jacekp Opublikowano 26 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2006 WItam, Szukam motocykla (używanego 1995-99) trochę na trasę, bardziej w teren. Na "któtkiej liście" zostały Hondy : Afrika Twin i Dominator. Mam 190 cm wzrostu (wage też słuszną:-) i trochę się obawiam,że Dominator jest za delikatny. Czy ktoś ma doświadczenia z tymi motocyklami i mógłby przekazać konkretne doświadczenia i opinie ? Dzięki, jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwas Opublikowano 26 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2006 troche sie nasłuchałem o afrykach, moto ma silnik nie do zajechania- dosłownie znam ludzi którzy walą kosmiczne przebiegi i moto dalej pracuje jak z fabryki, niskie spalanie, duzy motocykl który bedzie odpowiedni dla twojego wzrostu, mysle ze afryka bedzie najlepszym wyborem. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 ale zaden z nich w teren sie nie nadaje , Africa za ciezka i oplastikowana, Dominator oplastikowany Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiszpan600 Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 jeżeli jusz ma być Honda ,a bardziej w teren to Dominator, miałem kiedyś Dominatora i nie dam złego słowa o nim powiedzieć, a w terenie tesz da się pojeżdzić (oczywiście nie ciężkim) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doozer Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 Jeżeli chodzi o jazde w terenie to Dominator powinien się lepiej spisywać,ponieważ waży 40 kg mniej od Africi,która to jednak w trasie będzie dużo lepsza zapewne.Dominator dobrze się sprawuje jako motocykl użytkowy,łatwo się prowadzi ale do sportów terenowych jest poprostu za ciężki.Myśle że lekki teren to owszem ale głębokie piachy,błota i doły to raczej odpadają.A jeśli chodzi o Africe to jest to duże turystyczne enduro bardziej stworzone do jazdy po drogach i szutrach niż do jazdy w terenie. Cytuj nowadeba.com.pl- tor motocross/ATV-zapraszamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfonso Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 Obecnie mam Dominatora z 93 roku, motocykl 2 lata w PL, kupiłem go od starszego gościa który sprowadził go z niemiec, moto jest w świetnym stanie dałem za niego 7,4 tys. zł. (Regulacje zaworów co 6 tys km, wymiana oleju co 3 tys km trzeba o tym pamiętać), jest to moto dla osób wysokich ja mam 186 cm wzrostu i 90 kg wagi, śmiga się nim znakomicie po mieście szczególnie i lekkim terenie; opel tigra z pod świateł nie miał szans :D. Prosty w miarę silnik, jeden cylinder, wiadomo tylko 1 świeca przy wymianie, regulacja 4 zaworków na śrubkach, wymieniłem też napęd zębatki i łańcuch i jest teraz OK. Myślałem też o zakupie Hondy Africa Twin ale zadecydowała kasa na dominatora 7,4 tys. zł na africę trzeba przeznaczyć około 12 tys. lub więcej w grę wchodził też transalp ale też 9 tys trzeba dać przy zakupie. W sumie jestem zadowolony z zakupu tego motocykla i polecam. Pozdrowienia i lewa w górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arma87 Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 ale zaden z nich w teren sie nie nadaje , Africa za ciezka i oplastikowana, Dominator oplastikowany Co ty chlopie gadasz ze zaden z nich sie w teren nie nadaje przeciez Africa Twin jezdila w PAryz Dakar w takich ciezkich warunkach to jest wlasnie motor ktory jest do tego przystosowany. A co do Dominatora swietna maszyna i w terenie tez mozna posmigac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfonso Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) A co do Dominatora swietna maszyna i w terenie tez mozna posmigac.Zgadza się, często śmigam nim po terenie, zimą po śniegu też fajnie się jeździ :D. Na Africach motocykliści robią bardzo duże trasy po świecie i też w różnym terenie. Ostatnio mijałem się na trasie z obładowaną Africą była lewa w górze z obu stron. To co mi się też podoba w Dominatorze to, że na światłach siedzi się wysoko ponad dachami samochodów :buttrock: Edytowane 27 Czerwca 2006 przez alfonso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kules Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 W terenie da się "śmigać" wszystkim - ja "śmigałem" np. na xv500 (taki chopper) - przyjemnośc jest duża - różnica polega tylko na osiąganej prędkości, twardości tyłka i na tym jak głęboko w las można wjechać zanim się zakopiesz na amen. A "im głębiej w las tym więcej drzew" jak powiedział mi kiedyć jeden profesor przed egzaminem poprawkowym na PG. :buttrock: Teraz mam rx i śmigam (już bez " ") w terenie bez skrępowania i oporów, czy dam radę wyjechać stąd gdzie wjeżdżam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowy011 Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 hmmm Sa m użytkuje Africe twin model Rd04 widze ze zastanawiasz sie nad nowszym modelem dr07 ( inne troche owiwiewki gazniki lampy na stałe podłaczone 2 sztuki ) lub dominatorem..Kwestia wyboru .... ja raczej w tz. teren żadko się udaje . africa na trasy jest dobra , technicznie wiadomo już było pisane.. sam mam też 190 cm.. i wage 112 kg, i powiem ,,ze wyglądam na nim jakoś oki"silnik V spalanie wmiare oki +/- 6 litrów Dominator moim zdaniem jest dobrym wyborem- też hondado minusów Africy nalezy kanapa-- neistety dupsko w kształcie cegły po 150 km... reszta same plusyWiecej si edowiesz na stronie www.africatwin.prv.pl są tam ludzie co cała europe przelatali i o afryke tez zaczepli.. maja wieksze doswiadczenia od mojej osoby. ( dopiero pierwszy sezona na niej robie)przebiegi do 100000 bez grzebania w silniku to norma..sa użytkownicy co maja ponad 230 000 tysiaków i tez nie nażekaja na jakies kłopoty..Wejdz na strone a powiedzą ci co i jak......czy warto czy nie...aaa i jeszcze jedno jak bedziesz miał już jakąś Afryce na oku skontaktuj sie zkimś z forum. wiekszość użytkowników zna afryki na przestrzał także z ocena stanu faktycznego nie bedzie problemu. Na forum sa opisane sprzety które raczej lepiej omijać , a i wiem ze ktoś z forum z przyczyn finansopwych musi sie pozbyc sprzeta,,,, opisy sa jak najbardziej uczciwe.sam sie przekonasz..Miłego szukania, i powodzenia na drodzeNowy011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp Opublikowano 27 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 Panowie, dzięki za dotychczasowe bardzo konkretne informacje ...... Byłem juz zdecydowany na Dominatora , ale kolega mnie ostrzegał że za mały - z opisów wynika że niekoniecznie ........ Chyba jednak skończy sie Dominatorem ..... szukam, ale znalezienie motocykla w dobrym stanie za rozsądna cenę nie jest takie proste ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arma87 Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 Panowie, dzięki za dotychczasowe bardzo konkretne informacje ...... Byłem juz zdecydowany na Dominatora , ale kolega mnie ostrzegał że za mały - z opisów wynika że niekoniecznie ........ Chyba jednak skończy sie Dominatorem ..... szukam, ale znalezienie motocykla w dobrym stanie za rozsądna cenę nie jest takie proste ..... Ja bym na pana miejscu poszukal cos za granica ceny sa niskie, i zadbane sprzety szczegolnie w niemczech.W sumie na jedno wyjdzie z cena kupna motocykla z zagranicy czy z polski bo oplaty przywóz itd.No ale wiadomo niemcy maja sprzety serwisowane. To taka moja mala podpowiedz gdyz sam mam moto z niemiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp Opublikowano 27 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 Dzięki ...... :D Też tam szukam ...... faktycznie, mają nawet książki serwisowe z wpisami przeglądów .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfonso Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 Ja swego Dominatora szukałem z pół roku, głównie przez internet, kupiłem go dopiero w zimę. Ciężko znaleźć coś w ładnym stanie i w dobrej cenie. W moim przypadku Dominator jest wystarczającym motocyklem w miarę nie za duże pieniądze przy zakupie i jego serwisie. Frajda z jazdy super. W bardzo dalekie trasy się nie wybieram, a tyle co pośmigać na ile czas pozwoli i wolne dni od pracy w tygodniu jest jak na razie wystarczający. Powodzenia życzę w szukaniu tej jednej fajnej maszyny :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ninjabike Opublikowano 26 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 ja jestem w posiadaniu takiego dominatorka i osobisci recze ze w terenie daje sobie rade a co do afriki to to jest enduro ale na szlakowki ja sfoim dominatorem wszedzie wiade oczywiscie za zwrotny to on nie jest ale nie zawodzi a wes wiedz afrika do lasu powodzenia w zbieraniu kasy na plastiki i ten odstajacy tlumik :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi