kirki Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Witam, przy naciąganiu łańcucha w Madzi motocykl ma być oparty na nóżce bocznej czy można przeprowadzić regulację na podnośniku motocyklowym ?Podobno w niektórych motocyklach ma to znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość smolax71 Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 (edytowane) Kilka słów doświadczenia ze świecami (było kilka razy ale takie podsumowanie).Parę stron do tyłu pisałem o problemach z ''niepaleniem'' na 2 lub 4 cylinder...Ale od początku;Magna na jesień dostała nowe świece - NGK DPR8EA-9.Pojeździła po garażach, dosłownie, z 500m .Potem zostawiona na zimę na dworze, czy w polu, jak komu pasuje, pozostawiona pod plandeką. Na wiosnę nie odpala - wymiana dwóch przepustnic z membranami.I niby pali ale czasem zimny 2 lub 4 cylinder, prycha i źle chodzi.Wymiana świec na - irydowe NGK DPR8EIX-9I JAK RĘKĄ ODJĄŁ !Jeździ (fakt że z mieszanką mam problem - podciągnięte ssaniem) ale przynajmniej od razu na 4 cylindryi nie ma znaczenia czy zimny czy gorący.NIE POLECAM ZWYKŁYCH ŚWIEC NGK DPR8EA-9Witam, przy naciąganiu łańcucha w Madzi motocykl ma być oparty na nóżce bocznej czy można przeprowadzić regulację na podnośniku motocyklowym ?Podobno w niektórych motocyklach ma to znaczenie.Ważne aby tylne koło z prawej i lewej strony miało tę samą odległość od wahacza - aby było w osi !!!Można patrzeć na oznaczenia naciągów ale czasem lepiej odejść do tyłu i do przodu aby spojrzeć czy koła ''idą'' w osi.NIE WYKONASZ TEGO NA NÓŻCE BOCZNEJ !Jak nie masz ''centralki'' to wystarczy pod silnik podłożyć drewniany klocek - oczywiście pomoc drugiej osoby.Nawet lepiej jest zrobić to przy pomocy drugiej osoby - aby trzymała motocykl pionowo i prosto, nie siadała aby łańcuch nie był naciągany. Edytowane 6 Lipca 2013 przez smolax71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kirki Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Właśnie przeprowadziłem regulację łańcucha na podnośniku,moto podparte pod tylny wahacz,naciąg zgodny z instrukcją,po spuszczeniu z podnośnika pod ciężarem samego motocykla jest zbyt ciasno.W necie znalazłem taki temat, że w zależności od modelu moto łańcuch reguluje się na centralnej stopce lub na bocznej a nawet pod ciężarem kierowcy no i co??? :ohmy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość smolax71 Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 (edytowane) Właśnie przeprowadziłem regulację łańcucha na podnośniku,moto podparte pod tylny wahacz,naciąg zgodny z instrukcją,po spuszczeniu z podnośnika pod ciężarem samego motocykla jest zbyt ciasno.W necie znalazłem taki temat, że w zależności od modelu moto łańcuch reguluje się na centralnej stopce lub na bocznej a nawet pod ciężarem kierowcy no i co??? :ohmy:jak miałem dawno na łańcuch to faktycznie ustawiałem gdy moto stało na kołach w pioniei siadałem (lub ktoś) i metoda prób i błędów, ale jakie naprężenie to nie pamiętamale fajny link o tym;http://www.scigacz.pl/Warsztat,Scigacz,pl,naciaganie,lancucha,8132.html założyłem nowe oponki w oryginalnym rozmiarzei napompowałem przód 2,3 atm i tył 2,3i pojeździłem dzień (zawsze z pasażerem)jazda była jak po maśle, gładko, miękko, bez wibracji itpi potem poczytałem instrukcję ; i dałem na tył 2,8 atmi znowu z pasażeremi za twardo... każdą nierówność czuję jak koło twardo walnie...chyba zmienię na 2,5 atm???jakie macie ciśnienie w kołach, w swoich magnach ???proszę o pomocmam taki objaw ;jak się rozpędzę do +- 100 km/h to czasem jak zwalniam, to słyszę jakiś brzęczeknie jest to nic związane z silnikiem - zwalniam, włączam sprzęgło, czy redukuję i dodaję gazu, i silnik chodzi normalniea brzęczenie jest jednostajne... pomimo zwolnienia czy zwiększenia obrotów silnikajakby silniczek elektryczny terkoczący...?zwalniam i ''brzęczek'' po chwili nagle gaśnie - nie zdążyłem jeszcze się zatrzymać żeby posłuchać dokładnie skąd to słychaćraczej nie jest to wentylator bo temperatura nawet do pionu nie dochodzi? co to może być ? Edytowane 7 Lipca 2013 przez smolax71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kirki Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Według tabliczki na Madzi ma być 36 psi =2,45 atm przód i tył 42 psi=2,86 atm , ja mam 2,4 atm przód i tył 2,5 atm i jest git. :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość smolax71 Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 (edytowane) Według tabliczki na Madzi ma być 36 psi =2,45 atm przód i tył 42 psi=2,86 atm , ja mam 2,4 atm przód i tył 2,5 atm i jest git. :crossy: mówisz o mojej starej Madzi RC21 ? czy o swojej nowszej... ?to jednak inne ramy, inne koła itp :( Edytowane 8 Lipca 2013 przez smolax71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kirki Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 mówisz o mojej starej Madzi RC21 ? czy o swojej nowszej... ?to jednak inne ramy, inne koła itp :(Mówię o swojej nowszej wersji Madzi,a gdzie reszta towarzystwa co by coś podpowiedzieć,co oni z siodeł nie wysiadają? od gniotów na dupie dostaną :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość smolax71 Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 tia...dawno tu nikogo nie było :(nikt nie podpowiada :(pewnie wyjechali do usa ... magnami ... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość smolax71 Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 (edytowane) proszę o pomocmam taki objaw ;jak się rozpędzę do +- 100 km/h to czasem jak zwalniam, to słyszę jakiś brzęczeknie jest to nic związane z silnikiem - zwalniam, włączam sprzęgło, czy redukuję i dodaję gazu, i silnik chodzi normalniea brzęczenie jest jednostajne... pomimo zwolnienia czy zwiększenia obrotów silnikajakby silniczek elektryczny terkoczący...?zwalniam i ''brzęczek'' po chwili nagle gaśnie - nie zdążyłem jeszcze się zatrzymać żeby posłuchać dokładnie skąd to słychaćraczej nie jest to wentylator bo temperatura nawet do pionu nie dochodzi? co to może być ?chyba sam doszedłem co to brzęczyotóż to najprawdopodobniej brzęczy prędkościomierzmotocykl stał nie ruszany kilka lat i dopiero jeżdżę nim od kilku dnii czasem jak pojadę dalej, i ponad 50, 60 mil/h to zaczynam słyszeći pochyliłem się nad prędkościomierzem i to on na 99%jak zwalniam to przestaje brzęczeć poniżej 20 mil/hna razie nie naprawiam go, nawet nie wiem jaklinka i ślimak sprawdzone, czyste i przesmarowane, tak że to sam prędkościomierz wariuje aczkolwiek nie kłamiewskazówka drga prawie niezauważalnie Edytowane 11 Lipca 2013 przez smolax71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peery Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Z naprawa to moze byc ciezko, ja probowalem, ale stanelo na tym ze kupilem drugi, bo jest problem zeby go normalnie rozebrac. Co do cisnienia to bardzo zalezy od opon, to co podaje honda to cisnienie dla dunlopa, a np metzeler podaje inne cisnienie dla magny ze swoimi oponami. ------------------------------------------------------- Sorry za brak polskich znakow ale pisze z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość smolax71 Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 (edytowane) Z naprawa to moze byc ciezko, ja probowalem, ale stanelo na tym ze kupilem drugi, bo jest problem zeby go normalnie rozebrac.Co do cisnienia to bardzo zalezy od opon, to co podaje honda to cisnienie dla dunlopa, a np metzeler podaje inne cisnienie dla magny ze swoimi oponami. -------------------------------------------------------Sorry za brak polskich znakow ale pisze z telefonuooowłaśnie mam metzelera na przodzie ... muszę poszukać ile proponują ?i znalazłem ;front 2,3 barrear 2,5 bari tak mam :) inna prośba;praktycznie nie da się jechać szybciej jak 60, 70 mil/h bo urywa głowę :(proszę, z praktyki, aby ktoś podał wymiary szyby przedniej dla +- 185 cm wysokiego kierowcytak aby nie była za wielka ale żeby dała radę do uzyskania odcięcia na OD :)może jakieś konkretne modele ? Edytowane 12 Lipca 2013 przez smolax71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes66 Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Szyba uniwersalna pasuje do magny idealnie szer.48, wys 58 na alledrogo około 170zł Cytuj Magna V45/ Yamaha Road Star 1700 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pluto Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 (edytowane) Właśnie coś takiego do siebie założyłem i jest całkiem dobrze. Musiałem tylko zagiąć pręty podpierające w inny sposób aby móc szybę ustawić bardziej pionowo (zależy też jak kolega ma ustawioną kierownicę).U mnie wygląda to tak: Edytowane 15 Lipca 2013 przez Pluto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość smolax71 Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 (edytowane) kuzyn dziś kupił V65 1986 rok :) , mały przebieg full oryginałnowy akumulator i po czyszczeniu gaźników i synchronizacjipięknie chodzi... miękko i cicho, silnik jak nowy, a zmiana biegów to bajka jakby mniejszy skok i lekko, bez zgrzytów :)... w porównaniu do mojejtylko cała do polerki a lakier czarny prawie idealny, oryginalny;) lekko zazdroszczę Edytowane 18 Lipca 2013 przez smolax71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pluto Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 A nie napisałeś najważniejszego ile zapłacił i czy z PL czy sprowadzał np. z Holandii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi