gacurro Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Witam. Przyszedł czas na zmiane tylnej oponki w moim moto. Mam w zwiazku z tym pytanie: jaki wpływ bedzie miało założenie szerszej opony na tył?? Aktualnie mam 160 (zalecana szer przez producenta) a jak nie bedzie różnicy w jeździe i w bezpieczenstwie jazdy to zdecydował bym sie na 170.Motocykl to Yamaha YZF Thundercat. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jannikiel Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Czesc! W niektorych motocyklach nastepowala sklonnosc do "trzepotania" kierownica (po zalozeniu szerszych kapci), ale jak sie sprawowac bedzie u Ciebie? Nie wiem. Ja mam przykre doswiadczenia w tym temacie(patrz dzial Szkola Jazdy-wypadki)Pozdrawiam.Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Administrator Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Przy tak niewielkiej różnicy szerokości nie powinno być problemów. Niedawno sprawdzałem manuale do Monstera i zauważyłem, że model Monster 900 z 1997 roku ma zalecaną na tył oponę 170, a z 1999 - 190! Lekka różnica, prawda? A przecież ani rama, ani zawieszenie, ani silnik nie uległy w ciągu tych dwóch lat zmianom. Dlatego przy zakupie nowej opony nie kierowałem się rozmiarem, a innymi czynnikami. W ten sposób zamiast na zalecanej 160 lub zalecanej 190 założyłem Metzelera 180. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jannikiel Opublikowano 29 Kwietnia 2003 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2003 W S.M byl artykul o GSX 600F jak chlopak zmienil oponke na 10mm szersza to trzepotela mu kierownica jak powrocil do oryginalu, to nic sie nie dzialo. Ale jak wczesniej napisalem, roznie z tym w roznych motocyklach(np w VFR-Metzeler Z4- 180 pomagala na trzepotanie!!).Ja mam zle doswiadczenia w tej materi i nie bede wiecej zakladal szerszej niz fabryka przewiduje.Pozdrawiam.Janek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacurro Opublikowano 29 Kwietnia 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2003 Dzieki wielkie za rady :) pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szramer Opublikowano 1 Maja 2003 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2003 ja w bandicie mam założona 200 z tyłu a fabrycznie ma być 180 ,jakoś niemam trzepotń ani innych idealnie w zakręty wchodzi itp... szukam jakiejś 220 na tył wahacz mnie jeszcze puści :twisted: Cytuj WERA#111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 1 Maja 2003 Administrator Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2003 Siecki opowiadał mi ostatnio, że w swojej Yamaszce FZ 750 musiał zmienić oponę na cieńszą (strasznie cienki ten lacz jest), bo się jeździć nie dało. Ale jak zmienił, to mówi, że po prostu inne moto - zwrotniejsze, bardziej poręczne, stabilniejsze w winklach. Inna jazda - twierdzi siecki. Także chyba bardzo dużo zależy od motocykla - mocy silnika, gemometrii podwozia, stabliności i wytrzymałości wahacza, ustawienie tylnego i przedniego zawieszenia. Trzeba to wszystko odpowiednio zestroić, żeby moto jeździło opowiednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ptysiek Opublikowano 1 Maja 2003 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2003 ja mam zalozona na tyl 180 zalecana 170 zadnych nieprawidlowosci niema wiec tak jak powiedzial Dominik to zalezy od moto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacurro Opublikowano 5 Maja 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2003 No i załozyłem szersza. Zamiast 160 mam teraz 170. Nie widze rozncy w jezdzie ale nastepnym razem kupie juz taka oponke jaka zaleca producent :/ Teraz ta opona wyglad jak by byla jakas balonowa :wink: po prostu felfa nie jest szersza wiec opona jest bardziej "wygięta" nz poprzednia. Mi sie nie podoba :):):wink: Ale szybko ją styram i zaloze nowa :twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi