Skocz do zawartości

YAMAHA TDM 900 - Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? ( TDM900 )

Rekomendowane odpowiedzi

www.tdm.pl Poczytaj

TDM 850 były robione do 2002r. W 1996r przeszły dość poważne zmiany. Nowa buda, nowe światełka. Eliminacja starych bolączek tego motocykla (na przykład regulator napięcia). W 2002 roku wszedł model 900. Dodano tamn 6-ty bieg. Ramę zmieniono na alu, rozwiercono na 900ccm oraz dodano wtrysk. To tak po krótce.

Pozdrówka

wlasnie o to mi chodzilo ;) !!czyli sie nastawiam na 850 bo na 900 chyba nie bedzie mie stac,a moze... :P interesuje mnie ta nowa buda te swiatelka sa piekne to zostanie tylko zmienic tlumiki bo sa straszne

dzieki :icon_mrgreen: :wink: :eek: :cool: :biggrin: :crossy: :crossy: :)

zbyhu - gratuluje wyboru :icon_mrgreen:

TDM super sprzęt, pisałem o tym już na forum 15 razy. W kwestii rocznika - od 1999r. były też pewne zmiany mechaniczne, m.in. nowe gaźniki, które trochę ukulturalniły reakcję na gaz. Parę innych rzeczy tez się pojawiło, ale musiałbym sięgnąć do archiwów.

Ja w każdym razie sprzęt polecam i wyjątkowo nie zgadzam się absolutnie z Pawłem B. w tej kwestii :wink:

HAHHAHHHAHHAHHAHHAHHHAHHAHHAHHAHAHAHAHHAHHAHAH :icon_twisted:

100% satysfajcji. TDM ma dużo mocy, ale oddaje ją płynnie bez dużych zaskoczeń. Brzmienie silnika jest chyba idealne. Siedzi się wygodnie i mimo że jestem średniogo wzrostu nie miałem problemów z dostaniem nogami do ziemi. Już kilka razy przymierzałem się do jazdy testowej, ale obawiałem sie tej mocy - jednak wszystko pod kontrolą (może jedynie trochę za czułe hamulce :icon_exclaim: - to dlatego że nie mam dużego doświadczenia). Szkoda że aktualnie mam mały deficyt finansowy :smile: . Zielna Góra to drugi koniec Polski od Lublina :icon_exclaim: . Ja jeździłem w małej wsi ok. 50km od Lublina. Trochę głupio na wsi, ale co tam - mijając jakąś WSK-ę dumnie odmachałem.

Ps. Wiem że to głupie, ale jak jechałem to cieszyłem się jak dziecko w wesołym miasteczku, na najlepszej karuzeli. Zresztą podobnie sie czułem.

Jakiś tam link z istotnym info: http://chudzikj.republika.pl/TDM850.htm

czy też:

http://www.motocykle.domeczek.pl/prezentac...m850/tdm850.htm

Acha... myślałem że TDM nie można wyjechać na polną drogę :icon_mrgreen: . Można i to jak - po polnej drodze pokrytej ubitą trawą jechało się wyśmienicie!!! Zrobiłem sobie wycieczkę polną drogą do pobliskiego lasu.

Pozdro

Łukasz/Marcin (niepotrzebne skreślić)

HAHHAHHHAHHAHHAHHAHHHAHHAHHAHHAHAHAHAHHAHHAHAH :icon_twisted:

100% satysfajcji. TDM ma dużo mocy, ale oddaje ją płynnie bez dużych zaskoczeń. Brzmienie silnika jest chyba idealne. Siedzi się wygodnie i mimo że jestem średniogo wzrostu nie miałem problemów z dostaniem nogami do ziemi. Już kilka razy przymierzałem się do jazdy testowej, ale obawiałem sie tej mocy - jednak wszystko pod kontrolą (może jedynie trochę za czułe hamulce :icon_exclaim: - to dlatego że nie mam dużego doświadczenia). Szkoda że aktualnie mam mały deficyt finansowy :smile: . Zielna Góra to drugi koniec Polski od Lublina :icon_exclaim: . Ja jeździłem w małej wsi ok. 50km od Lublina. Trochę głupio na wsi, ale co tam - mijając jakąś WSK-ę dumnie odmachałem.

Ps. Wiem że to głupie, ale jak jechałem to cieszyłem się jak dziecko w wesołym miasteczku, na najlepszej karuzeli. Zresztą podobnie sie czułem.

Jakiś tam link z istotnym info: http://chudzikj.republika.pl/TDM850.htm

czy też:

http://www.motocykle.domeczek.pl/prezentac...m850/tdm850.htm

Acha... myślałem że TDM nie można wyjechać na polną drogę :icon_mrgreen: . Można i to jak - po polnej drodze pokrytej ubitą trawą jechało się wyśmienicie!!! Zrobiłem sobie wycieczkę polną drogą do pobliskiego lasu.

Pozdro

Łukasz/Marcin (niepotrzebne skreślić)

dzieki za stronke!!!!!!!!!!! tego szukalem!!!!! pozdrowionka!!!1

• 1 rok później...

Witam wszystkich. Na wstepie uprzedzam, ze korzystalem z wyszukiwarki i przegladalem inne strony, ale nie znalazleem odpowiedzi na ponizsze pytania. Oto czego nie wiem a co dotyczy TDM 900 (na wtrysku), bo tylko ten model mnie interesuje:

-ile pali zarowno w jezdzie solo jak i z pasazerem, predkosci w trasie do 140km/h. Wtrysk i 6 bieg powinny miec wplyw na zuzycie paliwa w porownaniu do wczesniejszych gaznikowych modeli.

-jak to jest ze zuzyciem oleju, z tego co czytalem 850- ki lubia sobie lyknac. Podobno TDM 900 ma cylindry pokryte nikasilem

-czy na plastikach, reflektorze, przewodach hamulcowych jest zaznaczony rok produkcji tych elementow. Wiem, ze na felgach sa koleczki z data produkcji.

-na jakim paliwie pracuje silnik- 95 czy 98?

Dzieki za odpowiedzi chociaz nie ukrywam, ze opinie uzytkownikow tego modelu beda dla mnie najbardziej wiarygodne. :)

Czolem!

Osobiscie przejechalem moze 100km na TDM900, ale duzo jezdzilem z wlascicielem tejze TDMy i troche na jej temat wiem. Wlasciciel to MarianKa z tego forum, ale cos ostatnio rzadko tu zaglada, wiec pisze ja :P.

- TDM900 pali ciutke mniej od 850 - obiegowa opinia od paru osob jezdzacych tymi sprzetami. Slyszalem, ze sprzet potrafi zejsc przy masochistycznej powolnej jezdzie do blisko 4l/100km, zas w trasie z predkosciami podanymi przez Ciebie powinna palic ok. 5l/100km. Takim spalaniem chwalil mi sie tez inny znajomy, z ktorym bylem w Czarnogorze (ilek15 chyba ma taki nick na forum).

- TDM850 potrafi jarac duzo oleju, 900 jakos zostala wyleczona z tej przypadlosci. Dwoch znajomych od TDM900 nie uskarza sie na spalanie oleju. Tak, TDM900 ma nikasilowe cylindry.

- powinny byc na przewodach i plastikach, nie wiem jak z lampa.

- znajomi jezdza na 95 i wszystko gra.

(Ja do swojej CBF na wtrysku wlalem w Niemczech benzyne 91 oktan i nic sie nie stalo, a nawet sprzet spalil zadziwiajaco malo na 100km ;))

Pozdro

• 2 miesiące temu...

sam posiadam tdm juz trzeci sezon rok 92 i powiem szczerze że albo mi sie taka trafiła albo takie były 92. dlaczego i o co chodzi już mówie moto ma zarąbistu dół bo już od 4 tyś idzie spokojnie na koło predkość taka jak inne 210 a spalanie - (ostatnia trasa na 240 km przy predkości 120-140 wlałem pod korek 11,3l) 4,8l/100km w dodatku miałem kufer duży i cały osprzęt noclegowy (namiot, śpiwór karimaty). Normalnie też jak jeżdziłem z dziewczyną w trasy i też z załadunkiem nie przekroczyłem 5,5l/100km. teraz dlaczego mi sie taka trafiła ponieważ ostatnio kupiliśmy następną tdm rok 96 i spalanie ma kozackie bo od 6 w góre po pełnym serwisie yamahy ? nie wiemy o co chodzi a jak piszą ludzie to widze ze i tak jestem poniżej normy. Pozdrawiam

ps. co do zmiany wydechów to sie na to ludzie nie napalajcie chyba że maci troszkę zbędnej kasy. dlaczego - tdm ma to do siebie że zmiana wiąże się z utratą mocy bądz brakiem dołu lub góry. jeżeli chce się ktoś bawic w takie żeczy to trzeba wszystko sprawdzić bo pomimo iż jest to 4 takt to zła dlugośc wydechów lub wolny przelot powodują złe odbicie spalin i przez to tak sie dzieje, a żeby to poprawic to trzeba troszkę przy tym popracować

co do paliwa nisko oktanowego. z racji że mieszkam przy granicy to mam dostęp do paliwa białoruskiego czyli 92oktan i od zawsze na nim jeżdzę i spalanie na nim jest na prawde dużo mniejsze niż nawet na 98 sprawdzone w trasie ( na 4 motocyklach po zatankowani polskiego paliwa spalanie wzrosło od 0,3 do 0,7l na 100km zależy w jakim motorku)