silencium Opublikowano 23 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2006 Zanurzenie w wodzie wpłynie w jakiś sposób ja jego właściwości? Pytanie bardzo poważne :icon_exclaim: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskółeczka Opublikowano 23 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2006 Oczywiście, że można...a po wypraniu przewrócić na "lewą stronę", żeby wysechł od środka...:biggrin: Pozdrawiam cieplutko:icon_exclaim: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silencium Opublikowano 23 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2006 Ja naprawde poważnie pytam. Mam okazję kupić pierwsze moto razem z używanym kaskiem AGV. Nie widzi mi się jazda w czymś zaplutym i zapoconym :icon_exclaim: Z tego co widzę to takie kaski na allegro kosztuja 300-400zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maro Opublikowano 23 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2006 Niektóre modele kasków mają wypinaną wyściółkę i wtedy po problemie. W innym przypadku, jak pytasz, woda z delikatnym środkiem piorącym nie ma wpływu na właściwości techniczne kasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskółeczka Opublikowano 23 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2006 Ok-poważne pytanie- poważna odpowiedź: Niektóre kaski mają wyciągalną wyściółkę-dowiedz się czy ten tak ma(od właściciela albo na stronce o kaskach)Prać najlepiej ręcznie i nie suszyć w pełnym słońcu (może się zdeformować i ciężko będzie ułożyć z powotem w "skorupie") PS.Tak na marginesie: 1.Kask (wyściółka) układa się do głowy:poprzedni właściciel na pewno ma inny kształt głowy niż ty :icon_exclaim:2. Czy masz pewność ,że ten kask jest bezwypadkowy? 3.Producenci twierdzą że po 5 latach kask należy wymienić bo traci swoje właściwości zapewniejące bezpieczeństwo Ja bym pewnie zainwestowała w wygodę i bezpieczeństwo -i kupiła nowy... PozdrawiamAśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mwichan Opublikowano 23 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2006 a mnie teżto interesuje... bo nie mam wypinanej wyściólki i po paru założeniach w takim upale to zaczyna "capić " w tym kasku. I czy poźniej wszystko dobrze wyschnie i nie "podgnije??" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas Opublikowano 23 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2006 Ja swoj czyscilem, niestety nie mam wypinanej wysciolki. Suszyl sie chyba za 3 dni. Przy tych upalach co teraz, to wystarczy pewnie z 5 min na sloncu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak Opublikowano 23 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2006 użyj mydła w płynie albo szamponu - masz pewnosc, że nie dostaniesz jakiejs wysypki po proszku czy acze :) Cytuj SPRZEDAM CZĘŚĆI HONDA XR XL NX 600 650, kontakt 600031499 lub [email protected] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek PbS Opublikowano 23 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2006 Tez przerabialem mycie kasku , bez odpinanego wnetrza , tak jak poprzednicy chlup do wody kask + jakies detergenty i na koncu szampon. Fakt ze pozniej dlugo sie czeka na to az wyschnie, ale warto bo przyjemnie jezdzi sie w czysciutkim i pachnacym kasku. Takze przygotuj zapasowy kask , bo szkoda sezonu na przymusowe postoje:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek-b12 Opublikowano 24 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2006 1.Kask (wyściółka) układa się do głowy:poprzedni właściciel na pewno ma inny kształt głowy niż ty :)2. Czy masz pewność ,że ten kask jest bezwypadkowy? 3.Producenci twierdzą że po 5 latach kask należy wymienić bo traci swoje właściwości zapewniejące bezpieczeństwo Ja bym pewnie zainwestowała w wygodę i bezpieczeństwo -i kupiła nowy... PozdrawiamAśka no powiedzmy ze dwoma pierwszymi punktami sie zgadzam...ale o co chodzi z 3 ?? co takiego zlego sie dzieje ze skorupa kasku po 5 latach ?? to chyba nie guma ze trzeba ja zmieniac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 24 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2006 Nie wiedziales, ze kask jest "biodegradalny"? Po 5 latach zaleca sie wymianePo 8 latach skorupa zaczyna sie sypac, a po 10 latach nastepuje aktywacja procesu samodestrukcji totalnej :) . Kolezanka nam tu jakies bajki wciska... Choc realnie patrzac po 5 latach w miare normalnego uzytkowania kask bedzie tak zjechany, ze sami bedziemy chcieli go wymienic. Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popek Opublikowano 25 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 podlacze sie do tematu z pytaniem..kiedys w sklepie chcialem kupic kask uvexa z wyjmowana wysciolka ale gosc nie mial mojego rozmiaru i chcial sprzedac inny. powiedzial ze ta wyciagana wysciulka to w sumie pic na wode bo sie mechaci i deformuje w taki sposob ze po kilku praniach z rozmiaru M moge przejsc w L lub XL. Jest to prawda czy gosc po prostu chcial mi wcisnac inny kask :icon_rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinio Opublikowano 26 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 (edytowane) Popek,ja mam FM M10,wyciągam ,piore i nic się nie mechaci :) Mirek B12Pewnie że kaski się starzeja jak wszystko dookoła.Tak jak opony 5 lat, a ptem używasz na własną odpowiedzialnośc.J jak zrobisz sobie kuku a moto będzie miało opone która ma więcej niż 5 lat, pęknie ci czaszka w kasku który miał więcej niż 5 lat to ubezpieczyciel zrobi wszystko żebyś nie zobaczył ani złotówki. Edytowane 26 Lipca 2006 przez Kinio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snorl Opublikowano 26 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 To prawda,praktycznie kazdy producent zaleca zmiane kasku po 5 latach. Przykładowo w Shoei'u mam napisane w instrukcji że kask może być używany przez 5 lat a później należy go wymienic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzemol Opublikowano 27 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 Oczywiście koleżanka Aśka ma rację, polimery i inne tworzywa starzeją się i tracą swoje właściwości pochłaniania uderzeń. Stąd zalecenie wymiany. Nawet w zakładach pracy mimo, że kaski leżą spokojnie na półkach obowiązkowa jest ich wymiana (nawet chyba po 3 latach). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi