merfi Opublikowano 25 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2006 WitamJakiś czas temu około 3 miesiące dostałem mandat w wysokości 200 zł za wjazd do lasu pojazdem silnikowym. Niestety nie zapłaciłem go z prostego powodu brak pieniędzy Wracam dzisiaj do domu a w skrzynce mam Raport poborcy skarbowego Urzędu Skrabowego że nie zastał nikogo w domu i mam się zgłoscić do Urzędu Skarbowego Moje pytanie jest takie co mi za to grozi tzn jaką kwote doliczyć mogą do tych 200 zł Z góry dziękuje za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TUREK Opublikowano 25 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2006 Moje pytanie jest takie co mi za to grozi tzn jaką kwote doliczyć mogą do tych 200 zł 6% i ani grosza więcej :!: a BTW w tym temacie masz wszystko dokladnie opisane nawet przeze mnie.... :arrow: http://www.forum.motocyklistow.pl/viewtopi...pic.php?t=36397 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merfi Opublikowano 25 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2006 Tyle, że na tym świstku napisali, że mam się zgłosić do Urzędu Skarbowego Czyli musze zapłacić u nich czy moge na druczku który dostałem od policjanta? [ Dopisane: 25-01-2006, 21:41 ]Dzięki TUREK czyli teraz niezwłocznie muszę udać się do Skarbówki i zapłacić u nich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TUREK Opublikowano 25 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2006 Tyle, że na tym świstku napisali, że mam się zgłosić do Urzędu Skarbowego Czyli musze zapłacić u nich czy moge na druczku który dostałem od policjanta? ja tak jak mi poradziła babka w US zapłaciłem na poczcie.. pees. a poborca przychodzi dlatego, że ma z tego % dla siebie jak wyegzekwuje należność. Pozdrawiam Turek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudlaty Opublikowano 26 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2006 Ja w ostatnim czasie dostalem 2 mandaty... i policjant powiedzial mi ze nie naliczaja zadnych odsetek... po prostu zglosi sie pan w czapce z daszkeim do domu po kase... drugi natomiast powiedzial ze po 2 miesiacach przychodzi komornik... i kto mial racje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andon13 Opublikowano 26 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2006 przychodzi komornik... Nie komornik tylko poborca skarbowy. Dolicza 6% i ani grosza więcej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merfi Opublikowano 26 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2006 No to sprawa zakończona zapłaciłem u poborcy skarbowego 200 zł plus 15 zł kosztów egzekucyjnych dziwi mnie to że tak szybko się zgłosili po swoje Zaznaczam że mandat dostałem w listopadzie Pozdrawiam i zyczę jak najmniej wizyt poborców i mandatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TUREK Opublikowano 26 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2006 No to sprawa zakończona zapłaciłem u poborcy skarbowego 200 zł plus 15 zł kosztów egzekucyjnych.. no to jestem bardzo ciekawy dlaczego niby 15 zł :roll: a spisał może na miejscu jakiś protokół o stanie majątkowym czy coś w tym stylu :?: -bo to by może wyjaśniło dlaczego 15 zł a tak... :notworthy: :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merfi Opublikowano 27 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2006 Te 15 zł to koszty egzekucyjne Nie było mnie w domu zostawił kartke a numerem telefonu wiec dzownie z roboty a on mówi ze moge zapłacic jest teraz w okolicach ryku więc wsiadam w auto i do niego sprawe załatwilismy w samochodzie Odsetek nie naliczono a 15 zł tyle kosztuje jego praca czyli koszty egzekucyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 27 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2006 15zeta bo to są koszty egzekucyjne mandatu. takie same dla wszystkich mandatów - koszty egzekucji, wezwania, itd. niezależne od kwoty (swoją drogą, kiedyś płaciłem chyba 6 czy 8zeta..? ale to kilka lat temu)mandat nie ma żadnych odsetekmandat ściąga komornik skarbowy, który w przeciwieństwie do komornika sądowego nie ma żadnych procentów od odzyskanych kwot. nie ma więc nic, poza tą stałą opłatą za egzekucję od razu info: jak się nie zapłaci mandatu, to ściągają z nadpłaty podatku, z rozliczenia rocznego. jak jest się zgłoszonym płatnikiem podatku - mają np. numer konta, które mogą zająć. nie wiem, jak jest np. w przypadku osób nie posiadających dochodów, albo niepełnoletnichwezwania zazwyczaj trafiają do egzekucji skarbowej około 3 miesięcy po wystawieniu mandatu (termin płatności zawsze 7 dni). czasami jednak dopiero na koniec roku - nie ma regułyciekawostka: można płacić przelewami po trochę, np. co miesiąc stałą kwotę. ja tak prawie spłaciłem mandat wystawiony na 300 - po 30zeta co miesiąc, łatwiej przełknąć. do egzekucji trafiła niespłacona końcówka po kilku miesiącachjsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TUREK Opublikowano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2006 15zeta bo to są koszty egzekucyjne mandatu. takie same dla wszystkich mandatów - koszty egzekucji, wezwania, itd. niezależne od kwoty (swoją drogą, kiedyś płaciłem chyba 6 czy 8zeta..? ale to kilka lat temu) i tu się grubo mylisz kolego :roll: bo koszty egzekucyjne są tylko i wyłącznie uzależnione od kwoty mandatu !! i wynoszą dokładnie 6 % ( 5% + 1% ) tej kwoty w tym konkretnym przypadku - jakby Ci sie chcialo poczytać to wyżej masz link do ustawy i wszystko masz tam wyjaśnione tylko trzeba chcieć... :) Te 15 zł to koszty egzekucyjne .....Odsetek nie naliczono a 15 zł tyle kosztuje jego praca czyli koszty egzekucyjne wszystko się zgadza ale powinieneś zapłacić dokładnie 12 zł :!: a nie 15 zł i oto mi chodzi :roll: pees. mam prośbę mógłbyś mi podać numer na PW do tego poborcy :twisted: :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2006 pees. mam prośbę mógłbyś mi podać numer na PW do tego poborcy Exclamation :lol: no to jak już to sobie z nim wyjaśnisz, to możesz potem nas oświecić - dlaczego było 15 a nie 12zeta Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfonso Opublikowano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2006 Lepiej zapłacić i nie wnikać. Dzisiaj rano znowu mnie zatrzymali do kontroli to już drugi raz w tygodniu fatum jakieś :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi