robak Opublikowano 18 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2006 Jestem ciekaw, czy policja może mi wlepic mandat za zbyt głosny wydech? Czy mają prawo jedynie zabrac dowód rej i skierować na badania techniczne? Ile kosztuje ta zabawa i co mi zrobią, jeśli znowu złapią mnie na głośnym wydechu? :icon_razz: pozdro Cytuj SPRZEDAM CZĘŚĆI HONDA XR XL NX 600 650, kontakt 600031499 lub [email protected] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qóba Opublikowano 18 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2006 eśli znowu złapią mnie na głośnym wydechu? Już Cię złapali?Jak to wyglądąło? Co mówili :icon_razz: ? Pozdrawiam i sam jestem ciekaw co się może stac, gdy ma się za głośny wydech :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak Opublikowano 18 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2006 Nie, pytam teoretycznie Narazie wydech mam fabryczny. Ale na pewno zmienie na głosniejszy mimo problemów z policją :icon_razz: tylko ciekawi mnie, ile to może kosztować Cytuj SPRZEDAM CZĘŚĆI HONDA XR XL NX 600 650, kontakt 600031499 lub [email protected] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renata Opublikowano 18 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2006 jesteś lżejszy o 300 złsprawdzone w Bydgoszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Mefisto=- Opublikowano 18 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2006 Witam, jak się trafi policjant mało przyjazny to możesz stracic i papierek (dowód rejestracyjny).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MYCIOR Opublikowano 18 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) ja jak mialem jajko to sciągnąłem całkiem wydech i wyobrazcie sobie ten dzwięk. Traktor na 8-9 tys obrotów MASAKRA - było mnie wszedzie słychac , ale nie było widac. Ktoś zgłosił na pały ze daje bez wydechu i mnie dojechali jak stałem u kumpla przed bramką. W sumie to mnie opierd**ili, a le sie obeszło bez mandatu. Wcisnąłem kit stulecia ze dałem wydech do naprawy i do czyszczenia i uwierzyli ale to było w 98 wiec wtedy Policja nie była tak wyszkoona jak teraz. heheh pzdr Edytowane 18 Czerwca 2006 przez MYCIOR1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2006 Konfident ukarany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mierzwa2 Opublikowano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2006 to np za Yoshimure mogą mi coś dowalić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardan Opublikowano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2006 Wszystko jest OK. dopoki nie dorwie Cie laboratorium ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WSR Opublikowano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2006 w kawie jak miałem głośne wydechy, to nigdy nie było problemu(ani z mundurowymi, ani na przeglądzie), teraz mam fabryczny (i niestety i na szczęście ;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe Opublikowano 21 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2006 Prawo o ruchu drogowym: Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie: 1) stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd: c) narusza wymagania ochrony środowiska; ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJIz dnia 30 grudnia 2002 r.w sprawie kontroli ruchu drogowego § 7. 1. Policjant, zatrzymując dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem lub jego używania, wydaje pokwitowanie. Wzór pokwitowania stanowi załącznik nr 1 do rozporządzenia. 2. W razie uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd zagraża bezpieczeństwu ruchu lub narusza wymagania ochrony środowiska, pokwitowanie, o którym mowa w ust. 1, stanowi jednocześnie skierowanie na dodatkowe badania techniczne. Mandat można dostać za:Używanie pojazdu na obszarze zabudowanym w sposób powodujący uciążliwości związane z nadmierną emisją spalin do środowiska lub nadmiernym hałasem art. 60 ust. 2 pkt 2 do 300 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 21 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2006 NAdmierny hałas to rzecz względna, sa jakies szczegóły? dB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gudaj Opublikowano 21 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2006 Ale to jest troche dziwne bo np wszelkiego rodzaju wydech tuningowe łamią wszelkie normy głośności. To jak policja ma mieć coś do tego, przecież ktos dał homologacje na ten wydech i spełnia on normy :buttrock: :banghead: :banghead: . Więc można walczyć o swoje prawa z policjantem, albo w sądzie grockim :( No, ale właśnie to jest cały urok polskiego prawa :) :) :) Pozdro :D :D :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe Opublikowano 21 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) /ze mną jak z dzieckiem, chcesz to masz Dz.U. 2003,32,262ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURYz dnia 31 grudnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia§ 9. 1. Pojazd powinien być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby: 1) poziom hałasu zewnętrznego mierzony podczas postoju pojazdu z odległości 0,5 m nie przekraczał w odniesieniu do: a) pojazdu, który był poddany badaniom homologacyjnym - wartości ustalonej w trakcie badań homologacyjnych o 5 dB (A), b) pozostałych pojazdów - wartości podanych w tabeli „Poziom hałasu zewnętrznego”, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzeniaZałączniki do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. (poz. 262) Załącznik nr 1 POZIOM HAŁASU ZEWNĘTRZNEGO Lp. Pojazd 1 Motocykl z silnikiem o pojemności skokowej:- nie przekraczającej 125 cm3 94 dB- większej niż 125 cm3 96 dB - Zwróć uwagę na zwrot "uzasadnione przypuszczenie" w Kodeksie drogowym. i jeszcze to: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/p...20050517-pl.pdf Są to przepisu unijne, są oczywiście stosowne rozporządzenia potrwierdzajace , że stosuje się w Polsce prawo unijne, na tym linku na stronie ok 400 są dane dotyczące hałasu . Dyrektywa 97/24/ue Edytowane 21 Czerwca 2006 przez pepe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 21 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2006 wielkie dzięki, nie wiedziałęm ,że aż takie szczegóły są , dzięki za edukację :buttrock: faktycznie moga zawinąć dowodzik w związku z tym uzasadnionym przypuszczeniem.Tu jak zwykle ustawodawca zostawił furtkę dla organó wykonawczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi