dylon Opublikowano 30 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2006 witam! mam pytanie czy mogę sprzedać moto jak minął tylko miesiąc od rejestracji, moto było sprowadzone i ja jestem pierwszym właścicielem,nie będe musiał płacić jakiś cudów w skarbowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe Opublikowano 30 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2006 Jeśli kwota przekroczy 1000 zł to trzeba zapłacić podatek od czynności cywilno-prawnych. Teoretycznie płacą strony solidarnie, w praktyce zależy jak się umówisz, przeważnie płaci kupujący. http://www.pit.pl/pages/i/1192.php?lt=Czyn...20cywilne%20PCC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filon89 Opublikowano 4 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 możesz sprzedać moto nawet w tym samym dniu co go zarejestrowałeś ale jeśli będziesz miał z tego tytułu zysk należy odprowadzić podatek zawsze zapłaci kupujacy (podatek wliczasz w cene moto) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobik Opublikowano 5 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2006 Jeśli kupisz i sprzedasz w przeciągu do pół roku to będziesz musiał zapłacic podatek na koniec roku, czyli zaznczyć to wszystko w PITcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qóba Opublikowano 5 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2006 Czy tak samo jest w przypadku motoroweru ... ?:/Chyba, że sprzedam za tysiaka :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe Opublikowano 5 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2006 (edytowane) Czy tak samo jest w przypadku motoroweru ... ?:/Chyba, że sprzedam za tysiaka :biggrin: Ludzie !!! trochę wkładu własnego . Poczytajcie sobie : http://www.pit.pl/pages/i/258.php PS motorower jest oczywiście "rzeczą ruchomą" tak jak motocykl, samochód, rower, wrotki...... Edytowane 5 Lipca 2006 przez pepe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qóba Opublikowano 5 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2006 pepe looknij w mój avatar hehe :biggrin:Żartuje :P Dzięki za linka :D Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gab. Opublikowano 11 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2006 Nie ma chyba żadnego problemu ze sprzedażą. Wiem że w tym złodziejskim państwie wszystko obkłada się podatkami (z czegoś trzeba darmozjadów z góry utrzymać) ale...jeżeli sprzedaż maszynę za kwotę taką samą lub niższą to nie masz dochodu z transakcji a zatem nie ma i podstawy do naliczania podatku.Jest takie dziwne powiedzenie biurowe, urzędowe itd-ogólnie parszywe-"papier wszystko przyjmie".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V12 Opublikowano 23 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2006 (edytowane) ja chce szprzedać po 3 miesiacach na umowie napisałem ze dałem 1500 zł czyli jak napisze ze sprzedałem za 1500zł to nie bede płacił??????????Aha a jesli musiał bym zapłacic to to ile procent od tej ceny??????? Edytowane 23 Lipca 2006 przez V12 Cytuj RG 80>>GPZ 500>>CBR 600 F3>>CBR 900RR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoss Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2006 ja chce szprzedać po 3 miesiacach na umowie napisałem ze dałem 1500 zł czyli jak napisze ze sprzedałem za 1500zł to nie bede płacił??????????Aha a jesli musiał bym zapłacic to to ile procent od tej ceny??????? 1500-1500=0 zysku i tyle podatku.płacisz podatek od kwoty jaką zarobiłeś, czyli przychód ze sprzedaży minus koszt zakupu. stawka zgodnie ze skalą podatkową, tj. 19%, 30% lub 40%, zależnie od tego wg jakiej stawki rozliczasz PIT roczny, bo swój zysk doliczasz do przychodów rocznych. i pamiętaj o kwocie wolnej od podatku, bo nie mając żadnych innych dochodów to nawet mając zysk na sprzedaży motocykla, jeśli będzie niższy od tej kwoty, nie zajdzie potrzeba płacenia podatku. i UWAGA: 6 pełnych miesięcy ma upłynąć od nabycia pojazdu a nie zarejestrowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2006 sratatata napisz sobie na umowie i 1,5 to i tak przez 6 miesciey od pierwszej rejestracji w kraju dostaniesz podatek bo oni biora wartos pojazdu ze swoich kart a nie z umowy :P a po pol roku to mozesz sprzedac i za bilon złotych ale ten 2% podatek zaplaci kupujacy tyle :crossy: Cytuj http://czcross.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gab. Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2006 sratatata napisz sobie na umowie i 1,5 to i tak przez 6 miesciey od pierwszej rejestracji w kraju dostaniesz podatek bo oni biora wartos pojazdu ze swoich kart a nie z umowy :icon_razz: a po pol roku to mozesz sprzedac i za bilon złotych ale ten 2% podatek zaplaci kupujacy tyle :icon_razz: Według mnie skoro sprzedasz za kwotę, którą wydałeś nie zapłącisz podatku. Nie było zysku nie ma podatku. A te 2% to podatek od czynności cywilno=prawnych. Nie myl z podatkiem dochodowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi