Skocz do zawartości

R1 kierunkowskazy

yuzzek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

RN09, wersja USA, więc kierunkowskazy przód świecą non-stop. Wygląda to niefajnie, poza tym przyp...ł się do tego nadgorliwy pan pies (cała historia warta osobnego wątku, ale nie jestem w nastroju :icon_rolleyes: ). Jak to przerobić na "przepisowe" kierunki??

Nie mam pod ręką serwisówki do R1, ale w starej CBR żarówki kierunkowskazów mają po prostu dwa włókna - sprawdź ile przewodów dochodzi do kierunkowskazu - jeśli 3 to wsytarczy odłączyć jeden z przewodów.

PZDR

Edytowane przez Yaco

wiem ze w samochodach policaje czepiaja sie takich swiatel; a co z moto?

Yogi, ale jakich "takich"? Wszystkie światła w R1 oprócz kierunkowskazów są takie same w Stanach i w Europie.

W samochodach z usa często za kierunkowskaz tylni "robi" pulsujący na czerwono cały zespół lamp po odpowiedniej stronie samochodu. W moto masz normalne kierunki. U mnie jest jeszcze inaczej, bo kierunkowskazy wbudowane są w tylną lampę (diodę) i świecą normalnie - na pomarańczowo. Ale to jest rozwiązanie akcesoryjne, a nie standard.

Swiatla mijania i drogowe europejskie sa asymetryczne (prawy reflektor swieci dalej niz lewy - wiazka swiatla jest zalamana pod katem, widac to bardzo wyraznie jesli podjedziesz pod sciane z wlaczonymi swiatlami i zobaczysz jak przebiega pozioma linia swiatla i cienia). Amerykancy maja swiatla symetryczne i dlatego masi mili policjanci albo nadgorliwi panowie ze stacji diagnostycznych moga robic problemy (bo niby oslepiaja i tak dalej...)

Przerobek raczej nie ma - trzeba wymienic.

Triumph Speed Triple :-)