Skocz do zawartości

remont dniepra

stasiu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, Pipcyk!

Nie ma w sprzedazy simmeringów z dziesietnymi po przecinku, jak u ruskich - to są wymiary pod ich motocykle, podobnie, jak niektóre łozyska. ja pytałem w wielu sklepach i hurtowniach.

A teraz do Stasia: chłopaki u nas mają prosto z Kijowa komplety simeringów do całego Dniepra. cenę podawałem ci na priva.

Witam.

Zgadza się, simmeringi i łożyska maja znormalizowane wymiary. Ale w Dnieprze są także znormalizowane, tzn. wymiary są całkowite i w odpowiednich typoszeregach. Dobrałem wszystkie oprócz jednego- do skrzyni biegów ( simmering dźwigni biegów).

Jeden znajomy poradził mi,żeby wymiary wewnętrzne,jeśli są nietypowe( takie jak 49,3 itp.) pozaokrąglać do pełnych milimetrów lub połówek (w górę oczywiście ).Dodatkowo pomierzyłem wszystkie wałki i otwory pod te simmery.

Wyszło mi,że przynajmniej w chwili obecnej będę potrzebował:

-2 szt 16x30x7

-1 szt 19x34x7

-1 szt 36x48x8

-1 szt 32x45x8

-2 szt 34x49,5x8

To są wymiary po zaokrągleniu.Jeszcze nie sprawdzałem,czy uda mi się je kupić bez większych problemów.

Nie wiem,czy takie praktyki z zaokrąglaniem są w ogóle do przyjęcia?

Nie mierzcie simmeringów suwmiarką czy czymś innym. Wymiary trzeba odczytać z simmeringu. Na pewno sa tam naniesione. Te cyfry to wymiary wałka i gniazda na simmering. Sam simmering będzie miał inne ponieważ będzie on wciśnięty i właśnie dlatego będą inne wymiary od nominalnych.

O które diody Ci chodzi ?? o cały mostek razem z diodami do reglera ?? czy tylko o te diody do regulatora. Chyba najlepiej będzie jak naszkicuje Ci schemat, zeskanuje i prześle na maila.

Co do tego układu zapłonowego to jest to tylko ulepszenie klasycznego układu z przerywaczem. Sam przerywacz zostaje. Układ polepsza działanie na zasadzie szybszego opadania zbocza prądu co owocuje iskrą na świecy o wyższej energii. I tyle. Standardowy przerywacz zostaje.

Tak,ale czy efekt zamontowania tego układu jest wart 55 zł+koszty przesyłki?

A co do tego schematu,to mógłbyś mi go wysłać na PW.

Od tak dawna nie używałem swojej skrzynki,że zapomniałem już hasło.

Muszę założyćsobie nowe kąto.

Tak,ale czy efekt zamontowania tego układu jest wart 55 zł+koszty przesyłki?

Dał bym sobie spokój z tym zapłonem. Po co kase walić.

A co do tego schematu,to mógłbyś mi go wysłać na PW.

Od tak dawna nie używałem swojej skrzynki,że zapomniałem już hasło.

Muszę założyćsobie nowe kąto.

Nie dam przecież rady wysłać obrazka JPG lub innego na PW.

Zakładaj tą skrzynkę :)

Skrzynkę już założyłem.Mój nowy adres to [email protected].

Zresztą jest tam na dole.

A co do tego układu diód i samych diód,to czy nie można zamiast nich wstawić zwykłego mostka,czy to nie o to chodzi?

I czy te diody,to mogą być zwykłe LED fi 5 lub fi 10 ?

Powoli tracę cierpliwość.Kiedy widzę te śmigające po ulicach motorki,poprostu szlak mnie trafia.Coraz poważniej i częściej myślę o pozbyciu się mojego Dniepra.

Złożę go do stanu używalności i sprzedam lub zamienię.

Na moją decyzję ma również wpływ to,że udało mi się znaleźć ciekawą pracę na wakacje,w związku z tym przewiduję napływ gotówki.Jednak nie mam zamiaru ładować kolejnych kwot w ten motor.

Ostatnio podliczyłem sobie ile ta zabawa już mnie kosztowała i wyszło mi,że za taką sumę mógłbym już rozglądać się za czymś w stanie niewymagającym remontów.

Tyle się mówi o tym,żeby nie napalać się przy kupnie motocykla,być krytycznym w jego ocenie.Mnie się to nie udało,czego konsekwencje teraz ponoszę.

Zainwestowałem w nieruchomość.

Być może,jeśli posiadałbym odpowiednie zaplecze techniczne,w tym momęcie już bym jeździł,ale cały mój warsztat to dosłownie komplet kluczy i gumowy młotek.

Dniepr chyba wygra tą bitwę.

bo ruska trzeba lubic i tyle doprowadzenie rusa do stanu uzywalnosci kosztuje tyle ze za to to mozna sobie jakas japonie kupic  

huck

www.motorz.motocykle.org

Dokładnie tak.

Za to jeżeli zrobisz dobrze ruska masz nie powtarzalny sprzęt. Zawsze zbiera się na postoju kupa laików i pytaja czy to iż. Ja zawsze mówię BMW i ucinam gadkę. Kiedyś mówiłem że to Dniepr a potem musiałem całą historie wykładać. A jak powiem BMW to gadka się kończy. Najwyżej pytanko ile pali albo ile poleci :P

To,że Dniepr wygrał bitwę nie znaczy,że to koniec mojej wojny z ruskami.

Remont tego dniepra puki co przekracza moje możliwości.Dlatego narazie chciałbym coś ,w stanie bardzo dobrym,tak,aby oprucz poznzwania mechaniki sprzęta "na otwartym sercu" mieć czas na zapoznanie się z teorią i przedewszystkim mieć czas na czerpanie przyjemności z jazdy.

Mimo wad,ruski mają wiele istotnych zalet,którymi w moim mniemaniu przewyższają sprzęty japońskie.Dlatego nie myślę nawet o przesiadce na plastika.

Puki co pozostanę przy ruskach.

Odbiegając od tego wątku: co z tymi diodami i mostkiem?

Cześć.

Myślę że po tak ciężkiej walce z Dnieprę będziesz śmigał jakimś Rusem.

Co do diód to pomysł Pipcyka mnie też zaciekawił,po sezonie też tak przerobię.

Dziś u kolegi w japońcu widziałem podobną przerubę.Gotowy zespół prostowniczy z MZ,dziewięciodiodowy(nie znam ceny).Doprowadzasz 3 przewody z uzwojeń twornika,a wyprowadzasz plus i minus oraz przewód zasilający regulator.

Pozdrowienia.