mario1810 Opublikowano 12 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2005 Mam pytanie .. Powiedzmy ze wykupilem ubezpieczenie OC. Mija ono np 15 czerwca. Pzu zapomina mi przysalc nowe druki do zaplaty. Wiec z racje krotkiej pamieci jezdze "teroretycznie" bez oc. Co sie stanie w momencie gdy lapie mnie psiarnia. Od jednego ubezpieczyciela dowiedzialems ie ze jedyne co moga mi zrobic to wlepic mandat za brak dowodu wplaty.I obowiazek doniesienia tegoz dowodu . Gdyz ubezpieczenie oc jest obowiazkowe i do moementu niewyrejestrowania lub sprzedazy jest ono automatycznie przedluzane. I nie wchodzi w gre mandat ko 3000 zl ,czy jakos tak, za jazde bez oc. Wiec jak to jest ??? czy to prawda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konował Opublikowano 12 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2005 Jeśli nie rozwiążesz z ubezpieczycielem umowy przed jej końcem to jest ona automatycznie przedłużana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario1810 Opublikowano 12 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2005 czyli nawet w razie wypadku nie wchodzi w gre ten duzy mandacik???? tylko co najwzej mandat za brak dokument ?? nawet jezeli data wplaty bedzie pozniejsza od daty wypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielo Opublikowano 12 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2005 za brak oc mogą wlepić mandat, z obowiązku powiadamiają UFG (Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny) i on działa dalej. Musisz jednak opłacić składkę z karą tj. z odsetkami ustawowymi. Obecnie jest tak, że jeżeli nie wypowiesz umowy ubezpieczenia długoterminowego (zawartego na okres 12 miesięcy) umowa ubezpieczenia przechodzi z automatu na kolejne 12 miesięcy. I na tym się ono kończy nastepny okres 12 miesięczny jest już bez ochrony ubezpieczeniowej. Również nie opłacenie raty składki OC powoduje ustanie ochrony ubezpieczeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awful Opublikowano 12 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2005 tak jako rzeczą... w PL OC jest OBOWIĄZKOWE i się automatycznie przedłuza... zgłoszą się po składkę jak coś+ww kara za zwłokę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 13 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2005 Obecnie jest tak' date=' że jeżeli nie wypowiesz umowy ubezpieczenia długoterminowego (zawartego na okres 12 miesięcy) umowa ubezpieczenia przechodzi z automatu na kolejne 12 miesięcy[/quote']Sprecyzujmy iż dzieje się tak pod warunkiem opłacenia całej składki w poprzedniej, zakończonej już umowie ubezpieczenia. Jeżeli zakończona polisa nie była w całości opłacona to wznowienie nie następuje (art.28 ust.1,2 Ustawy). Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario1810 Opublikowano 13 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2005 prosze o łopatologiczna odpowiedz.. 1.ubezpieczenie bylo rozbite na 2 raty 2.obie oplacilem3.nie przyszedl nowy druk wiec nie zaplacilem na nastepny rok( nie wypowiedizalem umowy)4.lapie mnie policja grozi mi mandat za:a) brak dowodu wplaty i moge go doniesc do wgladu na komende i moze widniec na nim data wplaty pozniejsza niz na mandacieB) mandat kilka tysciecy zl za brak oc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario_PL Opublikowano 13 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2005 mandat kilka tysciecy zl za brak ocmnie tam pare razy juz psiarnia zlapala i jako amator jazdy bez dokumentów :D niemialem oczywiscie OC ale obeszło śię raz wyrąbali odemnie 40 zł od człowieka co ma 16 lat skandal !!!!! chodz lepsze to niz mandat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 13 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2005 mario jezeli nie wypowiedziales umowy a poprzednia polisa zostala oplacona w calosci to w swietle przepisow:- umowa wznowila sie na nastepny okres ubezpieczenia- grozi Ci mandat za brak potwierdzenia posiadania OC w czasie kontroli- raczej nie grozi Ci kara z Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego jakkolwiek bedziesz musial udac sie do zakladu ubezpieczen ktory powinien wystawic Ci polise od dnia nastepnego po skonczeniu starej polisy. UFG da Ci spokoj po przeslaniu do nich kopii takiej wlasnie nowej polisy. Oprocz normalnej skladki zaklad ubezpieczen naliczy Ci odsetki. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario1810 Opublikowano 13 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2005 no i o to mi chodzilo.. dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bern Opublikowano 14 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2005 Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie: 6) nieokazania przez kierującego dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub nieokazania dokumentu stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia; Art. 95. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając przy sobie wymaganych dokumentów,podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Januszm Opublikowano 14 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2005 Ja mam trochę inne pytanie ale w temacie.Czy muszę cały czas opłacać składkę nawet jak pojazd nie jeździ?Czy mogę rozwiązać umowę i już?Mam stare auto, które kupiłem na części by nim przyjechać musiałem opłacić OC oraz go zarejestrowałem, teraz jest mi już niepotrzebny do jazdy lecz rozbiorę go na części i nic po nim nie zostanie prócz kupy złomu, który i tak potnę. Wiem, że powinnienem go wyrejestrować lecz kto mi go przyjmie na złom jak go fizycznie nie będzie? Zostanie może samo nadwozie bez poszycia. Ile kosztuje wyrejestrowanie? Pozdrawiam Cytuj https://www.facebook.com/profile.php?id=100003272715647 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 14 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2005 Po kolei odpowiedzi:- musisz cały czas opłacać skłądkę nawet jeżeli nie jeździsz.- nie możesz rozwiązać umowy, możesz jedynie wypowiedzieć u jednego ubezpieczyciela i zawrzeć u następnego- wyrejestrowanie pojazdu jest możliwe jedynie w chwili jego całkowitej nieodwracalnej utraty (np. kradzież) lub kasacji. Kasacja polega nie na samodzielym pocięciu lecz na odwiezieniu na wyznaczony punkt złomowania który wystawi zaświadczenie o zezłomowaniu pojazdu. Z tym zaświadczeniem można dopiero pojazd całkowicie wyrejestrować (skasować) i od tego momentu można dopiero zaprzestać opłacania składek OC.Podejrzewa (ale nie jestem pewien) że na złom musi rafić co najmniej szkielet nadwozia z cztelnymi numerami VIN, bez tego na pewno nie dostaniesz zaświadczenia o zezłomowaniu. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konik Opublikowano 15 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2005 To ja chetnie sie jeszcze dowiem jakie sa odsetki za zwloke placenia raty OC. Przerabial moze to juz ktos?pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitro Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 Najlepiej jest płacić OC i spokojnie,niemyśląć czy mnie złapią poprostu jeżdzić :twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi