Skocz do zawartości

Yamaha Midnight Star (Roadliner, Stratoliner)

johny
 Udostępnij

Midnight Star  

250 użytkowników zagłosowało

1. 1. Oceniam jako:

• ładna
      201
    • brzydka
      34
    • nie mam zdania
      16

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwolę sobie troszkę zmienić temat. Moje dwa poprzednie motory były uzbrojone w gps-a (a właściwie w mój telefon komórkowy z funkcją gps) i gniazdo zapalniczki z którego korzystał telefon, co by się nie rozładował. Nie wyobrażam sobie dalszych tras na obecnym motorze bez tych gadżetów. Do tej pory kupowałem na allegro uchwyt uniwersalny rowerowy pod telefon za 20zł i gniazdo zapalniczki niewiele droższe. I teraz o co chodzi jakby :icon_question::smile:. Nie mogę znaleźć na allegro odpowiedniego uchwytu na telefon, ani gniazda zapalniczki żeby swoim mocowaniem objęła naszą grubą kierownicę:sad:. Nie mogę wymyślić jak mam z tymi dwoma gadżetami się zainstalować na kierownicy motocykla, lub w ogóle w jaki inny sposób się zainstalować. Czy ktoś z was w ogóle jeździ z gps-em na midnight starze :icon_question: Może ktoś by mi mógł podrzucić jakiś pomysł lub linka do takich akcesoriów które będą pasowały. Kolego Soft, ty objeździłeś pół Europy :tongue:. Ciekaw jestem czy używałeś tradycyjnej mapy - jeśli tak to szacunek :notworthy:, czy masz zainstalowanego gps-a :icon_question:

Edytowane przez lr1

Nie jestem pewien czy uwierzysz, ale mam w telefonie mapę IGO (nawigację). Miałem też mapy zwykłe.

IGO odpaliłem może 1 raz, a może wcale, z mapy napewno skorzystałem 1 przed jakimś skrzyżowaniem, i kilka razy siedząc w kawiarni i pijąc kawę - planując dalszą trasę.

Jechałem z kumplem który też miał jakąś automapę, ale jego nawigację wykorzystaliśmy tylko i wyłącznie w Belgradzie do przejechania przez miasto.

Powiem ci że najwygodniejsze rozwiązanie jednak to smartfon z zainstalowaną nawigacją, 16GB muzyki i blutoothem.

Jedziesz, słuchasz muzyki, jak ktoś zadzwoni może pogadasz i czasami nawigacja coś do ucha podpowie.

Ja mam 2 gniazda do ładowania smartfona, jedno pod siedzeniem, drugie w sakwie. Mogę telefon mieć przy sobie - ale wtedy jestem podłączony kablem pod siedzenie - mało to jest wygodne lub druga opcja kładę telefon podłączony do gniazda w sakwie na bagaże, zamykam sakwę i słucham przez blutootch muzyki i odbieram telefony.

Hmm, a ja z kolei przyzwyczaiłem się do gps-a. Bywało już tak że mój gps prowadził mnie, a za mną sporą ekipę motocyklistów, gdy jechaliśmy na wycieczkę:icon_mrgreen:. Poza tym lubie na niego rzucić okiem gdy jadę w górach lub lesie bo na przykład gdy dojeżdżam do zakrętu, i nie widzę czy jest to zakręt długi, krótki, łagodny czy ostry, jeden rzut okiem na gpsa i już wiem czy mam hamować czy nie :biggrin:. Ok, nie będę się rozpisywał na temat gps-u, w temacie o midnight starze, żeby nie zaśmiecać tego tematu. Wracam do midnight stara i mam kolejne pytanie. Przy wymianie oleju przekładniowego należy zdjąć rury wydechowe o czym pisał Soft. Zauważyłem że w manualu pokazują że po zdjęciu rur, przy ponownym zakładaniu należy się zaopatrzyć w parę nowych części (oznaczenie "new") - wygląda to na jakieś uszczelki, tuleje czy coś podobnego. Czy ty Soft kupowałeś te części nowe czy wykorzystałeś z powrotem to co było wcześniej założone :icon_question:

Nie kupowałem nowych uszczelek, bez problemu użyliśmy "starych" i wszystko jest o.k.

Faktycznie w instrukcji jest napisane aby wymienić uszczelki (a raczej pierścienie uszczelniające).

Myślę jednak iż nie ma co być nadgorliwym i dopóki nie zacznie "przepuszczać" nie ma co się przejmować. To nie jest element od którego zależy nasze bezpieczeństwo, czy żywotność pojazdu.

Dla porównania - świece także mają uszczelki jednorazowe, których nie bardzo da się wymienić. Czy za każdym razem, kiedy wykręca się świecę należy wymieniać ją na nową? ... myślę że nie.

Ciekawe czy serwisy ASO wymieniają. Może tak - przecież to kasiora dla nich. Taki zestawik uszczelek może być bardzo drogi. Ostatnio za żarówkę do kierunkowskazu chcieli mnie skasować na 70 zł + miesięczne oczekiwanie. Myślę że z uszczelkami może być podobnie - tylko cena jeszcze wyższa.

Zapytałem z ciekawości. Bo jeśli by trzeba było wymieniać na nowe, to za w czasu wolał bym się w coś takiego zaopatrzyć. Tak mi się wydawało że te elementy które każą wymienić, będzie się dało użyć po raz kolejny. Oczywiście nie ma to nic wspólnego z bezpieczeństwem ani żywotnością pojazdu. Pewnie co najwyżej silnik by głośniej chodził gdyby spaliny bokiem rury uciekały :icon_biggrin:

Żarówka do kierunkowskazu już ci się zdążyła spalić:icon_question::icon_eek: Przód czy tył:icon_question: Na tył przychodzą chyba tradycyjne żarówki :icon_question: Ale jeśli przód, to gdzie takowe zdobyć za mniej niż 70zł:icon_question: Bo z przodu są dwu włóknowe :icon_question:

A wracając do rur to ile czasu zajmuje zrzucenie ich z motocykla i czy jest to jakieś trudne przedsięwzięcie :icon_question::icon_razz:

Edytowane przez lr1

Rurę akurat ściągał mój kolega, u którego w serwisie robiłem wymianę oleju. Z tego co pamiętam to zajęło mu do dosłownie parę sekund. Dłużej szukaliśmy miejsca gdzie ją położyć aby się nie podrapała.

Jeżeli chodzi o żarówki do kierunkowskazów, to poszukiwałem przednich "na zapas" Przepisy drogowe niektórych krajów mówią że musisz posiadać po 1 sztuce z każdego typu żarówek które znajdują się w pojeździe. Warto mieć taki zapas bo nie znasz dnia ani godziny.

Problem rozwiązałem w taki sposób że poprosiłem o zakup tej żarówki w serwisie ASO w USA. Tam też są z tym problemy - ale jeżeli już sprowadzą (lub posiadają) to cena jest oscylująca ok. 7$ - co i tak nawet dla amerykanów wydaje się ceną kosmiczną za żarówkę.

Rurę akurat ściągał mój kolega, u którego w serwisie robiłem wymianę oleju. Z tego co pamiętam to zajęło mu do dosłownie parę sekund. Dłużej szukaliśmy miejsca gdzie ją położyć aby się nie podrapała.

Jeżeli chodzi o żarówki do kierunkowskazów, to poszukiwałem przednich "na zapas" Przepisy drogowe niektórych krajów mówią że musisz posiadać po 1 sztuce z każdego typu żarówek które znajdują się w pojeździe. Warto mieć taki zapas bo nie znasz dnia ani godziny.

Problem rozwiązałem w taki sposób że poprosiłem o zakup tej żarówki w serwisie ASO w USA. Tam też są z tym problemy - ale jeżeli już sprowadzą (lub posiadają) to cena jest oscylująca ok. 7$ - co i tak nawet dla amerykanów wydaje się ceną kosmiczną za żarówkę.

popatrze w garażu powinny mi zostac 2 po wymianie kierunków w hondzie ... gdyby wiedzial ze takie drogie to bym je szanował :)

Honda ma inne żarówki.To nie są zwyczajne żarówki pomarańczowe dwuwłóknowe bo takie można kupić za 5-10 zł. http://amerykany.pl/images/pictures/0006200/0006002.jpg .

Edytowane przez piter 1600

2008Chorwacja 4530km 2009Chorwacja Czarnogóra 4480km 2010Czarnogóra Chorwacja 4550km 2010Czarnogóra Grecja 5100km

2012Macedonia Albania 4600km 2013Włochy Sycylia 6000km 2014Czarnogóra Albania 4490km 2015 Rumunia Bułgaria.4750km 2016Serbia Czarnogóra 4550km2017 Dagestan 8500km2018 Toskania 4500

"W temacie" żarówki kierunków :

1. Wywalamy żarówkę dwu włóknową - przepisy nie pozwalają na takie światła z przodu

2. kupujemy na Allegro żarowki do kierunkowskazów asymetryczee za 10-15 zł para /oczywiście w

wersji CHROM bo jak można w Pięknych Białych szkłach umiejscowic okropne POMARANCZOWE żarówki

NO I MAMY MOTO PO TUNINGU :icon_biggrin:

P.S. zrobiłem tak w obu swoich dotychczasowych XV1900

I nie kombinujcie - tak można zrobic - I JUŻ ! ! !

Czyli coś takiego będzie pasowało :icon_question: http://allegro.pl/za...1975768537.html

albo taki bajer led :biggrin::

http://allegro.pl/ba...1954033805.html

Będę wdzięczny jeśli potwierdzisz czy będą pasowały, bo nie chciał bym (mimo że mała kwota) kupić żarówek które okaże się że to jednak nie takie :icon_eek:

Czyli migacze nie będą świeciły na stałe jak to w amerykańskich wersjach jest, tylko będą świeciły jak się włączy kierunkowskaz :icon_question:

Edytowane przez lr1