Skocz do zawartości

Junak m10 skrzynia

paho
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jezeli bylaby dobrze poskladana to automat musialby chodzic :biggrin: Czy dobrze masz wyosiowana i wydystansowana skrzynie :buttrock: Sproboj pokrecic zebatka i wowczas ostaraj sie zmienic bieg....

:buttrock:

czeee

Zdejmij automat i sprubuj pokrecic samym walkiem zmieniacza . Jak nie da rady to to pewnie zle wydystansowales .. a jak da rade to zmieniacz lipny albo zle zlozony :buttrock: Albo tak jak pisze MOC ... bywa ze biegi slabo wskakuja na postoju .. trzeba kolem pokrecic .

pozdrawiam herflik

czeee

Na tak zadane pytanie nie ma konkretnej odpowiedzi ... podkladki dawac tak zeby bylo dobrze , tzn otrzymac finalnie prawidlowy luz :flesje:

Wiecej tutaj http://www.junak.riders.pl/tn.htm

tutaj polozenie podkladek http://www.junak.riders.pl/BIBLO/SERV10/ins13.htm#s67

a tutaj dokladna instrukcja dystansowania http://www.junak.riders.pl/BIBLO/SERV10/ins15.htm

pozdrawiam herflik

ps. moja osobista rada ... kup sobie chlopie do tej roboty jakis browar i nie daj sie sprowokowac :) to wymaga sporo cierpliwosci :flesje:

• 2 miesiące temu...

miałem ten sam problem po remoncie skrzyni

zauważyłem że wałek zmieniacza staje w miarę dokręcania śrub pokrywy skrzyni

wykręciłem wszystkie szpilki, docisnąłem pokrywę i wałek chodził

zacząłem po kolei wkręcać szpilki i dokręcać nakrętki i doszedłem która szpilka ciągnie pokrywę - po dokręceniu tej szpilki wałek stawał

rozwierciłem nieco ten otwór w pokrywie by dać luz tej szpilce

i teraz jest okej

niemniej wina może też leżeć w dystansach

sprawdź czy wałek jest luźniejszy po poluzowaniu śrub dekla

Lucack napisał:

miałem ten sam problem po remoncie skrzyni

zauważyłem że wałek zmieniacza staje w miarę dokręcania śrub pokrywy skrzyni

wykręciłem wszystkie szpilki, docisnąłem pokrywę i wałek chodził

zacząłem po kolei wkręcać szpilki i dokręcać nakrętki i doszedłem która szpilka ciągnie pokrywę - po dokręceniu tej szpilki wałek stawał

rozwierciłem nieco ten otwór w pokrywie by dać luz tej szpilce

i teraz jest okej

niemniej wina może też leżeć w dystansach

sprawdź czy wałek jest luźniejszy po poluzowaniu śrub dekla

Tu się zgodzę z kolegą też miałem podobny problem. Zmieniałem automaty i pokrywy skrzyni i nic. Dopiero jak wyczaiłem która szpilka ma tendencje do "ciągnięcia pokrywy", delikatnie rozwierciłem jej otwór w pokrywie i jakoś poszło:)

• 2 tygodnie później...

ja tak mialem gdy skladalem silnik na "chypcika". zapomnialem zalozyc dekielka (taki kawal blachy ;) ) pod zmieniacz. no ale to napeno nie jest mozliwe w twoim przypadku :icon_twisted:

a jest tez mozliwe ze jest za duzo podkladek dolozonych albo cus.

proponuje odkrecic dekiel i sprawdzac czy w miare odkrecania walek zacznie sie "krecic". jesli nie no to kombinuj dalej...

Merh napisał:

ja tak mialem gdy skladalem silnik na "chypcika". zapomnialem zalozyc dekielka (taki kawal blachy :) ) pod zmieniacz...

Ja raz w czasie składania, nie zauważyłem, że spadła mi jeda ze sprężynek zmieniacza.

Byłem ciężko zdiwiony, że "nie działa". Wk...zdenerwowałem się jak w syfie pod silnikiem znalazłem ową sprężynę.

Trza wszystko dokładnie obejrzeć i sprawdzić. Ale powracając do głównego wątku:

Numer na pokrywce skrzyni zgadza się z wybitymi na karterach ?

• 4 tygodnie później...

proponuje jednak zdjac dekiel skrzynki i zobaczyc czy wałek wodzików lekko sie obraca.pozniej sprawdzic czy zmieniacz dziala bez kontaktu z wałkiem. pozniej wszystko zlozyc jeszcze raz i w czasie dokrecania sprawdzac czy walek wodzików obraca sie lekko w palcach. jesli nie no to lipa... trzeba dystansowac