Lukass102 Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Czy przy pracy sprawnego silnika występuje iskrzenie między stykami przerywacza? W simsonie mam kłopot z zapłonem i czasem pojawi się iskra jak na świecy, ale słabsza, czasem nie. To jest dopuszczalne, czy nie powinno nic a nic iskrzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniol Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2006 trochę iskrzyc może. A nawet powinno. Zbyt duże iskrzenie jest objawem uszkodzonego układu zapłonowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiboS60 Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2006 a konkretnie kondesatora :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniol Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2006 a konkretnie kondesatora :) właśnie nie byłem pewnien, czy kondenstora, czy cewki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus91 Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2006 jak czasem sobie za iskrzy to jest dobrze ale jak bedzie caly czas iskrzylo to jest wina kondensatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt@s Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Panowie wogole nie powinno dochodzic do iskrzenia na przerywaczu, poprzez to wypalaja sie platynki, a tak wogole po to jest montowany kondensator aby nie iskrzylo<wogole> jezeli widzisz ze czasami cewka daje za mala iskre, podlacz akumulator bezposrednio do cewki tzn jeden biegun na mase , drugi do cewki, w kolejny biegun z cewki daj ten kabel co idzie od przerywacza.Jezeli w tym wypadku cewka nadal bedzie miala slaba iskre to zostaja dwa wyjscia, a nawet 3:1. wymien swiece2. wymien kabel wysokiego napiecia3. wymien cewke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukass102 Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2006 To u mnie od czasu do czasu se zaiskrzy. Akumulatora nie mam z racji ubogiej wersji simka. Jeszcze jedno pytanie: Czy platynki jak są troche nadpalone, to trzeba wymienić przerywacz, czy można spokojnie jeździć na tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt@s Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Jak masz jest "troche nadpalone" to wez oczysc pilniczkiem takim damskim, albo papierem bardzo drobnym. Jezeli stan platynek rzeczywiscie jest kiepski to wymien przerywacz i kondensator od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pimpek Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Jak masz jest "troche nadpalone" to wez oczysc pilniczkiem takim damskim, albo papierem bardzo drobnym. Jezeli stan platynek rzeczywiscie jest kiepski to wymien przerywacz i kondensator od razu. U siebie zawsze piluje przerywacz damskim pilnikiem jest bardzo delikatny :clap: ale radze ci odrazu kupic przerywacz i kondensator nowe bedziesz mial klopot z głowy :wink: a koszt az taki duzy nie jest :bigrazz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teslasim Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Lepiej się tak nie spieszyć z kupowaniem nowego przerywacza bo można trafić na polski szit. Jeśli na blaszce przerywacza będzie napis made in germany to można zmienić. Podróbki są z takiego charakterystycznego szarawego plastiku i szybko się ścierają, zanim wypali styki to wyrabia się dziura w młoteczku i styki przestają do siebie idealnie przylegać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pimpek Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Podróbki są z takiego charakterystycznego szarawego plastiku i szybko się ścierają, zanim wypali styki to wyrabia się dziura w młoteczku i styki przestają do siebie idealnie przylegać. W tej kwestii cie popiram w 100% gdyż ja kupilem "nowy" przerywacz do swojej WSKi i to takei gówno było ze element pracujący po krzywce magneta wytarł sie po ok 100km :/ teraz mam z bakielitu i jest fajnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukass102 Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Przerywacz to już ze 3-ci kupiłem, jeden germanowski, kondensatory 2. Kombinowałem z nimi, ale na każdym widać nadpalenie. Przecierałem je też papierem ściernym. Niedawno na nowym kondensatorze i nowym przerywaczu (made in German) po kilkudziesięciu km było widać nadpalenia na stykach. Teraz ten kondensator bardziej docisnąłem do podstawy cewek wsadzając między nią a kondensator kilka kawałeczków puszki po piwie i dociskając go bardziej do kartera. Zobaczymy co z tego będzie. Czasu na jazde prawie nie mam, to szybko sie nie dowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Witam. a może poprostu zmnien przerwe na przerywaczu albo swiecy.jak chcesz poprawic iskre bo jesli kombinujesz z kondesatoramni i to nie daje skutku.....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pimpek Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Przerywacz to już ze 3-ci kupiłem, jeden germanowski, kondensatory 2. Kombinowałem z nimi, ale na każdym widać nadpalenie. Przecierałem je też papierem ściernym. Niedawno na nowym kondensatorze i nowym przerywaczu (made in German) po kilkudziesięciu km było widać nadpalenia na stykach. Teraz ten kondensator bardziej docisnąłem do podstawy cewek wsadzając między nią a kondensator kilka kawałeczków puszki po piwie i dociskając go bardziej do kartera. Zobaczymy co z tego będzie. Czasu na jazde prawie nie mam, to szybko sie nie dowiem. No kurde to jest az dziwne zeby sie cos takiego działo... powinno byc wszystko oki i nie powinno wypalac przerywacza. Czy simek chodzi normalnie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukass102 Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Teraz chodzi dobrze, nie przerywa, chociaż troszke gożej sie zbiera i v-max też troche mniejszy, ale to już do przerwy na przerywaczu albo sam przerywacz. Na poprzednim chodził idealnie, ale sie przepalał. Jeszcze nie patrzyłem czy dalej przepala styki. Jeżeli będzie normalnie to będę bardzo szczęśliwy, wtedy to tylko dobrą przerwe ustawić albo przerywacz zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi