MaBory Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Chciałbym poruszyć temat dwóch motorów poj. 125 ccm.1. Yamaha DT 125 R2. Honda MTX 125Chodzi mi o starsze roczniki ('86 dla Hondy i '89 dla Yamahy). Ceny są bardzo podobne 3400-3700 zł.Która z tych maszyn(ek) jest waszym zdaniem lepsza i dlaczego. Nie wiem za wiele o tych dwóch motorach (ile mają KM, ile Vmax itp.)Jeżeli ktoś z was jeździł lub posiada na własność któryś z tym motorów to proszę o wypowiedzenie się na ten temat. Ja mam 18 lat, prawko kat. A i chciałbym zacząć jeździć jednośadem zaczynając od małych pojemności (ale mogą być także większe, z tymże nie znalazłem nic ciekawego w tym przedziale cenowym).Pieniędzy nie mam jak wody (4000 zł) więc za tą cenę nie kupię nic lepszego z enduro.Czekam na wasze sugestie i opinie. Mam nadzieję,że pomożecie mi w wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thors Opublikowano 8 Kwietnia 2003 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2003 CZESC OBA MOTOCYKLE SA WARTE UWAGI.JAK KUPOWALEM ENDURO TO TEZ SIE ZASTANAWIALEM CZY HONDE MTX CZY YAMAHE DT CZY SUZI RMXKUPNO BYLO WYBOREM NIE DANEJ MARKI LECZ INDYWIDUALNYM MODELEM.MOZESZ TRAFIC NA RUINE HONDE A ODWALONA YAME ALBO ODWROTNIE .TO BIERZ POD UWAGE ,BO MOTOCYKLE TE SA BLIZNIACZE I MALO ROZNIC JEST W NICHYAMAHA MA DOBRY SILNIK (ZRESZTA HONDA TEZ)ALE HONA MA LEPSZE ZAWIESZENIE.WYBOR NALEZY DO CIEBIEPOZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speenach Opublikowano 13 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2007 JESTEM ZDESPEROWANY I SILNIE POTRZEBUJE POMOCY !!!! Otóż posiadam Hondę MTX 125 z 86 roku, jednak kupiłem ją bez cylindra, Cylinderek już zdobyłem ale pozostał wiekszy problem. Ten model ma przepustnicę wydechową w cylindrze otwieraną przy odpowiednich obrotach. Wygląda to mniej wiecej w ten sposób, że z cylindra wychodzi cięgnomogące poruszać sie na zewnątrz i w głąb cylindra (prawo i lewo w poziomie gdy patrzymy w odniesieniu do motoru) a z prawego karteru wystaje cos w rodzaju sterujacego tym cięgnem popychacza wciskającego je lub wyciągającego. Wszystko było by pięknie gdybym posiadał to co łączy ten popychacz z tym cięgnem. Dodam jeszcze że na cięgnie jest cieniutki gwint na który musi być nakręcony brakujący mi element, i ten element łączyć sie powinien z tym popychaczem w silniku. Gdy oglądałem zdjęcia element ten razem z ciegnem i popychaczem zakryte są gumowym czymś, po prawej stronie cylindra. Kogoś kto posiada części do tego motorku uprzejmie prosze o odezwanie sie do mnie, chętnie je odkupię, a jeżeli nawet nie chcesz tego sprzedać to wdzięczny byłbym za szczegółowe zdjęcie tych elementów najlepiej z kilku stron. Wtedy mógłbym to dorobić, mój ojciec ma warsztat ślusarski ;). Z góry dziękuję wszystkim i oczekuję odpowiedzi.Mój mail: [email protected] lub gadu gadu 2448347 Jeżeli ktoś zdecydowałby sie wysłać mi zdjęcia prosiłbym o zdjęcie tej okrywającej element gumy, i w miarę możliwości dość szczegółowe fotki najlepiej z kilku stron. Przepraszam za tak duże wymagania ale każdy kto kiedykolwiek przerabiał coś w motorku wie jak trudno jest dopasować część tak by wszystko grało.