Skocz do zawartości

amorek skrętu...

pit_1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

myslałem nad rozwiązaniem problemu i wpadłem na dwa pomysły, nie wiem czy trafne, oceńcie sami:

- pierwsze rozwiązanie polega na tym że w głównej tubie (rurce) pracuje tłoczek, przód i tył rurki łączymy małyn kanalikiem w który wstawiamy zawór. Tłoczek tłoczy olej z przodu rurki do tyłu przez ten kanalik. Zaworkiem możemy regulować przepływ oleju = siła tłumienia.

Moja strona

- drugie rozwiązanie wydaje mi sie troche bardziej skomplikowane. Polega ono na tym iż tłoczek składa się z 2 krążków w których są otwory. Gdy krążki są ustawione tak że otwory się pokrywają jest największy przepływ oleju, natomiast jeżeli przestawimy jeden krążek i otwory choś troche sie nie pokryją zmniejszymy przepływ oleju.

Moja strona

W drugim rozwiązaniu są 2 krążki a więc 2 jakieś simeringi, uszczelnienia, wydaje mi się że pierwsze rozwiązanie jest łatwiejsze do wykonania domowym sposobem, choć to tylko są moje dumanki. Powodzenia w pracach i daj znać czy cos z tego wyszło.

Pozdro

emir cbr - bardzo odkrywcze jest to co napisales, chodzi o pomysl I :). Przeczytaj wczesniejsze posty.

Jezeli chodzi o rozwiazanie drugie - to z tymi obracajacyli sie tloczkami to wszystko zalezy od tego w jakiej odleglosci od siebie beda sie one znajdowac, a moze jednolity z przeslonami ? :buttrock: Dwa tloczki oddalone od siebie z otworami moga wplywac na przeplyw oleju w taki sposob iz bedzie on praktycznioe niezauwazalny

pomysł pierwszy dotychczas rozważany...jedyny problem z tą śrubką to to że układ ma być szczelny .... a taka śrubka po czasie sie wyrobi.. i bedzie ciekło

pomysł II

jest dobry jak te krążki będą obok siebie bezpośrednio..wtedy będą działać jak wyżej wspomniana przesłona..tylko następny problem sie pojawia.. jak przestawić przesłonę ?? jakiś patent?

Edytowane przez pit_1

Oczywiście chodziło mi o dwa tłoczki obok siebie, dotykające sie bokami. Jak mogłeś tego nie skumać ? A moze to ja za bardzo zawile napisałem :banghead:

pozdro...

Widze że oczekujesz gotowego pomysłu, wzorca :)

Gdybym wiedział jak to skonstruować pewnie bym juz to miał na motku. Ale może ktoś wie, moze ktos już rozbierał to ustrojstwo ? Może ktoś ma cos takiego i może rozebrać ? Piszcie koledzy, w kupie siła :buttrock:

pomysł pierwszy dotychczas rozważany...jedyny problem z tą śrubką to to że układ ma być szczelny .... a taka śrubka po czasie sie wyrobi.. i bedzie ciekło

Wiesz zawsze mozna dac srubke regulacyjna, do tego nakretka - kontra, a pod nia

podkladka uszczelniajaca i juz nie cieknie.

Co do tej srubki to mozna by pomyslec jeszcze nad jej czescia robocza ktora bedzie dlawic przeplyw. Wg mnie warto by zrobic gniazdo w postaci stozka i srube takze zakonczona stozkiem coby miec wieksza kontrole nad ta regulacja. :)

Widze że oczekujesz gotowego pomysłu, wzorca icon_razz.gif

Gdybym wiedział jak to skonstruować pewnie bym juz to miał na motku. Ale może ktoś wie, moze ktos już rozbierał to ustrojstwo ? Może ktoś ma cos takiego i może rozebrać ? Piszcie koledzy, w kupie siła icon_razz.gif

trzeba pokombinować w garażu.. a to na dniach dopiero...chyba ze jutro będe sie nudził

a jeszcze jedno pytanko..na jednej końcówce amorka jest taki przegub kulowy (wiesz o co biega??) nie wiesz gdzie takie sie używa np w samochodach?? bo takie małe usrojstwo w sklepie kosztuje jedyne 70 zł... sam ten mały dynks

Edytowane przez pit_1