Skocz do zawartości

amortyzatory ural

anretam
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do szacownego grona forumowiczów. W związku z tym , że miałem bardzo miękkie amortyzatory w moim uralu wczoraj rozebrałem jeden i zalałem ( zgodnie z sugestią panów Dmowskiego i Winiarskiego w książce"Ciężkie notocykle radzieckie cyt.:"...zgodnie z instrukcją fabryczną powinien to być olej amortyzatorowy.Niestety zawieszenie jest zbyt miękkie i nie nadaje się do jazdy z wózkiem bocznym.Najlepsze efekty daje(...)15W40 20W50" - duży skrót podrozdziału )

Ja zalałem tylny amor olejem 20W50 i po próbnej jeździe jeśli chodzi o twardość to jest naprawdę O.K.

ale dręczy mnie pytanie czy tak gęsty olej nie spowoduje uszkodzenia części wewnętrznych amortyzatora?

Prosze o odpowiedź może ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwesti?

Nie powinno sie nie stac, jesli tlumienie jest odpowiednie to OK. A moze sprezyny sa za miekkie, nie masz tam zadnej regulacji napieca wstepnego, ewentualnie podlozyc jakies podkladki pod sprezyny?

Edytowane przez ural_zgora

Wywal te amortyzatory na zlom. Kup sobie amortyzatory indyjskie, sa do dostania na allegro lub bazarach. Sa dwa rodzaje w zoltych opakowaniach i niebieskich, te w niebieskich sa twardsze. Jezdze na jednych i drugi i sobie chwale... Ogolnie sa dluzsze od oryginalnych cos okolo 0,5-1 cm ale to w niczym nie przeszkadza.

Nie powinno sie nie stac, jesli tlumienie jest odpowiednie to OK. A moze sprezyny sa za miekkie, nie masz tam zadnej regulacji napieca wstepnego, ewentualnie podlozyc jakies podkladki pod sprezyny?

Regulacja napięcia wstępnego jest ale nic nie dawała. Zgadzam się z tobą , że to wina miękkich sprężyn dlatego wlanie gęstego oleju traktuję narazie jako półśrodek - na tą chwilę skuteczny

• 1 rok później...

Wywal te amortyzatory na zlom. Kup sobie amortyzatory indyjskie, sa do dostania na allegro lub bazarach. Sa dwa rodzaje w zoltych opakowaniach i niebieskich, te w niebieskich sa twardsze. Jezdze na jednych i drugi i sobie chwale... Ogolnie sa dluzsze od oryginalnych cos okolo 0,5-1 cm ale to w niczym nie przeszkadza.

ja kupiłem te indyjskie,i niestety złom,kupiłem je bez opakowania miały tylko czerwoną naklejkę TOUGH przypadkowo odkręciłem górne mocowanie amorka i okazało się że ten trzpień który wchodzi w amorek w ogóle nie trzyma, tzn biorę go w dwa palce i wyciągam i wkładam bez żadnego wysiłku,będę je reklamował

Ja w swoim Uralcu też eksperymentowałem z olejami do amortyzatorów i co ciekawe najlepsze tłumienie i ogólnie prace amortyzatora otrzymałem po wlaniu Hipolu. Co prawda jest to olej do smarowania przekładni zembatych ale umnie w amorach sprawuje sie wyśmienicie i nie wycieka :)

Ja w swojej kaśce miałem bardzo miękki i "niski" przód rozebrałem je i okazało się że sprężyny rozpadły sie na kilka części każda!!! Teraz założyłe nowe sprężyny i uszczelniacze zalałem nowy olej (dokładnie nawet nie wiem jaki) i amory sprawują się dobrze :icon_razz:

Ja jak robilem generalny remont mojego Urala to kupilem nowe wszystkie 3 sprezyny na tyl i 2 na przod, nowe tuleje i uszczelniacze na przod i nowe tloczyska i uszczelniacze na tyl. Olej o ile pamietam to hydrauliczny czerwony chyba Boksol, dosc rzadki. Cale zawieszenie sprawuje sie bez zarzutu juz chyba 4 sezon