Skocz do zawartości

Zawieszenie płacenia OC - stary motocykl

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Podobno jakiś czas temu wyszedł przepis który mówi że jak pojazd ma conajmniej 25 lat to istnieje możliwość nie płacenia obowiązkowej składki OC.

Tylko że pan w PZU nic o tym nie wiedział i nie chciał pójść na taki układ. Czy może ktoś już to przerabiał i może podzielić się swoim cennym doświadczeniem w tej sprawie??

niedługo kończy mi się OC na junaka którym i tak nie jeżdzę a od kilkunastu lat płace ubezpieczenie, bezsensu.

Przecież musisz płacić ubezpieczenie jak jeździsz a jak nie to po prostu nie zapłać. Nie będziesz miał żadnych konsekwencji z tego powodu.

Czarny może lepiej nie pisz na tematy o których nie masz pojęcia.

Umowę krótkoterminową na min. 30 dni można zawrzeć na tzw. pojazdy historyczne. Ale pojazd taki musi spełniać określone warunki (m.in. wiek 25 lat) i posiadać specjalne tablice rejestracyjne. Żeby to dokładnie sprawdzić musiałbyś pogrzebać w ustawach lub zadzwonić do jakiegoś urzędu komunikacji.

SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE...

Czarny może lepiej nie pisz na tematy o których nie masz pojęcia.

Sory ale jeżeli nie mam motocykla który jest zarejestrowany jako pojazd zabytkowy to co musze płacić ubezpieczenie jak nie jeżdżę ?? (Bo np. w tym roku nie planuje jeździć motocyklem) ??

Jeżeli się mylę to przepraszam

POZDRO

Czarny!

OC komunikacyjne to takie ubezpieczenie, które jest obowiązkowe, trzeba je płacić ZAWSZE,

Bez znaczenia jest to, czy jeździsz, czy nie, jeżeli pojazd jest zarejstrowany.

A OC no motocykl naprawde dużo nie kosztuje.

Czarny!

OC komunikacyjne to takie ubezpieczenie, które jest obowiązkowe, trzeba je płacić ZAWSZE,

Bez znaczenia jest to, czy jeździsz, czy nie, jeżeli pojazd jest zarejstrowany.

A OC no motocykl naprawde dużo nie kosztuje.

Dodam Czarny dla Twojej informacji, że trzeba je płacić nawet wówczas, gdy pojazd nie jest zarejestrowany ale powinien być :clap:

Może i macie racje ale zauważcie, że w Polsce jest sporo motocykli które są zarejestrowane a OC nie płacą, są też takie które są tymczasowo wyrejestrowane a też ubezpieczenia OC nie płacą. Podam przykład kupuje motocykl za który nie było płacone OC i co wtedy może ja mam zapłacić ubezpieczenie zaległe za poprzedniego właściciela ??

Jak umiecie to odpowiedzcie na to pytanie JEŻELI STWIERDZACIE ŻE MUSZE PŁACIĆ OC cały czas.

POZDRO

Może i macie racje ale zauważcie, że w Polsce jest sporo motocykli które są zarejestrowane a OC nie płacą, są też takie które są tymczasowo wyrejestrowane a też ubezpieczenia OC nie płacą. Podam przykład kupuje motocykl za który nie było płacone OC i co wtedy może ja mam zapłacić ubezpieczenie zaległe za poprzedniego właściciela ??

Jak umiecie to odpowiedzcie na to pytanie JEŻELI STWIERDZACIE ŻE MUSZE PŁACIĆ OC cały czas.

POZDRO

Jak kupisz motor bez oc to idziesz i płacisz tego samego dnia co kupiłeś (najwyżej przyczepią się do poprzedniego właściciela który nie chciał płacić).

Jedyną drogą do nie płacenia oc jest złomowanie motocykla (tylko jak złomujesz to musisz mieć aktualne oc bo WK zgłosi ten fakt ubezpieczalni) lub rejetracja na zabytek. A jak nie będziesz płacił to pzu o tobie nie zapomni. Jeszcze kilka lat temu przysyłali wezwanie do zapłaty a potem jakby zapominali o kimś kto nie płacił. Ale teraz bym nie ryzykował.

W sumie oc na motocykle jest bardzo tanie wiec nie widze problemu

Jedyną drogą do nie płacenia oc jest złomowanie motocykla (tylko jak złomujesz to musisz mieć aktualne oc bo WK zgłosi ten fakt ubezpieczalni) lub rejetracja na zabytek. A jak nie będziesz płacił to pzu o tobie nie zapomni. Jeszcze kilka lat temu przysyłali wezwanie do zapłaty a potem jakby zapominali o kimś kto nie płacił. Ale teraz bym nie ryzykował.

Tym bardziej, że powstaje CEPiK czyli Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców

A tam już znajdą tych co nie płacą, tych co kupili i nie przerejstrowali i im podobnych

Ale to dopiero jak sie uporają ze wszystkimi problemami w systemie...

znalazłem artykuł w automobiliscie 1/2006 na str 36 jest artykuł: "W PZU bez ulg dla weteranów!", i jest m.in. napisane ze mozna opłacać OC

na okres min 30dni gdy pojazd jest historyczny czyli: ma conajmniej 25lat+ożeczenie rzeczoznawcy, lub conajmniej 40lat

(już bez ożeczenia) i to obowiązuje już od 2004 roku!!

tylko że firmy ubezpieczeniowe naumyślnie udają że nic nie wiedzą o tym przepisie!!! i zbywają klientów. bo to oczywiście

dla nich oznacza straty, lepiej żeby wszyscy płacili OC nawet jeśli ich zabytki stoją cały rok w garażach.

Czyli pozostaje się mi wykłucać w PZU, aby wypowiedzieć umowę, poprostu napiszę do nich list polecony, i zrobię sobie kopię tego listu. i przestanę płacić, a gdy w przyszłosci będą chcieli nakładać na mnie jakieś kary to powiem że listownie odstąpiłem od umowy.

Czyli pozostaje się mi wykłucać w PZU, aby wypowiedzieć umowę, poprostu napiszę do nich list polecony, i zrobię sobie kopię tego listu. i przestanę płacić, a gdy w przyszłosci będą chcieli nakładać na mnie jakieś kary to powiem że listownie odstąpiłem od umowy.

Ale tylko wtedy gdy twój pojazd ma status poj. zabytkowego, tzn. ma "żółte tablice" bo w przeciwnym wypadku i tak MUSISZ płacić