Skocz do zawartości

'zanieczyszczone okładziny hamulcowe'

zaqui
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Denaturat nie pomoże- nie rozpuszcza oleju.

Dosyć dobry do odtłuszczania jest rozpuszczalnik do lakierów albo „Nitro” albo do wyrobów ftalowo-karbamidowych

Najlepiej ( jeżeli masz ) użyć pistoletu do mycia na sprzężone powietrze-wytwarza on silny strumień cieczy myjącej i sprzężonego powietrza. Umyć tym pistoletem , a potem wysuszyć samym powietrzem. Powinno pomoc.

Proponuje specjalne preparaty typu "Bremsen Rainiger" firmy Wurth,Stp,Bardahl lub tp.

Rozpuszcza wszystkie tłuszcze,brudy,osady ze starych okładzin i na dodatek nie uszkadza elementów gumowych ( np.osłony tłoczków)Szybko odparowuje i pozostawia idealnie czyste powierzchnie.Ja mam w pracy taki preparat firmy Peugeot opakowanie chyba 400ml za ok 14zł.Poza tym zastosowaniem np.po wymianie oleju w silniku myje tym srodkiem dół silnika i okolice filtra z resztek starego oleju.

Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3

Proponuje specjalne preparaty typu "Bremsen Rainiger" firmy Wurth,Stp,Bardahl lub tp.

Rozpuszcza wszystkie tłuszcze,brudy,osady ze starych okładzin i na dodatek nie uszkadza elementów gumowych ( np.osłony tłoczków)Szybko odparowuje i pozostawia idealnie czyste powierzchnie.Ja mam w pracy taki preparat firmy Peugeot opakowanie chyba 400ml za ok 14zł.Poza tym zastosowaniem np.po wymianie oleju w silniku myje tym srodkiem dół silnika i okolice filtra z resztek starego oleju.

Właśnie to chciałem napisać - działa to doskonale. Dodam jeszce, że jak oleju jest bardzo dużo, to faktycznie najpierw warto dać trochę benzyny ekstrakcyjnej i umyć pędzelkiem.

Mycie z płynu hamulcowego - zupełnie odwrotnie. Tu benzyna i wszcelkie rozpuszczalniki nic, ale to nic nie dadzą - skuteczna jesy woda ! Można dodać detergentu, żeby lepiej zodmyć zabrudzenia, ale podstawą jest woda.

Dodam jeszszcze, że takie szczęki powienno się potem przetrzeć papierem ściernym - w ten sposób na 100% usuniemy gładką warstwę, która się zaszlichciła podczas wycieku.

Pozdrawiam, Paweł