bartusdr Opublikowano 6 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2006 w Gorzowie Wlkp. zadzwoniem i sie umówiłem, zobaczymy co będzie, bo powiedzieli że "spróbują" wykryć bład, bo mają co prawda HDS-a ale jeszcze nie diagnozowali takiej cbr-ki :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturoS Opublikowano 7 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2006 w serwisowkach jest napisane ze mozna odczytac jaka jest awaria, poprzez kody blyskowe, tak jak w niektorych samochodach. 9 blyskow to czujnik temp(cbr600rr) jezeli sprawdzisz jego paramety czyli rezystncje. to po podlaczeni "dobrego czujnika" trzeba zresetowac ECU np odlaczajac akumulator na np.15 min i z powrotem podlaczajac. To nie zawsze dziala bo czasami trzeba wykasowac blad z poziomu clipa "komputera" ale warto sprubowac, napewno nie uszkodzisz ECU, odlaczajac aku, czy czunik temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 7 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2006 w serwisowkach jest napisane ze mozna odczytac jaka jest awaria, poprzez kody blyskowe, tak jak w niektorych samochodach. 9 blyskow to czujnik temp(cbr600rr) jezeli sprawdzisz i taki tekst mi się podoba jak sobie zepsujesz motocykl to kolega arturoS pokryje koszty naprawy.trzeba zresetowac ECU np odlaczajac akumulator na np.15 min i z powrotem podlaczajac - dobrze że nie każesz mu wkładać ECU do lodówki tak jak to złodzieje robią z radyjkami aby resetować pamięć.ńajważniejsza to dobra porada a potem się pośmiejemy. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturoS Opublikowano 7 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2006 co do rozkodowywania radia to inna bajka Piotrze nie wiem czy sie orientujesz ale w radiach samochodowych jest kod zapisany w szergowej pamieci EEPROM ktrora jest kasowalna elektrycznie (nie termicznie) ;), pamiec EPROM mozna kasowac ultrafioletem ale takich pamieci nie ma w radiach. to jeszcze takie pytanie jak spali sie zarowka swiatel np. postojowych to tez w serwisie trzeba usunać usterke w ecu. :D . Widze pitrze ze co do elektroniki to troche masz zaległości, w nowych pojazdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 7 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2006 z żarówką przsadzasz bo Ci się pomyliło z autem.W mojej 26 letniej babci BMW po wymianie żarówki muszę zresetować komputer pokładowy.A co do elektroniki to mam swoje zdanie które jest zawarte w manualach Hondy czyli podłączyć HDS sprawdzić usterkę wymienić uszkodzony element i oddać klientowi z gwarancją.Gdybym potrafił naprawiać elektronikę typu wymiana tranzystora czy procka to nie chodziłbym całe życie z brudnymi od smaru ręcami i naewno więcej kasy w portfelu. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartusdr Opublikowano 11 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2006 wszystko się wyjaśniło :D ktoś zdejmował filtr powietrza i nie wpiął do końca wtyczki na czujnik :? podłączyłem i już jest wszystko jak trzeba :D dziękuję wszystkim za porady :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturoS Opublikowano 12 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 a nie mowilem :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Idaho Opublikowano 13 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 W nowszych układach odłączanie zasilania akumulatorze nie koniecznie doprowadza do resetu błędów zapisanych w ECU (pomijam tutaj fordy:). Zdarza się tak, że niektóre błędy uda się w ten sposób usunąć a inne nie... Piotr odłączenie zasilania w twojej beci pomoże a w mojej już nie :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi