Skocz do zawartości

problem z uruchomieniem zimnego silnika

cezar57
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem z odpaleniem skutera Moto Zeta Rally 50 (nazywa sie również Żbik) na drugi dzień, tj. w czasie, kiedy jest zimny. Nie ma mowy, aby odpalić go "na kopa", a rozrusznikiem trzeba chechłać 25-30 razy i wtedy odpali. Kiedy się nim pojeździ i silnik sie nagrzeje, to wtedy odpala od razu, za każdym razem.

Na drugi dzień odpalanie zaczyna sie od nowa...

Wymieniłem świecę i filtr paliwa, filtr powietrza czyściłem, gaźnik czysty. Skuter nie był "katowany", jeździ nim córka.

Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny!

Dla informacji: skuter prod. chińskiej, silnik 4-takt, skrzynia automat, jest jak nowy, ma ponad 1 rok, przejechane 2.000km.

Pozdrawiam!

Witam!

Dobrze podpowiadasz, ale tu jest ssanie automatyczne-elektroniczne i napewno jest sprawne. Wiem to stąd, jak mi wcześniej podpowiadano, bo kiedy miałbym zepsute ssanie, a zatkałbym wlot powietrza do gaźnika to motorek powinien odpalić. Ja tak robiłem i nie odpalił.

Pozdrawiam Ciebie i Bogatynię!

Wcześniej mieszkałem w Zgorzelcu i kończyłem "górniczą"w Twoim mieście.

Witaj E-mil!

Dzięki za radę, już myślałem, że może zwiększę mu dawkę paliwa i cos pomoże, ale jednak nie odpalił.

Myślę o mudule elektronicznym zapłonowym, obym sie mylił bo to większy wydatek, ale nie umiem go sprawdzić i chyba bedę zmuszony zawieźć skutra do serwisu.

Dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam!