Draco Fisher Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Witam!No i Trampka zarejestrowałem :icon_mrgreen: Pod Urzędem byłem o godz. 6.30, czyli godzinę przed otwarciem. Byłem pierwszy :) Jakieś 10 minut po moim przyjściu zaczęli schodzić się ludzie. Jak wchodziłem na salę, to w kolejce było około 25 osób.Sam proces rejestracji przebiegł bardzo szybko. Po niecałych 20-tu minutach odebrałem tymczasowy dowód i tablicę. Koszt: 258 zł. Po twardy dowód i kartę pojazdu mam zgłosić się za 2 tygodnie. Później ubezpieczenie (na cały rok): 41 zł O.C. + 31 zł. N.W.Po powrocie z pracy przymocowałem tablicę i :crossy: :icon_mrgreen: Udanego sezonu :icon_mrgreen: p.s. na stronie WWW rybnickiego urzędu, jest możliwość sprawdzenia, czy dowód jest już do odbioru w wydziale komunikacji :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komalo Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Po niecałych 20-tu minutach odebrałem tymczasowy dowód i tablicę. Tymczasowy??? To nie dają od razu stałego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) Po niecałych 20-tu minutach odebrałem tymczasowy dowód i tablicę. Koszt: 258 zł.258 zł :icon_mrgreen: Coś mi tu nie gra :flesje: Możesz napisać co składało się na tą opłatę :wink: Dzięki :crossy: Tymczasowy??? To nie dają od razu stałego?Nio :smile: Już dawno w urzędach nie drukują dowodów stałych :smile: Teraz wszystko robi PWPW w wawie.Pozdrawiam Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez Dybcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klacia Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Najpierw dostaje sie dowód "miękki" dowód stały musi być wydrukowany tak samo jak karta pojazdu ... Nie wiem jak u innych ale u mnie tak właśnie jest. Tylko dziwi mnie że koszta się różnią ?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco Fisher Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Dybcio już wyjaśniam: 75,00 zł - karta pojazdu167,50 zł - opłata za rejestrację5,00 zł - opłata ewidencyjna5,00 zł - opłata za podanie5,50 zł - opłata za załączniki (brief, wymeldowanie, itp...) Łącznie: 258,00 zł. :icon_mrgreen: Pozdrawiam, Draco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Draco Fisher to Ty autko rejestrowałeś a nie motocykl :wink: Dlatego mi się nie zgadzało :icon_mrgreen: Teraz już wszystko jasne.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco Fisher Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Draco Fisher to Ty autko rejestrowałeś a nie motocykl :crossy: Dlatego mi się nie zgadzało :flesje: Teraz już wszystko jasne. Dybcio - ja motocykl rejestrowałem...Czyżby mi za wysokie opłaty naliczyli :icon_mrgreen: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Draco Fisher skoro rejestrowałeś motocykl to zrobili Cię w balona :wink: Opłaty za pierwszą rejestrację samochodu w Polsce:tablice rejestracyjne - 80PLN + 1PLN opłaty ewidencyjnejdowód rejestracyjny - 48PLN + 1PLN opłaty ewidencyjnejpozwolenie czasowe - 12PLN + 1PLN opłaty ewidencyjnejznak legalizacyjny - 11PLN (bez opłaty ewidencyjnej bo jest już w tablicy)nalepka kontrolna - 16,5PLN + 1PLN opłaty ewidencyjnejkarta pojazdu - 75PLN + 1PLN opłaty ewidencyjnejRAZEM: 247,5 PLNOpłaty za pierwszą rejestrację motocykla w Polsce:tablice rejestracyjne - 40PLN + 1PLN opłaty ewidencyjnejdowód rejestracyjny - 48PLN + 1PLN opłaty ewidencyjnejpozwolenie czasowe - 12PLN + 1PLN opłaty ewidencyjnejznak legalizacyjny - 11PLN (bez opłaty ewidencyjnej bo jest już w tablicy)nalepka kontrolna - brak karta pojazdu - 75PLN + 1PLN opłaty ewidencyjnejRAZEM: 190 PLNTo są opłaty stałe przewidziane w przepisach, do tego trzeba doliczyć opłatę za wniosek i załączniki ale tu się kwota zmienia w zależności od liczby załączników. Mniej więcej jest to tak jak napisałeś, czyli 8PLN dp 12PLN. A teraz leć do urzędu, walnij z półobrotu do gabinetu naczelnika i żądaj zwrotu kasy :icon_mrgreen: Powiedz że za pomyłkę płacą podwójnie - tak jak w TESCO :flesje: :crossy: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco Fisher Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Draco Fisher skoro rejestrowałeś motocykl to zrobili Cię w balona :icon_mrgreen: Opłaty za pierwszą rejestrację motocykla w Polsce: ............ RAZEM: 190 PLNTo są opłaty stałe przewidziane w przepisach, do tego trzeba doliczyć opłatę za wniosek i załączniki ale tu się kwota zmienia w zależności od liczby załączników. Mniej więcej jest to tak jak napisałeś, czyli 8PLN dp 12PLN. Dybcio - dzięki za wyjaśnienie :crossy: Kur**** :wink: 50 zeta jestem w plecy :flesje: No to jutro odwiedzę pana naczelnika i utnę sobie z nim pogawędkę :smile: Pozdrawiam, Draco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yezoo Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 u mnie bylo 104 oplaty rejestracyjene+75karta+1za cos tam razem 180PLN plus znaczki skarbowe za 5PLN do mniosku plus 0.50 za kazdy zalacznik i juz od wczoraj smigam :icon_mrgreen:)))))))))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DB73 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Witam Czekałem ponad dwa miesiące i dzisiaj byłem rejestrować moto. Ponieważ pogoda dzisiaj jest piękna do jazdy wziąłem oczywiście urlop w pracy aby móc sobie do woli pojeździć. Kolejka spora ale już po godzinie byłem przy okienku. Pani sprawdziła dokumenty i oczywiści znalazła kilka błedów - na badaniu technicznym gość pomylił się i żle wpisał pojemność ale Pani powiedziała że załatwi to na telefon z diagnostą i tak zrobiła. Więc byłem mile zaskoczyny. Po wyjaśnieniu wszystkich pomyłek dowiedziałem się że mogę dzisiaj zarejestrować jednak niestety w urządzie skończyły się tablice rejestracyjne gdyż od 1 maja wprowadzany jest nowy wzór a dostawca jeszcze nie przysłał nowych tablic. Zarejestowałem ale jeszcze kilka dni muszę czekać na nową tablicę rejestracyjną. Trochę mnie wkurzyli ale na szczęście mam enduro - DR350S- więc i tak dziasiaj sobie pojeżdże po lesie. Co do kosztów to wyniosły mnie 197 PLN - wszystkie opłaty w urzędzie. Pozdrawiam Daro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Draco Fisher zrobili Cie w balona ! U mnie tez tak jak u reszty 190 zł + jakies tam znaczki i inne gowna. Co do samej rejestracji wbiłem sie akurat na otwarcie i sie zaskoczyłem bo wprowadzili w moim urzedzie numerki ! Wyciaga sie z maszyny numerek a przed wejsciem na sale jest wyswietlacz na ktorym jest napisane ktory numer jest obslugiwany. Jak widac na tym ekranie 70 , a my mamy na numerku np. 120 to mozna isc sobie do chaty na 2 godziny. Przynajmniej kolejki nie było, dobry ten nowy system. Poczekałem moze z godzine, i jak na tym wyswitlaczu był 90 numerek (a ja miałem 96) to zadzwoniłem po ojca, przyjechał z roboty i odrazu zaraz byla jego kolej. Po zalatwieniu wszystkiego pojechalismy po OC, gdy juz je miałem on pojechał do roboty a ja kuna do garazu i na sprzeta smigac :icon_mrgreen:. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco Fisher Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Draco Fisher zrobili Cie w balona ! U mnie tez tak jak u reszty 190 zł + jakies tam znaczki i inne gowna... Wiem o tym i bije sie w pierś, że wcześniej na necie nie sprawdziłem, jakie są opłaty za rejestrację motocykla :icon_mrgreen: :wink: :flesje: Mam nadzieję, że jutro da się to bez większych kłopotów wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komalo Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 No ale nikt nic nie pisze o przerejestrowaniu z tymczasowych czerwonych blach na stałe. Ja włanie stoję przed takim dylematem i w przyszłym tygodniu będę musiał to rozwišzać tylko nie wiem czy wycieknie z kieszeni 75 czy 500 zł. Kto już to dowiadczył i może opisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Sorki ale nie wchodzilem na kompa przed tym jak szedlem do urzedu i nie przeczytałem Twojego pytania tak bym powiedzial ojcu zeby sie spytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi