Skocz do zawartości

ŁAŃCUSZEK ROZRZĄDU komplet czy nie?

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Temat był wielkokrotnie poruszany ale interesuje mnie to że podobno serwis zaleca wymianę zawsze łańcuszka plus napinacz i ślizgi. A gadałem z kolesiem który handluje na allegro ma tam łańcuszek DID i mówi że to bajka bo zużywa się naprawdę łańcuszek a reszta tylko nieznacznie czy to prawda? Mam GSXRa 750. Jak to jest naprawdę?

Długo nie pisałem bo jestem dosyć daleko od domu i dostęp do netu mam sporadyczny teraz tez tylko na szybkiego pytam i potrzebuje konkretnej odpowiedzi

Podobno jest tak , że te rolki sie zuzywaja wiele wolniej niz łańcuch. Teoretycznie powinny wytrzymac kilka zmian łańcucha . TEORETYCZNIE. ja bym nie ryzykował . Wymieniłbym całość. Koszt nie będzie chyba az tak duzy ale sumienie czyste i święty spokuj będziesz miał. Może się tak zdażyć , że rolka się zatrze i masz po zabawie.Rolka może się też zetrzeć na żebach i łańcuch przeskoczy .!!! A do krhh.. juz wtedy niedaleko! POZDRAWIAM

Na ślizgach widaoczne są ślady zużycia, można więc ocenić stan. W większości przypadków nie ma potrzeby wymiany ślizgów wraz z łańcuchem (nie jest to część obracająca się, tak jak np. napinacze do paska w samochodzie, które trzeba wymieniać za każdym razem). Są jednak przypadki że jest to niezbędne - sam raz rozbierałem silnik GS`a 500 "do rosołu" w celu wymiany ślizgu, gdyż był jego powierzchnia była popękana i aż poszarpana. Wtedy nie ma zmiłuj.

Pawel

sprawdź koniecznie ślizg ale ten o który opiera się główka napinacza -nie wiem jak jest w 3/4 99' czy już masz poprawiony ślizg (z taką metalową " pestką ") i napinacz (krótszy z większą główką) - bo jeżeli masz starego typu z to ten ślizg lubił się wyklepywać w miejscu styku z napinaczem i tym samym napinacz nie dawał rady napiąc łańcuszka jak trzeba.....