Skocz do zawartości

Yamaha MAXIM 750 - co sądzicie ??

Strażak
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak 700 ccm to pewnie coś koło 1986 bo chyba do tego roku obowiązywało w USA wieksze cło na motocykleo silniku > 700 ccm. Ale najprościej bedzie zadzwonić do jakiegoś salonu Yamahy , podac nr VIN i powinni odpowiedziec. Ewentualnie sprawdź jaka data bedzie wybita na plastikach (boczne dekielki , może airbox itp).

Markus

Czy w twoim XJ 650 Maxim są takie aluminiowe ozdóbki na tylnym błotniku, jak tak czy je odnawiałeś (polerowałeś) jak tak to doradź jak to zrobić bo na moich chyba jest dość gruba warstwa lakieru bezbarwnego bo odpryski są dość głębokie.

Przeglądałem to forum na temat polerki aluminium i jeszcze kilka na necie więc jakąś wiedzę teoretyczną mam :roll: a jest jeszcze trochę czasu przed rozpoczęciem sezonu.

A mam jeszcze jedno pytanie do dyferencjału jaki i ile oleju się wlewa ?

dzięki :P

Co do oleju to 80w90 GL4 (ja kupiłem w małej butelce arala) ale nie pamiętam ile mi weszło.... w każdym razie bardzo mało... odnośnie ozdób, to tylko orginalne stelaże (błotniki mam niklowane bądź chromowane) a polerkę robię za pomocą AUTOMAXA. Praktycznie tylko przywracam dawny blask elementom, kiedyś polerowanym. Na lakier może jakaś chemia (na forum był takowy temat poruszany)... ewentualnie papierem ściernym pod warunkiem że elementy nie są " rzeźbione ".

• 6 miesięcy temu...

Mam pytanie, co sądzicie o tym konkretnym moto: Yamaha Maxim (link) ? Czy to dobra oferta?

Czy w taki rocznik warto inwestować?

Jak te maszyny się sprawują?

Jak jest z częściami i serwisem do niej?

Czy może lepiej odczekać jeszcze sezon 2007 i kupić naprawdę dobry motor? :)

Człowiek wolny idzie do nieba taką drogą, jaka mu się podoba.

Witam z tego co sie orientuje to kup motorek w tmy roku 2006 cbo wchodzi w polsce podatek ekologiczny na pojazdy wiec od kazdego ccm szesciennego tzreba na granicy zapąłcic podatek ekologiczny okoo 4 zł czyli duzo

Wiec ceny motorów wzrosna :)

Pozdrawaim a co do samej Yamachy to naprawde polecam, kumpel ma 550 XJ czyli ten sam silnik tylko ze maxim jets łądniejsza i motorek naprawde bezawaryjny w koncu Yamaha

W ogole ja bym niczego innego nei kupował jak tylko HONDE albo YAMAHE bo reszta nei barodz sie widzi i awaryjnosc jets znaczna w innych motorkach

Pzodrawim Leszek

motorek zawsze mi sie podobal jest zajebistyi za ta kase brac.one zawsze trzymaly cene dosc wysoka.fajne polaczenie sportowego jakby nie bylo ,silnika z choperowo dragsterowym wygladem.

podobnie jak kawasaki zl 900 eliminator.-ten to dopiero ma styl.caly czas mysle jak swoje moto przebudowac na cus takiego

silnik w nim jest z fz 750 5 zaworow na cylinder,czyli 20 zaworow do regulacji .ale nie martw sie ,regulacje przeprowadza sie raz na 40kkm hehe,plytkami.gdybym mial kase to kupilbym sobie taki motorek

a ty ,freerider ,to przestan takie bzdury pisac bo sie zle robi od tego.powielasz stereotypy bez zadnego doswiadczenia .bo jesli mialbys choc troche wiedzy na temat awaryjnosci sprzetow japonskich i wogule wszystkich to wiedzialbys jaka jest przyczyna wiekszosci usterek motocykli urzytkowanych u nas .nie poiwielaj sloganow w styulu ford -gowno wort itd.itp. bo sie smutno robi jak to sie czyta

dr750big ,hd evo 1340 ratrost ,gsxr 1100 91' , ram hemi 5.7

http://www.bikepics.com/members/kulka/

• 3 lata później...

Witam forumowiczów.

Sprzedałem swoją 400 i przymierzam się do kupna czegoś większego. Myślałem nad cb Sf, ale widzi mi się też Yamaha maxim xj750X 116km. Jeżeli ktoś miał taki model lub co nie co wie o nim to prosiłbym o radę. Ile to pali, czy to niezawodne motocykle, jak sprawa z częściami wygląda i czy trudno to potem sprzedać.

Edytowane przez Hondodajny

• 3 miesiące temu...

Fajnie że zrobiłeś stronkę, też kilka dobrych lat temu miałem stronkę o maximkach i do tej pory mam do nich duży sentyment. Muszę jednak zwrócić uwagę na pewien błąd w historii. Pierwszym modelem z serii maxim był oczywiście 650, później doszły jeszcze 400, 550, 750 i 1100. W 85 r. zaprzestano produkcji tych "starych" maximów i wprowadzono równocześnie na rynku amerykańskim 700(z silnikiem ze starej 750) i 700X(w skrócie góra z FZ750 i dół z XJ 750), a na rynek kanadyjski 750 i 750X. W 87 r. wycofano wszystkie modele maximek z oferty.

Super, że podpowiadasz gdyż, bardzo mało informacji jest o tych motocyklach. ja prawdę mówiąc chciałem zrobić tylko stronę dotyczącą mojej maximy, ale przy okazji dorzuciłem troszkę więcej informacji. Skopiuje to co napisałeś i w wolnej chwili wrzucę na stronkę.