gajoss Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Jeżeli w nieodpowiednim miejscu to proszę przenieść...czy ktoś z Was ma założony w simsonie wał firmy "okinoi"? Jak to jest z jakością wykonania i żywotnościa takiego wału? A może ktoś miał styczność z jakimiś częściami tej firmy? Czy opłaca się w to inwestować czy lepiej kupic używkę i zregenerować? Dokładnie to do takich się przymierzam:http://allegro.pl/item99894742_simson_s70_...wzmocniony.htmlhttp://allegro.pl/item100069299_simson_s70...l_korbowy_.htmlKażda opinia będzie cenna!Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek775 Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Jak kupilem sobie nowy "niemiecki" w czesc moich znajomych powiedziala mi ze lepiej oryginala regenerowac - lecz ja mialem wytarte czopy i chciał ni chciał musiałem zmienic.Zrobilem 8 tysiecy km na tym wale i było ok. Pózniej sima sprzedalem Mój kosztował ok 130zł- był to zwykły wał do 50 ale garnek był 60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajoss Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2006 no ale do S70 niemiecki wał to chyba będzie droższy...a i znaleźć wiarygodnego sprzedawcę z takim towarem trudno...a może ktoś inny ma wał okinoi? może w MZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mzpower Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Moim zdaniem lepiej kupić nowy wał niż regenerować. Różnica cen nie jest duża (w przypadku simsona). Może w moim simaku był źle zregenerowany bo po 5000km dostał luzu poprzecznego a po następnych 2000km „wał stanął”. Jeżeli już regenerujesz wał to tylko z wymianą korbowadu. Regeneracja ma sens w przypadku maszyn takich jak jawa 350 gdzie nowy wał kosztuje 555zl a regeneracja tylko 200zl więc się opłaca. Zaznaczam że jest to moje zdanie i od czasów simsona do wszyskich jednocylindrowców kupuje nowe wały. Słyszałem że tłoki OKINOI są dobrej jakości ale o wałach korbowych tej firmy nic nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajoss Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) to już cos jedna opinia na + za okinoi...ja też myślę o nowym wale ale jeżeli są marnej jakości to wolę kupić niemiecki używany i dać nowy korbowód i mieć spokój...ale nowy to nowy tylko żeby dobry był... Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez gajoss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
na koło Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Ja miałem w simsonie taki wał, kupiłem go w normalnym sklepie z częsciami do tego typu motorowerów i nigdzie nie pisało że on jest wzmocniony do s70.Zapłaciłem jako za normalny wał do Simsona s50 (160zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajoss Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2006 a duży przebieg na nim zrobiłeś? to ma być zwykły wał do s70...montują go też do s51 bo jest mocniejszy niż ten w s51 podobno...ale mi jest potrzebny do s70... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) Tłoki Okinoi niby japonskie tak pislało na pudełku :biggrin: wykonanie prawidlowe, widac ze materialy dobre wszystko pasowalo .Z regeneracja to tylko nowa korba i lozyska + ktos kto ma o tym pojecie i robi to starannie. Mi jak zregenerowal gosc wal do MZ to po 500 km zanioslem jego szczatki do reklamacji frajerowi !! okazalo sie ze na wytarta korbe dal nowe lozyska.....i dlatego sie rozwalilo Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez Nitomen Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukass102 Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Skoro piszecie, że powinny być dobre - Jestem na TAK :icon_mrgreen: Czyli kupujemy to Okinoi :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
na koło Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2006 niewiem jaki tam przebieg zrobiłem bo mój simson był największym złomem w Polsce i go szybko sprzedałem.Ale wał jest dobry :biggrin: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2006 toc nie widziales mojej drugiej ety :D Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
na koło Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2006 i tu bym sie sprzeczał bo większego złoma nie widziałem.Jak u mnie raz w tygodniu musiałem zmieniać łożyska na wale bo padały chyba kartery rozwalone.Po każdej jezdzie trzeba było go na nowo regulaowac.Szedł 55kmh.Kupiłem za 1000 włożyłem 1000 i sprzedałem za 1800.Po włożeniu tysiaca i tak nie chodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajoss Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2006 i tu bym sie sprzeczał bo większego złoma nie widziałem.Jak u mnie raz w tygodniu musiałem zmieniać łożyska na wale bo padały chyba kartery rozwalone.Po każdej jezdzie trzeba było go na nowo regulaowac.Szedł 55kmh.Kupiłem za 1000 włożyłem 1000 i sprzedałem za 1800.Po włożeniu tysiaca i tak nie chodził.no niestety czasami tak bywa...ale widzę że kilka osób jest za okinoi...proszę o dalsze opinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi