Skocz do zawartości

Olej do przekładni

Ivan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kłaniam,

A takie pytańsko. ET-ka ma jakieś 17 tys przebiegu, i cały czas był lany w przekładnie Hipol. Czy jest sens, tudzież możliwość, ewentualnie niebezpieczeństwo jakby się wymieniło oleum na jakieś zagramaniczne?

Gruss!

I.

Kłaniam,

Ale czy niecałe 17 tys to duzo dla MZ-ki. To przecież nominalnie dopiero połowa jej żywota do pierwszego szlifu cylindra. To oczywiście teoria. Biorąc pod uwagę że to moto jest z 89' roku to tak jak by ktos przez te wszystkie lata jeździł po bułki i spowrotem. I to co 2-3 dzień :evil:

Gruss!

I.

Raczej nic nie powinno się stać. Lepszy olej ma z reguły dobre własności myjące i może wypłukiwać osady pozostawione przez ten gorszy. Wiecie czym to grozi? Wyciekami... Ale jest to niebezpieczne w silniku, w skrzyni natomiast nie ma ciśnienia więc jeśli nawet jakieś laki zostaną wypłukane to dobry (nie stwardniały) uszczelniacz powinien trzymać. Ryzyko niewielkie, ale ja chyba wleję u siebie Hipol. Lepiej lać dobry olej do paliwa, skrzynia w MZ nie jest jakoś szczególnie obciążona ani mocą, ani obrotami i moim zdaniem nie warto.

Pozdrawiam!

Moim zdaniem nie warto zmieniac na inny olej ja zawsze lalem hipol i zawsze wszystko bylo ok wiec nie ma sensu przeplacac wkoncu jest ogromna roznica w cenie jak borys napisal elf 26 zl a hipol 8 zl. Gdybys mial jakas Honde 4-suwa to moglbys nad tym pomyslec

pozdrawiam

narka

Niepamiętam o co chodziło ale w technikum samochodowym coś mówili że w silnikach z duzym przebiegiem niemożna zmieniać z gorszego na lepszy.

Nie chodzilo o olej przekladniowy tylko o silnikowy i to w 4-takcie.W takim przypadku to jest prawda-nie mozna np.z mineralnego oleju przejsc na pelny syntetyk.A jesli chce sie schodzic z jakoscia to najpierw po syntetyku jest polsyntetyk a na koncu mineralny.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Moim zdaniem nie warto zmieniac na inny olej ja zawsze lalem hipol i zawsze wszystko bylo ok wiec nie ma sensu przeplacac wkoncu jest ogromna roznica w cenie jak borys napisal elf 26 zl a hipol 8 zl. Gdybys mial jakas Honde 4-suwa to moglbys nad tym pomyslec  

pozdrawiam

narka

Różnica miedzy olejami wynosi 18 zlotych.A zalanie hipolu raz mnie kosztowalo 8zł-olej,tarcze sprzęgłowe-komplet-35 zł.Hipol jest do dupy.Na olej nie ma co zalowac a 18 zlotych to h*j a nie roznica.

Pozdrawiam

witam

Jeśli chodzi o mieszanke to ja po remoncie bede lał teraz Quaker - litr kosztuje 20 zł ale niech będzie - mechanik mi tak doradził - dzięki temu moto dużej przetrwa bez remontu.

a przekładnia to starczy hipol, nie ma co się pieprzyć z czymś droższym.

pozdrawiam

Ostatnio coraz bardziej sie przekonuje ze na olejach nie ma co oszczedzac! Do beny tez chce rzucic jakis lepszy ale dla pewnoscizdejme nagar z komory spalani! A co do przekladni! tez mam zamiar zmienic tym bardzije ze mam jakies problemy ze skrzynia!! jak boisz sie zmieniac tak odrazu to proponuje wyczyscic skrzynie (istnije chyba cos takiego jak olej wrzecionowy - tak pisza w serwisowce do jawy:) a pozniej lejesz juz ten lepszy! Moim zdaniem nie ma co oszczedzac ja np przez mixol mam zalatwione tlumiki nagarem! wystarczy ze zatrzymam moto i laczenie kolane z wydechem jest mokre od goracej czrnej breii! Nie ma co oszczedzac chyba ze ktos nie ma zamiaru dbac o sprzeta!

Ostatnio coraz bardziej sie przekonuje ze na olejach nie ma co oszczedzac! Do beny tez chce rzucic jakis lepszy ale dla pewnoscizdejme nagar z komory spalani! A co do przekladni! tez mam zamiar zmienic tym bardzije ze mam jakies problemy ze skrzynia!! jak boisz sie zmieniac tak odrazu to proponuje wyczyscic skrzynie (istnije chyba cos takiego jak olej wrzecionowy - tak pisza w serwisowce do jawy:) a pozniej lejesz juz ten lepszy! Moim zdaniem nie ma co oszczedzac ja np przez mixol mam zalatwione tlumiki nagarem! wystarczy ze zatrzymam moto i laczenie kolane z wydechem jest mokre od goracej czrnej breii! Nie ma co oszczedzac chyba ze ktos nie ma zamiaru dbac o sprzeta!

Kłaniam,

a jaki jest najlepszy sposób na zdjecie nagaru z wnetrza silnika?

Gruss!

I.

PS

A mój Bracki też ma Jawe i właśnie zmienił jej silnik i do baka leje Arala mineralnego z jakimis polepszaczami syntetycznymi. Oczywiscie Arala do 2T 8)