sovietek Opublikowano 28 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 toowdie - wiesz juz ktory ze związków chromu najlepiej stosować?pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Acid Opublikowano 28 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 sovietektrzeba pamietac ze metal musi byc nasajmprzod :buttrock: zamiedziowany wtedy chrom posiedzi i nie wezre sie rdza.. a jezeli chodzi o prad jaki naprawde powinien byc to 15V zeby bylo tak jak trzeba.. poszukam mlodego technika mialem kiedys takiego starego starego tam bylo wszystko na ten temat napisane (wszystko o chromowaniu jakie zwiazki gotowe wzory i bardzo dokladnie opisany caly proces!!).. poszukam i jak znajde to dam znac POZDRAWIAM :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sovietek Opublikowano 28 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 byłbym niezmiernie wdzięczny :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Acid Opublikowano 28 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 byłbym niezmiernie wdzięcznyno problemo heh 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toowdie Opublikowano 28 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 Niemiałem kiedy się wyrwać żeby do chemii skoczyć, ale myślę że chlorek chromu będzie ok. P.S. O miedziowaniu pisałem na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGR Opublikowano 30 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2005 Acid jak znajdziesz - może uda Ci się zeskanować i puścić w eter :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prot Opublikowano 1 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2006 Drodzy koledzy. Zapał Wasz budzi podziw. Ale zastanówcie się nad pietrzącymi się przed Wami problemami, jak i kosztami uzyskania zamierzonego celu. Proces chromowania to proces prosty, ale na lekcji chemii w szkole średniej. Domyślam się, że chodzi Wam o powleczenie warstwą chromu elementów motocykla, co wyklucza "bylejakość". Uzyskanie wysokiej jakości powierzchni chromowanej, o odpowiedniej twardości w warunkach domowych, jest moim zdaniem niemożliwe do uzyskania. Wymagane jest zachowanie odpowiedniego reżimu technologicznego polegającego m.in. na stałym monitorowaniu: stężenia roztworu, natężenia prądu (sic ! :mrgreen: we współczesnych pilotażowych wannach galwanizerskich płyną prądy o natężeniu rzędu 10 000 A - skąd wziąć taki prostownik ?) i wielu innych parametrów procesu. Brak zachowania odpowiednich warunków grozi - w skrócie - widocznymi wadami powłoki (pęcherze, wżery, szorstkość powierzchni, pęknięcia, nie pokryte powierzchnie, plamy lub odbarwienia). Proces formowania się powłok konwersyjnych (a taką powłoką jest m. in. powłoka chromowana) jest mocno skomplikowany . Wskutek wielu złożonych procesów elektro-, fizykochemicznych i chemicznych, które przebiegają jako procesy towarzyszące lub wtórne, tworząca się powłoka przeważnie nie jest typową powłoką konwersyjną, co wpływa niestety negatywnie na jakość chromowanego elementu i powoduje w przyszłości uszczypliwości ze strony kolegów motonitów :mrgreen: A nie o to przecież chodzi w Waszym przypadku. Gdybyście jednak nie zniechęcili się moją przynudnawą wypowiedzią, to pragnę przypomnieć, że chrom jako metal ciężki jest w jednej ze swych kilku postaci niezwykle szkodliwy dla zdrowia, w pozostałych przypadkach wyłącznie baaardzo szkodliwy dla zdrowia. Stąd środki ochrony osobistej są wskazane i pożądane. O ochronie środowiska nie wspomnę.Więc moim skromnym zdaniem skórka nie warta jest wyprawki. [ Dopisane: 01-01-2006, 22:32 ]trzeba pamietac ze metal musi byc nasajmprzod zamiedziowanyano to prawda ... albo poniklowany, albo jedno i drugie. Wyjątek stanowi stal nierdzewna, która nie wymaga tego typu obróbki wstępnej. Pzdr [ Dopisane: 01-01-2006, 22:53 ]Tu macie opisane metody przygotowania kąpieli chromianowych. Ilości przeznaczone są na ok. 100 litrów kąpieli. Wystarczy tylko zmniejszyć proporcje :mrgreen: http://www.tegal.pl/?dz=2&id=5&id2=1 Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGR Opublikowano 2 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2006 :roll: :? :arrow: 8O Teraz to juz na pewno spróbuje we własnym garażu :twisted: :arrow: :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toowdie Opublikowano 2 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2006 Proszę a o to strona z odczynnikami:http://odczynniki.chem.pl/.Dzięki Procie za info, bo bym u siebie próbował metodą prób i błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prot Opublikowano 2 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2006 No to przepis na kąpiel jest, strona z odczynnikami też jest.Teraz to juz na pewno spróbuje we własnym garażuAle zacznij może od pochromowania kluczyka do ZX-a :mrgreen: Kluczyk do wglądu, a jak mi się spodoba, to Ci chłopie taką reklamę wśród kredensów zrobię, że hej ! Good Luck ! P.S. PGR. Jedna z naszych wrocławskich koleżanek-motonitek para się chemią zawodowo. Spróbuj jeszcze coś od niej wyciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGR Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 Astarte zna się tylko na amfie... 8) A jeśli mowa o kluczyku to do FZX-a :!: nie jakiś tam zx :? :arrow: :( :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedzior Opublikowano 27 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2006 Witam! też próbowałem chromowania w domu ale efekty nie sa zbyt zadawalające :-x moze stosowałem złe proporcje albo inna ilośc prądu, wczesniej kożystałem z danych podanych na forum pirotechnicznym. jak wam wyjdzie coś ciekawego to podrzuccie jakieś fotki w miare mozliwości, myślę ze jak wspólnie wszyscy popróbujemy to na pewno dojdziemy do perfekcji i żadna fachowa firma nam nie podskoczy 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGR Opublikowano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2006 myślę ze jak wspólnie wszyscy popróbujemy to na pewno dojdziemy do perfekcji i żadna fachowa firma nam nie podskoczy 8) Jestem tego więcej niż pewien :!: :mrgreen: Na razie nie mam czasu i okazji by się tym zająć, a taka akcja wymaga wyjątkowej ostrożnosći uwagi i odpowiedniego osprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aker6 Opublikowano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2006 Widzę tu inny problem chlorek chromu ma w składzie chlor a mało przyjemne są z nim spotkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_195 Opublikowano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2006 chciałem oddać dyfuzor do chromowania ale chyba teraz sam to zrobię ciekawe czy coś z tego wyjdzie:D:D:D liczył ktoś koszt wszystkich odczynników potrzebnych do chromowania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi