bahama Opublikowano 13 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 dobra wiec tak mam problem ze sprzęgłem ... pod koniec sezony zaczeło lekko slizgac a ze do sezonu jeszcze troszke czasu wiec postanowiłem zabrac sie za wymiane tarcz pierwsze co zrobiłym to sprawdziłem ile ma jedna ze szczelina znajdujących sie na obwodzie kosza sprzęgłowego no i okazało sie z jest 0,2 mm a powinno byc nie mniej niz 0,5 wiec kupiłem nowe tarcze przy rozbiurce kosza sprawdziłem płytki stalowe (wszystkie sa ok. po 1,5mm), długosci sprężyn dociskowych (w normie po 28mm) do rzeczy z tego co sie słyszy nowe tarcze sprzegłowe nie wejdą gdyz są za szerokie wiec postanowiłem włozyc 3 nowe a z pozostałeych pięciu starych wybrac 2 najlepiej utrzymane wszystko poskladałem do kupy i co ?? po załozeniu 3 nowych tarcz szczelina nadal ma 0,2mm moze mi to ktos łaskawie wyjasnic ?? pozdr. Baham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk Opublikowano 13 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 A moze mierzysz nie ta szczeline co trzeba?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahama Opublikowano 13 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 niestety mierze tą co trzeba :D kombinuje i nic mimo załozenia 3 nowych tarcz szerokosc szczeliny nadal wynosi 0,2 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert41 Opublikowano 13 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 Jestes pewien na 100%? :D Kurcze wymieniałem tarcze w tym roku.Co prawda dałem 3 nowe a reszte zostawiłem.U ta szczelina wg ktorej mierzy sie zuzycie tarcz zwiekszyła sie dosc znacznie.i było to zauwazalne gołym okiem.Mogłbys napisac moze cos wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahama Opublikowano 13 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 bert41 wiec tak jak juz wyzej pisałem przekładki stalowe są okej (1,5mm)spręzyny dociskowe również ok (28mm) a powiedz mi jak skadałes tzn dałes wszystkie tarcze (mam namysli nowe) jedna za drugą czy moze na przemian nowa/stara itd. bo tak własnie zrobiłem jedyne co jeszcze moze byc to to ze kupiłem lipne tarcze jesli mozesz zmierz grubosc nowej tarczy z góry dzieki i pozdr. Baham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert41 Opublikowano 13 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 Jak sam pewnie wiesz tarcze ktore teraz robia są za grube.Poprostu nie da rady ich upchać.[tzn niektorym sie udawało ale z marnym skutkiem :D ]Własnie takie miałem.Przy próbie złozenia okazało sie własnie ze nie da rady władowac ich wszystkich poniewaz ostatnia tarcza nie miesciła sie do tego "wieńca"zebatego.Postanowiłem,ze włoze 2 [juz nie pamietam ale raczej 2-nie3]nowe tarcze na przemian ze starymi.(stara,nowa,stara nowa,itd)Po tej operacji wszystko sie ładnie zmiesciło i skreciłem sprzegło.Warto dodac,nasączyłem nowe tarcze olejem przed złozeniem a stare były dostatecznie naolejone. Z checia bym zmierzył wymiary tarczy sprzegłowej ale niestety nie mam ich 'przy sobie' tylko na wsi:P Jesli bedziesz wytrwały postaram sie w tygodniu smignąc i cyknę Ci fotki nowej i starej tarczy wraz z pomiarami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahama Opublikowano 13 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 okej poczekam wielkie dzieki :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 15 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 to co wy za tarcze kupujecie ze nie wchodza :?: 2 razy zmienialem tarcze i 2 razy dalem wszytkie nowe te ostatnie to tajwanskie zdaje sie Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahama Opublikowano 15 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 umiecie czytac ?? 8O czy ja napisałem ze nie wchodzą ??napisałem ze mimo włozenia nowych szeorkosc szczeliny sie nie zmieniła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 15 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 No a jaka jest grubosc tych tarcz ktore kupiles ?Bo oryginalnie powinno byc 3 +/- 0,1 mm. Porownywales grubosci starych i nowych tarcz ?Bo z tego co piszesz to grubosci sa takie same skoro sie nic nie zmienilo.Max zuzycie tarczy to 0,3 mm (czyli tarcza ponizej 2,7mm nadaje sie do wymiany)Pomierz tarcze (grubosci) nowe i stare i napisz co otrzymales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahama Opublikowano 18 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 wiec tak sprzęgło poskładałem i ... wszystko jest w jak najlepszym porządku 8) poprostu zakupiłe nowe tarcze sprzęgłowe i szczelina sie zwiększyła i to dość znacznie co do tamtych tarcz to okazało sie ze sa do dupy :D niby nowe a po zmierzeniu okazało sie za mają po 2.8 2.9 mm :? pomijając fakt ze wszystko juz jest okej mam jeszcze jedno pytanie serwisówka podaje że szerokosc szczeliny powinna wynosić nie mniej niż o,5 mm czyli 0,5 i w góre tylko problem w tym ze nie podaje ile moze byc maks. szerokosc szczeliny a w moim przypadku wynosi ona 1,9mm jak myslicie za duzo ?? moze byc problem z poprawnym działaniem sprzęgła ?? z góry dzieki i pozdrawiam Baham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert41 Opublikowano 18 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 Powiedz tylko jak włozyłes te tarcze.Dałes wszystkie nowe czy zrobiłeś....jakis taki mix :) Stare z nowym? Ja składałem tak zeby wszystko weszło idealnie.Zadne skrecanie na siłe czy upychanie 'na chama' :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahama Opublikowano 18 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 hehe tak jak to okresliles zrobiłem "mix" :D 3 nowe i dwie stare tylko powiedz mi czy szerokosc szczeliny którą teraz mam tj. 1.9mm nie spowoduje iz sprzęgło bedzie zle funkcjonowac ?? pozdro. Baham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert41 Opublikowano 18 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 Jesli zrobiłes wszystko z głową a nie medodą 'moze będzie chodzić' to nie powinno być problemów ze sprzegłem.U mnie ta szczelina jest dośc duza i nie zaobserwowałem żadnych anomalii z nią związanych 8) Jesli nic nie upychałes na siłe i wszystko ładnie weszło i dało sie skrecic bez problemów to nie powinno sie nic wydarzyc.Moje sprzęgło działa bardzo dobrze i nic sie nie sypie :D Powinno byc oki jesli zrobiłes wszystko jak 'trza' :) [A co do tarcz moje nowe miały wymiar cos ok 3,2mm] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahama Opublikowano 18 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 ja zawsze robie z głową :) myśle ze wszystko bedzie okej dzieki za pomoc :D pozr. Baham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi