IRBIT Opublikowano 1 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 poczekamy na fotki - moze Michał coś udowodi choć ja też nie wątpie w wiedze złego wujka :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zly_wujek_trojkat Opublikowano 1 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 michal.........jezeli masz taka fote z katalogu albo rycine...lub schemat instalacji emkowej z czujnikiem .to zapodaj prosze.....zbieram materialy na temat emy prawie dziesiec lat..i tak naprawde niewiele wiem i widzialem....a napewno kiedys powstanie powazna publikacja na temat m72 i chcialbym zeby wszystko bylo jak nalezy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 2 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2006 Michal nie chce ci strofowac ale stapasz po kruchym lodzie twierdzac ze zly wujek nie zna sie na weteranach, bo to co ty widziales to on w 99% posiadal.....:mrgreen: 8O A skąd ty możesz wiedzieć co ja widziałem. Nie twierdzę, że wujek nie zna się na weteranach. Ale wiem co miałem. Pamiętam ten przeklety automat bo były z nim problemy. Poza tym, kiedyś miałem Irbita M-61 lub 62 (nie pamietam :)). I miał on także automat stopu tyle że wkręcany w ramę (taki jak w K-750). Niestety tego już nie potrafię udowodnić bo nie mam żadnego zdjęcia, ale może się jeszcze kiedyś taki trafi :D Tak więc to, że wujek czegoś nie widział, nie oznacza, że takiego elementu nie było, panowie no nie żartujcie. Tak samo jak to że jakiś szczegół nie jest ujęty w katalogach. Znawcy tematu, powinni wiedzieć, że na zasadzie eksperymentu wychodziły krótkie serie danego modelu różniące się drobnymi szczegółami. Potem o nich zapominano i najczęściej ginęły w mroku dziejów, a opracowania są najczęściej tworzone na podstawie modeli, które pozostały w największej obfitości, bo były najliczniej produkowane. Jednak akurat w tym wypadku wcale nie były to eksperymentalne modele bo: swiatlo stopu w motocyklach w zssr oficjalnie obowiazywalo od 1 06 1960r .tak podaja ich dzienniki ustaw..... No a M-72 były robione do ok. 1965 roku. Najmłodsza jaką miałem była z roku 1963. Nie sądzicie chyba, że motocykle były produkowane i wprowadzane do sprzedaży wbrew obowiazującym przepisom, zwłaszcza w państwie takim jak ZSRR :lol: Tak więc gadanie, gadaniem, a ja ruszam na poszukiwania zaginionej arki w czelusci swojego garażu coby uzupełnic brakujące ogniwo ewolucji :D Ps. wujek - służę swoją skromną wiedzą, jeśli będzie ona pomocna w powstaniu w/w publikacji. Dobrze by było by powstało takie kompendium wiedz n/t sowieckich bokserów, bo jak czasami czytam co wypisują w "fachowych" czasopismach to mi sie bebechy w drugą stronę wykręcają. Wielkim błędem jednak było, że przez te wszystkie lata nie dokumentowałem "odmienności" konstrukcyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 2 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2006 w takim razie czekamy, czekamy na to najslabsze ogniwo.... :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 2 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2006 ...a jednak się kręci.... :) :D :D http://forum.motocyklistow.pl/album_page.p...php?pic_id=2304 http://forum.motocyklistow.pl/album_page.p...php?pic_id=2305 Montowany był do szpilki dyfra na blaszanym wysięgniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zly_wujek_trojkat Opublikowano 2 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2006 ciekawa rzecz tylko szkoda ze nic o niej w literaturze nie ma....wsumie rownie dobrze toto od pralki moze byc.....Michal .czy spotkales sie w realu...ze zbiornikiem emowym z filtrem wbudowanym w tenze zbiornik......cos na wzor saharowego..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieczny student Opublikowano 2 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2006 btw: oglądając fotki z elefanta znalazłem cos takiego: http://forum.motocyklistow.pl/album_page.p...php?pic_id=2273 filtra na skrzyni to ja tam nie widze... to jest własnie taki patent jak w saharze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zly_wujek_trojkat Opublikowano 2 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2006 fajne tylko ze to zmota....ale w orginal bylo bardzo podobnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 2 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2006 ciekawa rzecz tylko szkoda ze nic o niej w literaturze nie ma....wsumie rownie dobrze toto od pralki moze byc..... 8O Wiesz powiem ci, że czegoś takiego się nie spodziewałem, zwłaszcza że miałem cię za fachowca w dziedzinie weteranów. No ale cóż, trudno przyznać, że się nie miało racji. Już mi się więcej nie chce przekonywać nikogo na siłę, szkoda mojego cennego czasu a trochę go straciłem szukając tego gówna. Przedstawiłem zarówno dowód logiczny jak i rzeczowy. Kto trochę pomyśli będzie wiedział jak było naprawdę To od jest cześć lodówki :D W tamtych latach były tylko Franie, a czegoś takiego w nich nie ma :) Michal .czy spotkales sie w realu...ze zbiornikiem emowym z filtrem wbudowanym w tenze zbiornik......cos na wzor saharowego..... W realu nie widziałem takiego zbiornika. Widziałem, na starych zdjęciach ale nigdy na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miszerski Opublikowano 2 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2006 michał czy moge cie prosic o przedstawienie zdjec dotyczacych filtra w baku. oczywiscie w miare mozliwosci. a co sie yczy czujnika stopu to gdzie był on montowany??pozdrawiam ms, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolsawiak Opublikowano 2 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2006 ten filtr w baku to o ile sie nei myle patent chłopako z "Lipian" ,wśród wielu dzikich pomysłów ten jako jedyny uznałem za warty zastosowania jeżeli ktoś ze starej k750 robi "ala saharyne" .Kiedys byłartykułw necie o facecie który za pomocą k750 i 10 000ł (starych) zrobił niezły sprzęcik imitujący bmw r75. Co do automató stopu to bodajze WZM montowały automatkę stopu dwoma nitami do błotnika tylniego w rejonie akumulatora + do tego sprężynka do motylka napinającego ciegno tylnego hamulca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POL-13 Opublikowano 2 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2006 Cześć.Sledzę tę informacje o tym automacie stopu.Nie znam się na tym ale daję wiarę publikacją z tamtego okresu.Automat nitowany na dwa nity o srednicy 4 mm do błotnika tak jest w mojej Emce.Zamieszczone zdjęcie automatu zakładanego w okolicy przekładni głownej niczego nie mówi,po prostu jakiś włacznik.Z tymi datami produkcij M 72 to trzeba ostrożnie.Popatrzcie na Allegro,gość wystawia Orginalną Emę z 1939roku.Nawet koła ma od Dniepra.W ksiązce " Motocykle Nowoczesne" z 1960 roku w opisie motocykla M-72 z 1959 roku pisze na koncu " Uwaga: w motocyklach produkowanych od 1959 roku koło przednie i tylne resorowane są na wachaczach i amortyzatorach ze sprężynami i tłumieniem olejowym."Spotykałem już Emki z rokiem produkcij 1969.Ale czy to prawda.Dla prawie każdego w tym kraju każdy ruski motor ( nie tylko boxer) to Emka.A urzędy łykają wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zly_wujek_trojkat Opublikowano 2 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2006 michal.....a czego sie spodziewales....zapodales zdjecie jakiegos pstryka i to niby mialo powalic na kolana.......przeciez taki pstryk moglby miec wiele zastosowan.........nigdy tez nie spotkale sie z emka wyprodukowana po 60r i jak nie zobacze orginalnej tabliczki znamionowej z data.........i nic nie musisz udowadniac ja chciale uzyskac rzeczowa informacje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miszerski Opublikowano 2 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2006 nie dosc ze łykaja to jeszcze bzdury w dowodach wypisuja. tragedia nie wiem skad oni dane o motocyklach biorą (?!)w jednym junaku mam mase własna 350 kg, a moc silnika w emce 77kMi co tu poradzic...wprawdzie w razie jakichs bledow mozna sie odwołac ale jakos o tym zapomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zly_wujek_trojkat Opublikowano 2 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2006 ...w 60 roku zaczeto produkowac k750 i definitywnie zrezygnowano z produkcji przestarzalej emki...tak podaja ruskie materialy zrudlowe.....z [ Dopisane: 02-02-2006, 20:59 ]a wzmowski..to fakt na dwa nity byl mocowany...no ale jakby nie bylo.to zmota a nie orginal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi