marian00 Opublikowano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 Napisałem w tej sprawie do ROMETA. I czekam na odpowiedź. Zresztą według mnie powinni jakieś info zamieścić na stronie. Ja od sprzedawcy się dowiedziałem, że na modele z 2007 będą rabaty. W styczniu. Sprzedawca coś tam gadał, że w przyszłym roku wchodzą modele EURO3, ale nie skojarzyłem tego z normami emisji spalin bo byłem zajęty oglądaniem sprzęta, ale coś typ wspomniał o tym, że ta modyfikacja jest robiona pod kątem uzyskania homologacji. Myślałem, że chodzi mu o jakieś oznaczenie handlowe i sprawy związane z np. jakością niektórych podzespołów. No bo kiedy EURO 3 weszło? I co ma gaźnik tak naprawdę do emisji spalin u sprzęta, który spala raptem ok. 2,5 litra na 100km. Mój Romet palil ponad 6 l.na stówePozdrawiam marian00 :flesje: :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekdoc Opublikowano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 No to miałeś coś rozregulowane(gażnik,zapłon) bo to jest niemożliwe aby motocykl tej pojemności tyle palił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shipp Opublikowano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 Chyba jednak jest bo moj kuzyn jeszcze ma takiego Rometa i pali mu nieduzo mniej!! :buttrock:Coś musicie mieć, że tak powiem, powalone w ustawieniach.Ja na 250-tce jeżdżę baaardzo nieekonomicznie, ale nie spala mi więcej jak 4-4,5 l. na 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 (edytowane) Witajcie w nowym oby jeszcze lepszym roku :rolleyes: Przy okazji wyjazdów świątecznych odwiedziłem siedzibę Rometa koło Dębicy. Odczucia mam mieszane bo spodzewałem się jakiegoś ładnego sklepu firmowego z wystawionymi sprzętami a to dwie duże hale z jednej strony drogi a z drugiej też ni to hala ni to biurowiec. Koło hal stoi sporo ciężarówek z napisem Arcus Romet a to o czymś świadczy.Znalazłem w końcu servis koło składu celnego i tam stało trochę tego sprzętu ale wszystko przykurzone tak jak by stało w magazynie a nie na wystawie. Reszta była w skrzyniach jeszcze nierozpakowana a skrzyń było sporo.W servisie chciałem dostać uszczelkę pod dekiel od strony sprzęgła ale niestety nie mają. Są pod głowice, pod cylindry i wszelkie inne ale tej akurat nie ma. Nadzieja jednak jest bo ma przyjść duża dostawa części na początku raoku i kazali pytać. Trochę miałem niesmak, że taka duża firma a jednak nie mają głupiej uszczelki i jak nie będzie rady to poprostu sobie ją wytnę z papieru.Pooglądałem resztę sprzętów Rometa i muszę przyznać, że prezentują się całkiem interesująco, nawet nabrałem ochoty na crosa Rometa a najbardzieh mi się spodobał romet z silnikiem V. Jest ładny i duży, nie to co komarek Kingway z takim silnikiem. Romet V-ka ma też oba hamulce tarczowe i chyba zintegrowany tłumik.Znalazłem również dwie 150-tki z napisami Jinlun na deklach :notworthy: Z tego wszystkiego zapomniałem się zapytać, czy będą montować motocykle tutaj , w jednej hali widać, że się coś dzieje a w drugiej jeszcze ekipa remontowa pracuje pełną parą. Jedyne co widziałem to palety z ramami rowerowymi pomalowanymi tylko podkładem a więc rowery składają napewno. Edytowane 2 Stycznia 2008 przez Luca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lefthandy Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 (...) a najbardzieh mi się spodobał romet z silnikiem V. Jest ładny i duży, nie to co komarek Kingway z takim silnikiem. Romet V-ka ma też oba hamulce tarczowe i chyba zintegrowany tłumik. Czy to jest może to co było swego czasu sprzedawane jako JUNAK MILLENIUM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lefthandy Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 (edytowane) Luca; narobiłeś mi smaku na tą V-kę. Nie mogę się