Skocz do zawartości

Pierwsza pomoc Warszawa

Barył
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Informacje o kursie pierwszej pomocy przeczytałem w ostatnim ŚM organizuje go warszawski PCK ma trwać dwa dni czyli łeekend koordynuje go Tomek Woźniakowski email - [email protected]

ja osobiście jestem zainteresowany myślę że może nam się to przydać - oby nie

Nie byłem na takim szkoleniu ale ostatnio kumpela przechodziła taki kurs dla żeglarzy prowadzony przez PCK warszawa i bardzo sobię chwali więc stwierdziłem że warto tu zostawić takie info

Warto! Jeżeli robi to Woźniakowski to po stokroć warto.

Przede wszystkim styczność z fantomem wysokiej klasy daje pojęcie jak zabrać się do klienta podczas wypadku - jednak na kursie nie ma stresu - szkoda.

Można dowiedzieć się czego nie robić podczas udzielania pomocy w sytuacji podbramkowej, czyli co jest ważne, wazniejsze lub mniej ważne gdy mamy mało czasu - priorytety.

Wiedza zdobyta na kursie PCK jest przydatna nie tylko w razie wypadku drogowego, pomaga w każdej sytuacji krytycznej jaka może nas spotkać na obozie, w górach, na imprezie, itd.

Warto iść.

kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKO

Uwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy:

• teoria: Mokotów-Służew
  • praktyka: Ursus

W Warszawie automobilklub MAK organizuje takie kursy a kilka razy w roku (od wiosny do jesieni) w ramach rajdów po Warszawie (amatorskich, samochodowych) są cwiczenia w symulowanych wypadkach drogowych, więc można ćwiczyć .Można dostać min odblaskową kamizelkę z napisem "Ratownik drogowy "

Kilka dni temu, byłam świadkiem, jak pewna osoba zasłabła na spotkaniu. Ciało zupełnie jej zesztywniało i oddychała z wielkim trudem. Ale nie w diagnozie rzecz.

Rzecz w tym , iz na 10 osób obecnych przy tym zdarzeniu nikt nie wiedział jak pomóc tej osobie. Naszą pierwszą reakcją było cofnięcie się i zwyczajny strach , co dalej robić. Karetka jechała do biura całe wieki.

Z tego zdarzenia nasunęły mi się dwa wnioski :

- nie znamy naszych reakcji na nieoczekiwane wydarzenia. Nigdy nie możemy powiedzieć, jak wielkimi "bohaterami" byśmy byli, gdybyśmy tam byli , albo "ja to bym na jego miejscu zrobił to i to"

- każdy powinien iść na kurs pierwszej pomocy. Argumentem za takim kursem jest fakt, iż nie wiadomo, czy nie trzeba będzie kiedyś ratować kogoś z rodziny, przyjaciół.

Pozdrawiam Wszyskich,

Beata

Zaliczenie kursu daje jedną bardzo ważną rzecz:

człowiek mniej głupieje gdy widzi wypadek i musi udzielać pomocy.

Warto się dokształcać w tej dziedzinie, przy okazji dochodzi do obalenia kilku mitów ratowniczych.

kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKO

Uwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy:

• teoria: Mokotów-Służew
  • praktyka: Ursus

Zaliczenie kursu daje jedną bardzo ważną rzecz:

człowiek mniej głupieje gdy widzi wypadek i musi udzielać pomocy.

Warto się dokształcać w tej dziedzinie' date=' przy okazji dochodzi do obalenia kilku mitów ratowniczych.[/quote']

I można przeszkodzic komuś, kto w dobrej chęci zamiast ratować dobija poszkodowanego.

Jechałem kiedyś z kolegą, on miał na samochodzie niebieską nalepkę "Ratownik drogowy" a pieprzony gliniarz nie dopuścił nas do rannego w samochodzie zawiniętym na drzewie, tylko czekał na karetkę. Na szczęście przyjechała po kilku minutach. A ja stałem i patrzyłem, ku*wa mać. :clap:

Skoro mowa o kursach pierwszej pomocy i padło pytanie o cenę, to ja pozwolę sobie zareklamować kurs, w którym ostatnio miałem przyjemność uczestniczyć. Kurs jest darmowy, składa się z 5 spotkań po 3 godziny (środy 17-20) i 6 spotkania-egzaminu. Zajęcia są bardzo intensywne, dużo teori, ćwiczenia na fantomach (był nawet fantom-niemowlak) i na sobie nawzajem. Wymagają tylko osobistego zapisania się u nich (Żoliborz, Plac Konfederacji). Polecam, reszta informacji tu:

http://www.fswk.home.pl/

• 3 tygodnie później...

I jka z tym szkolemniem

zebrala sie minimalna potzrbna ilosc osob czy nie :)

Niestety,to szkolenie nie odbędzie sie w kwietniowym terminie bo nie było wystarczajacej liczby osób następny kurs ma być (chyba) w czerwcu

No tak dostałem info że nie ma chętnych kurcze kolejne zdziwko w życiu, w końcu w warszawie troszkę nas jest i oprócz forum info było w ŚM.

Ale widocznie taka jest nasza mentalność gdyby chociaż dawali certyfikat najszybszego jeżdźca w stolicy albo stuntera roku to towarzystwo pewnie waliłoby drzwiami i oknami :)

Mam dostać cynk o przyszłych terminach i na pewno zostawie info.