smigaj poki sezon jeszcze trwa.

GODSPEED :biggrin:

Edytowane przez thefex

KTM LC4 400 SC '95

Honda CB 1100 Bol D'or '83

DKW KM 200 '35

www.bikepics,com/members/thefex/