skupić na robocie. :notworthy: http://www.zipp.pl/pl/skutery/motocykle_roadstar250/ Edytowane 2 Stycznia 2008 przez Lefthandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lefthandy Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 (edytowane) To podobno coś dużego :clap: Cholera może chociaż jakaś fotka... http://www.money.pl/archiwum/wiadomosci/ar...,-1,246837.html http://www.msp.money.pl/wiadomosci/doradza...3225.html?p=mf# Edytowane 2 Stycznia 2008 przez Lefthandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lefthandy Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 To jeszcze wypowiedź jednego z biznesmenów z Polski na forum Money.pl, który trzepie interesy z Chinolami. Ta wypowiedź zadaje kłam twierdzeniom, że chinole potrafią robić tylko tandetę. Przytaczam w całości: "Trzeba pojechac do fabryki. Spedzic tydzien, lub dwa naspotkaniach. Trzeba zrozumiec bariery jezykowe, mentalne,klopoty z tlumaczeniem, dobrze jest miec jakies wzory donasladowania jakosci i tlumaczyc kazdy detal. To zajmuje sporoczasu ale warto. Pisze to hotelu z Chin. Jakosc to usrednieniepowyzszych wskazowek. Oni tez produkuja wyroby dla swiatowychfirm. To tylko kwestia wytlumaczenia.Jesli ktos z fabryki czegosnie wie - zrobi po swojemu, tak ze rece opadna jak zobaczy sieotwarty karton. Ja kurat tym razem bylem mile zaskoczonyprodukcja wzorow . Po powrocie do Polski zrobie przedsprzedazwsrod moich klientow i ciut wyprzedze konkurencje w pewnym malymsegmencie. Menadzer produkcji bardzo pozytywnie odbiera mniejako osobe i postaral sie. Poprzednio narzekal na mojegowyslannika, ktory obrazal ich. WIdzialem przelozenie tej zlejrelacji w ostatniej dostawie.. Jest sporo rzeczy do opisania....Mi to odpowiada...Chinska kuchnia, chinskie fabryki i chinskieceny...;-) pozatym tu sie buduje tyle fabryk i autostrad, zeeuropa powinna sie wsytdzic..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lefthandy Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 (edytowane) Fajnie by było, gdyby marka ROMET uzyskała taki status wśród użytkowników w Polsce jak HD w Stanach albo przynajmniej URAL u Ruskich:http://www.totalmotorcycle.com/photos/2008...s-Ural-Wolf.htm Czy czasem ten Uralek nie jest na chńskich podzespołach? Myślę tu o ramie, widelcu - silnik nie bo to typowy Uralowy boxer, chyba zerżnięty z niemieckiej BeeMki z 2 wojny. Edytowane 2 Stycznia 2008 przez Lefthandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Luca; narobiłeś mi smaku na tą V-kę. Nie mogę się skupić na robocie. :biggrin:http://www.zipp.pl/pl/skutery/motocykle_roadstar250/To nie ta V co na fotce. Ta co widziałem w Romecie robi wrażenie znacznie większego motocykla od tego.Na zbiorniku był znak Rometa ale w internecie nie widzę go w ofercie. Jak bym miał kupować jeszcze raz to zastanawiałbym się grubo, Romet rzędowy, czy V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lefthandy Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 (edytowane) To nie ta V co na fotce. Ta co widziałem w Romecie robi wrażenie znacznie większego motocykla od tego.Na zbiorniku był znak Rometa ale w internecie nie widzę go w ofercie. Jak bym miał kupować jeszcze raz to zastanawiałbym się grubo, Romet rzędowy, czy V. Dzwoniłem do tego Zippa w sprawie tego motorku z foty w linku. Wspomniałem o homologacji na EURO 3. Gość powiedział, że dostali od ministerstwa transportu tzw. "vacatio legis" na swój sprzęt i motorki z 2007 można u nich spokojnie kupować i rejestrować jeszcze przez cały 2008 rok. Więc chyba może kupię od nich tego Radstara z V-ką bo salon prawie w centrum na Dzielnej i powiedzieli, że w 48 godzin sprowadzą. No i fajne kolorki. P.S. Słuchajcie, co to znaczy: sprężanie 10/01 jak to należy rozumieć? Może mi ktoś to tak łopatologicznie wytłumaczyć bo nie znam się zbyt dobrze na tym? Czy to chodzi o mieszankę paliwa z powietrzem? Jak to należy rozumieć? Edytowane 2 Stycznia 2008 przez Lefthandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CJT7 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 (edytowane) No oferta wygląda wielce obiecująco - nawet alarm dają. Chociaż mnie się podaoba ten typ: moto. Tylko dlaczego rok gwarancji skoro prawo unijne gwarantuje minimum dwa lata na nowe produkty? Lefthandy zapytaj się sprzedawcy - jak kiedyś w "Saturnie" kupiłem jakiś sprzęt AGD to tam też mi powiedzieli, że rok gwarancji a jak im powiedziałem, że przecież prawo unijne gwarantuje 2 lata to pan podbijający gwarancje powiedział, że jak się powołam na to prawo to oni to uwzględnią.... .. P.S. Słuchajcie, co to znaczy: sprężanie 10/01 jak to należy rozumieć? Może mi ktoś to tak łopatologicznie wytłumaczyć bo nie znam się zbyt dobrze na tym? Czy to chodzi o mieszankę paliwa z powietrzem? Jak to należy rozumieć? Tam masz napisane 10:01 a nie 10/01 (w sumie powinno być 10:1) co oznacza sprężenie/nacisk 10Atm na 1cm2 i z tego co mi mówił znajomy mechanik (motocyklista) to dobrze świadczy o silniku (jeśli trzyma ten parametr) Edytowane 2 Stycznia 2008 przez CJT7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lefthandy Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 (edytowane) Lefthandy ten Zipp Roadstar to praktycznie to samo co ja mam.Wygląda dokładnie tak samo a z tego co widzę kosztuje znacznie więcej.Może nie powinienem bo posądzą mnie o reklamę ale sam sobie zobacz skoro już taki jesteś napalony i chcesz kupowaćKeeway Supershodow Super sprawa. mi też się podoba to co wskazał CJT7, ale chodzi o te nieszczęsne EURO 3. Zipp wysępił odroczenie. Romet porejestrował wszystko co mu zostało. A ten Keeway, jak sam pisałeś pozbywał się na gwałt sprzętów. Więc... Z tego cow wiem, to ruskie w ramach bratniej współpracy z z III Rzeszą, jeszce przed wojną dostali całą linię produkcyjną BMW w ramach licencji (również wiele innych). Resztę "dokupili" w 1945. Ten motorek ma rekomendowaną prędkość ponad 100km/h. Ma też wsteczny bieg - być może pozostałość przełożeń do jazdy terenowej (możliwość napędu koła wózka bocznego i wsteczny bieg). Ponoć można dostatać do tych motocykli tzw. "szybki dyfer" dający maszynie większą prędkość. Sprężanie ma 8,6:1 czyli jak rozumiem trochę gorsze od chińczyka. Swego czasu dałem tutaj link do takiej chińskiej podróbki BMW dokłanie z takim samym lub podobnym silnikiem też boxer i też o pojemności ok. 750. No i obowiązkowo z bocznym wózkiem. Znalazłem przypadkowo. Teraz nie chce misię szukać. O znalazłem: http://www.chang-jiang.com/bmw/welcome.html To nie ta V co na fotce. Ta co widziałem w Romecie robi wrażenie znacznie większego motocykla od tego. (...) No nie, Luca, litości nie masz za grosz :biggrin: Edytowane 2 Stycznia 2008 przez Lefthandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greedo Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 O znalazłem: http://www.chang-jiang.com/bmw/welcome.html No nie, co to się porobiło, że Chińczycy podrabiają ruskie podróbki... Cytuj Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Chociaż mnie się podaoba ten typ: moto. O właśnie coś takiego widziałem w Romecie. Różnił się tylko detalami, nie miał owiewki, lamp dodatkowych i co do tłumika nie jestem pewien ale chyba był jeden (może mi się tylko wydaje), no i felgi były inaczej stylizowane. Zbiornik, siedzenie, silnik, kierownica i rama wygląda mi na to samo. Pewnie jest tak jak z resztą chińskich pojazdów, robi ta sama fabryka a detale zmienia w zależności od tego co kontrachent zechce, łącznie z logo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi