Skocz do zawartości

Deszcz zalewa mi wizjer...

krzycho
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

[ciach!]

Aha! i jeszcze jestem okularnikiem, także dla mnie odchylanie szybki nie działa, bo jak mi zapada okulary to już w ogóle kupa...... :buttrock:

[ciach!]

Też jestem okularnikiem. Ja nie podnoszę całkowicie szybki do góry, ale jedynie podnoszę ją o jeden ząbek do góry. Jak stoisz to raczej nie napada i nie paruje. :biggrin: A, no i nie oddychać ustami tylko noskiem :biggrin:

lecialem w mocnym deszczu [ulewie] A4 do Tych na festiwal im.ryska riedla i jedynym sposobem byla jazda na maxa.ponad 100 i to sporo km.h .auta sie wlokly ,a ja zapieprzalem lewym pasem.mialem stracha ale nie mialem gdzie stanac i tylko przy takiej predkosci woda splywala z szybki w miare szybko,tak ze cokolwieg bylo widac lecialem tak ze 20km .adrenalina -max.ale nastepnym razem jak bede lecial autostrada i zauwaze jakis zwiastun deszczu to zjezdzam na najblizszy parking i czekam az sie sytuacja wyklaruje.nie warto rydzykowac.

jestem ciekaw min gosci w puszkach ,kiedy ich wyprzedzalem hehe

Edytowane przez kulka

dr750big ,hd evo 1340 ratrost ,gsxr 1100 91' , ram hemi 5.7

http://www.bikepics.com/members/kulka/

W louis'e mozna kupic taką nakladke na palec wskazujący, bardzo dobrze spelnia swoją role, dziala jak wycieraczka

takie coś miałem seryjnie zamontowane w rekawicach Salomona do snowboardu, musze powiedzieć że średnio to sobie dawało rade...może też daltego że rekawica ma kontakt ze sniegiem i tak sie rozmazywała szybka... nie jestem do konca przekonany do takiego wynalazku.

Specjalny preparat, jak najbardziej i nie przecierać rękawicą bo jest tylko gorzej. Przy większych prędkościach woda sama spływa a przy mniejszych od czasu do czsu przechylić kask pod innym kątem tak by spływało. Przy zatrzymaniu nie ma innej rady i trzeba uchylić szybkę ale tylko ząbek by się nie nalało do środka. Suma sumarum komfortu nie ma żadnego i trzeba pierońsko uważać bo guzik widać, zwłaszcza jak ci chlapnie spod ciężarówki z przeciwka jadącej koleiną pełną wody. Jedzie się wtedy na czuja aż brudna woda spłynie za kołnierz i wyleci nogawką :biggrin:

Testowałem temat w ostatni piątek. Jechałem z Piaseczna po burzy i poważnym opadzie. Woda była w dziurach i koleinach do tego trochę jeszcze padało z góry :biggrin:. Pod wiaduktem kałuża z wodą sięgającą osi. Każdy przejeżdżający obok samochód to prysznic spod kół prosto na klatę.

Ciuchy (kurtka textyl modeki + spodnie ortalion przeciwdeszczowe) wytrzymały bez poważniejszych przecieków. Wizjer wycierałem co chwila rękawiczką i na postojach albo przy wolniejszej jeździe podnosiłem na jeden klik (jeżeli nie było zagrożenia ochlapaniem w twarz :biggrin:) bo parowało (kask shark RSF2i).

Wychodzi na to, że będę eksperymentował:

- jakiś płyn do wtarcia w wizjer na zewnątrz, żeby krople lepiej spływały

- folia antifog na wizjer od środka (koniecznie!).

Generalnie - ciekawe doświadczenie miałem z tą jazdą :biggrin: .

pzdr

PS. Czy będą jeszcze suche dni tego lata :biggrin:?

Edytowane przez Igor

Znawcy mówią, że znacznie zabawniej jest najpierw się kochać, a potem zadawać pytania.

Czy będą jeszcze suche dni tego lata :biggrin:?

Z tego co słuchałem to początek września ma być pochmurny i ma padać :biggrin:

Jeszcze może kilka suchych dni, będzie ale to kilka :biggrin:

Co do tej folii to też muszę sobie taką sprawić, bo mój Airoh SE500 paruje (nie mocno, ale zawsze) :biggrin:

- folia antifog na wizjer od środka (koniecznie!).

Ja miałem taką folię w standardzie ze swoim kaskiem Airoh. Na początku jeździłem bez tej folii, ale jak trochę popadało to na postoju musiałem otwierać wizjer. Teraz to można chuchać i dmuchać i nie zaparuje. Bardzo dobra rzecz.