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magik8888 Opublikowano 13 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2007 honda NS ma taki sam silnik o ile sobie przypominam to na tym zaworze w cylindrze na końcu było takie kółko z nacięciem a z silnika wychodziły tak jakby widełki które wchodziły w to nacięcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yosarian Opublikowano 14 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2007 Jeżeli ktoś zdecydowałby sie wysłać mi zdjęcia prosiłbym o zdjęcie tej okrywającej element gumy, i w miarę możliwości dość szczegółowe fotki najlepiej z kilku stron. Przepraszam za tak duże wymagania ale każdy kto kiedykolwiek przerabiał coś w motorku wie jak trudno jest dopasować część tak by wszystko grało.PozdrawiamSiema, tutaj masz zdjecia jakie udalo mi sie odgrzebac na dysku. Serwisowka tez by sie gdzies znalazla jakbys potrzebowal :D Pzdr.PS. Jak bedziesz mial inne pytania n/t MTXa, pisz w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadimex Opublikowano 14 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2007 Chciałbym poruszyć temat dwóch motorów poj. 125 ccm. 1. Yamaha DT 125 R2. Honda MTX 125[...]Pieniędzy nie mam jak wody (4000 zł) więc za tą cenę nie kupię nic lepszego z enduro.Czekam na wasze sugestie i opinie. Mam nadzieję,że pomożecie mi w wyborze. Hej Ja myślę , że powinieneś się skupić na kupieniu motocykla w najlepszym możliwym stanie, nie patrząc czy to będzie DT czy MTX. Obydwa są bardzo porównywalne, chyba DT jest bardziej popularna i jest jej więcej w ogłoszeniach, i będziesz miał większy wybór, a to jest pewien atut. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnduroMax Opublikowano 15 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2007 majac 4000zł kupisz duzo ciekawszy motocykl niz Dt czy MTX z tych lat...Zreszta bylo o tym wiele tematów. Poszukaj troche ;) Cytuj http://www.flickr.com/photos/29858352@N03/Zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speenach Opublikowano 20 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 Serdeczne dzieki yossarian, to dla mnie już duży krok naprzód. Jeszcze muszę trochę poszukać i może w końcu sprzęt będzie gadał :D Najśmieszniejsze jest to że moja hondę prawie kompletną i z pełnym bakiem kupiłem za 50 euro, już wiem dlaczego. Cholernie trudno o częsci :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcpol Opublikowano 20 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 Hej Ja myślę , że powinieneś się skupić na kupieniu motocykla w najlepszym możliwym stanie, nie patrząc czy to będzie DT czy MTX. Obydwa są bardzo porównywalne, chyba DT jest bardziej popularna i jest jej więcej w ogłoszeniach, i będziesz miał większy wybór, a to jest pewien atut. Pozdrawiam majac 4000zł kupisz duzo ciekawszy motocykl niz Dt czy MTX z tych lat...Zreszta bylo o tym wiele tematów. Poszukaj troche :D Odpowiadacie na post prawie sprzed 4 lat :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fh1216 Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 witam mam zamiar kupic jakis enduro (pierwszy enduro -czasem juz jezdzilem na kolegi motorku) ogolnie jezdze po lesie juz kilka lat wsk 125 . no zaczyna brakowac mocy.... zastanawialem sie nad 2 motorkami yamaha dt 125 lub honda mtx 125...ktora waszym zdaniem lepsza ?(awaryjnosc/spalanie/koszt utrzymania/prowadzenie ogolne)...znalazlem oferte honda mtx 125 83r LC z papierami (niezarejstrowana ale przygotowana) hamulce bebny przod i tyl silnik wlasnie po remoncie(tlok wossnera , nowe lozyska -wal/korbowod , szlif pierscionki wiadomo) na zaworze ATAC 6biegowa za 2500zl ...warto kupic ? sprzeglo jeszcze dobre naped tez ...mi sie wydaje ze to odbra oferta a co wy nato ? jak mtx ma sie w porownaniu do dt ? ogolnie podobnie chyba ....ile takim motorkiem przejezdze sezonow (trasy: las jakies gorki bloto piach no i snieg w zimie -ogolnie jazda taka rednia i czasem dostanie w du**) mam 17 lat 65kg 175cm wzrostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi