Skocz do zawartości

jaki olej do przedniego zawieszenia ?? ETZ

viperPL
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

ja niewiem jaki mam olej,ale silnikowy shell :D:D:D podprowadzam z garazoo mojej ciotki :D:D:D hehe a simmeringow niechce mi sie zmianiac wiec co jakis czas uzupelniam olej w lagach,ale jak mowilem w zime sie tym zajme....w sumie to juz moge :D bo moj sezon juz sie skonczyl :D

Ja bym odradzal "tanie" przerobki zawieszenia typu podkladania czegos pod sprezyny w celu zwiekszenia napiecia wstepnego...to niejest dobry pomysl....mozna kombinowac natomiast z olejem, ja leje czysty olej, wg mnie amortyzol(ten z orlenu) to nieporozumienie....no,chyba,ze ktos lubi taka jazde....ja lubie mniej komfortowo,ale bardziej pewna i dynamiczna jazde...

• 2 miesiące temu...

Koloedzy, pytanie na maxa lamerskie ale mnie to gnebi. Jak zamienic cm3 na ml???

Bo bede dzis zmienial olej w zawieszeniu a wszystkie menzurki mam w ml wyskalowane ;)

EDIT:

1cm3 to 1 ml ? ---> ktos mi tak na GG powiedzial :lol: Wiem ze jestem leniwy, a raczej dopiero wstalem i nie chce mi sie szukac w stanie otumanienia :mrgreen:

Koloedzy, pytanie na maxa lamerskie ale mnie to gnebi. Jak zamienic cm3 na ml???  

Bo bede dzis zmienial olej w zawieszeniu a wszystkie menzurki mam w ml wyskalowane

A po co chcesz zamieniać te jednostki? Duzo łatwiej wlać odpowiednią ilość oleju (w cm3) niż wlewać na czuja, sprawdzać poziom w mm, znowu dolewać jeśli za mało i tak w koło Macieju. Masz menzurkę - jesteś gość ;) Odmierzasz po 230 cm3 na goleń i wlewasz do pustej goleni (tzn po dokładnym wylaniu starego oleju). Dla kontroli możesz zmierzyć poziom po wlaniu, w ETZ 150, 250 i 251 powinno być 330 mm od najgłębszego miejsca w goleni do lustra płynu. Gwinty korków trzeba lekko posmarować hermetikiem albo lepiej silikonem (łatwiej później odkręcić bo silikon tak nie wiąże), w przeciwnym wypadku olej będzie się wydostawał spod korków.