Kosa Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Jutro mam praktyke na Odlewniczej w Warszawie, nie chcialbym oblac na wstepie, wiec prosze, zebys ktos zerknal czy to wszystkie czynnosci obslugowe, ktore trzeba wykonac. - swiatla mijania z przodu- swiatla drogowe z przodu- swiatlo 'passing by' z przodu- swiatla pozycyjne z tylu- swiatla pozycyjne z przodu (wlaczaja sie razem z mijania?)- podswietlenie tablicy z tylu- kierunki z przodu- kierunki z tylu- swiatlo stop uzywajac hamulca recznego- swiatlo stop uzywajac hamulca noznego- poziom oleju (gdzie sie sprawdza i w jakis sposob)- poziom plynu hamulcowego (gdzie sie sprawdza i w jakis sposob)- naciag lancucha (w jaki sposob sie sprawdza)- sygnal dzwiekowy Potem osemka itd. Jesli pominalem COKOLWIEK to prosze o przypomnienie. I blagam, niech ktos odpowie, bo mam czas do jutra do 12. ;-) P.S. Luz na lancuchu to 1-2 cm? Naprawde prosilbym o odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dav!doV Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 1. Ide na prawa strone motocykla i rozpoczynam sprawdzanie stanu technicznego pojazdu tak jakbym rozpoczynal sprawdzanie w aucie na kat B. (nie rozpoczynam o d siwatel swiatel, bo se troszke wazniejsze rzeczy od swiatel np. poziomy olejow) i mowie, ze sprawdzam:- poziom oleju i stwierdzam, ze jest w normie, poniewaz olej jest miedzy kreska max. a min.- wskazuje wlew oleju- wskazuje zbiorniczek plynu hamulcowego , stwierdzam jego stan( tak samo jak oleju).- naciag lancucha, powinien sie wachac do 2,5 cm.- warto rzucic okiem na silnik i stwierdzic, ze nie ma zadnych wyciekow. 2. Swiatla i kierownica:- swiatla postojowe (przod i tyl)- pozycyjne (przod i tyl + podswietlenie tab. rejestracyjnej)- mijania (przod)- drogowe (przod)- potem wylaczamy swiatla!- kierunku (przod i tyl, dokladnie sie rozejrzyj, zeby widzial, ze to robisz)- hamowania (reczny i nozny, tylko tyl oczywiscie D.gif )- odblaski (tyl)- pytamy sie egzaminatora, czy mozna uzyc sygnalu dzwiekowego, poniewaz jestesmy w terenie zabudowanym; (o ile w takowym jestesmy)-sprawdzamy czy nie ma luzow na kolumnie kierowniczej, czyli siadamy na motocykl, (mamy go nadal na nozkach centralych) wciskamy przedni hamulec, i dobijamy amortyzatory w dol, stwierdzamy, ze nie ma luzow;- sprawdzamy, czy nie ma zatarc, czyli skrecamy kierownica w lewo i w prawo, kiedy chodzi plynnie jest ok (musi chodzic plynnie D.gif ) - schodzimy z motocykla i stanowczo mowimy:"Stwierdzam, ze motocykl jest zdolny do jazdy!"to daje sygnal spiacemu egzaminatorowi, ze wszystko sprawdzilismy, wie, ze mamy wszystko wyklute na blache, lepiej brzmi, niz np. to:- Nooo... Juz wszystko sprawdzilem.no jak czegos zapomnialem to bym juz oblal D.gifpozdrawiam. Kiedys pisalem w innym temacie ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm666 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) Łańcuch- moto ściągasz ze stopki i naciskasz łańcuch (od dołu) mniejwięcej w połowie odległości między zębatkami. W zależności od motocykla powinien się ugiąc o ok 2-2,5cm. Najczęściej pisze na wachaczu, ale jak powiesz 2-2,5, to nie będzie to błądswiatla pozycyjne z przodu (wlaczaja sie razem z mijania?) Wszystko zależy od motocykla. W motocyklach ze światłami zasilanymi z prądnicy pozycyjne zapalają się po przekręceniu kluczyka, a mijania/drogowe- po odpaleniu silnika. W motocyklach ze światłami z aku po przekręceniu kluczyka, światła włączamy włącznikiem na lewej manetce Poziom oleju- też w zależności od motocykla. Albo jest bagnet po prawej stronie, albo okienko. Najlepiej dowiedz się jakie moto jest w Twoim ośrodku i sprawdź w serwisówce. Płyn hamulcowy- po lewej stronie zbiorniczka masz okienko i sprawdzasz czy widać mały bąbelek. Tylny hamulec najczęściej jest mechaniczny, więc odpada nam to. Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez mm666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niki4 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Radziłbym włączyć światła pozycyjne, sprawdzić je z przodu i z tyłu, potem mijania i tez z przodu i z tyłu (osobno) itd. Kiedy ja zdawałem egzamin, egzaminator zwrócił mi uwagę, żebym sprawdzał światła, a nie żarówki. Płyny też sprawdzaj na centralnej stopce, a nie na przechylonym motocyklu. Pozdrawiam i życzę powodzenia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duke Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 (edytowane) Ja zdaje w poniedziałek. Mam pytanie sprawdzac światła po uruchomieniu cbf czy nie odpalac tylko przekręcic sam kluczyk i pokazywac. Drugie pytanie dotyczy świateł. I tak po kolei wytłumaczcie jak je włączać. Z góry dziekuje za odpowiedz. Witam. Może jednak ktoś odpisze :) . Nie chciałbym sobie narobić sieczki w poniedziałek :) . Jakie światła sie sprawdza to ja wiem tylko jak się je włącza. Jak nacisne ten przycisk po lewej stronie to na jakie się zmieni?. Odpalac moto i pokazywać po kolei światła czy przekręcić kluczyk i pokazywac tego też niewiem. Czytałem w innych tematach o tym i niektórzy piszą że światła włączają sie automatycznie ok?. Ale pamiętam że jak zaczynałem kurs to koleś mówił coś wiecej o światłach ale nie pamiętam już co dokładnie było mówione. :) . Oczywiście zdawanka na cbf. Pomóżcie. Edytowane 5 Września 2008 przez Duke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 (edytowane) Witam. Może jednak ktoś odpisze :clap: . Nie chciałbym sobie narobić sieczki w poniedziałek :D . Jakie światła sie sprawdza to ja wiem tylko jak się je włącza. Jak nacisne ten przycisk po lewej stronie to na jakie się zmieni?. Odpalac moto i pokazywać po kolei światła czy przekręcić kluczyk i pokazywac tego też niewiem. Czytałem w innych tematach o tym i niektórzy piszą że światła włączają sie automatycznie ok?. Ale pamiętam że jak zaczynałem kurs to koleś mówił coś wiecej o światłach ale nie pamiętam już co dokładnie było mówione. :lalag: . Oczywiście zdawanka na cbf. Pomóżcie.Odpal silnik, żeby się nie przyczepił, że akumulator rozładowujesz.Kiedy już go odpalisz będą się świeciły światła mijania razem z pozycyjnymi (mała żarówka na dole lampy).Przełącznik po lewej włącza na stałe światła drogowe. Jest tam też przycisk od 'sygnału świetlnego' (jego działanie też trzeba zademonstrować). Pozdr. i powodzenia Edytowane 6 Września 2008 przez Dziobak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duke Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Wielkie dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi