Skocz do zawartości

virago nierówna praca silnika ,swiece

Rekomendowane odpowiedzi

Mariuszkalisz: wkręć świece gorętsze, czyli o mniejszej wartości cieplnej.

Tak jak powiedział Janek - ciepłota...

kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKO

Uwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy:

• teoria: Mokotów-Służew
  • praktyka: Ursus

a na czym polega wygrzewanie świec? Czy dobrze myślę, i to oznacza tyle, że silnik musi sobie popracować na nowych świecach? sory za tak laickie pytanie, mam nadzieje, ze mnie nie ukamieniujecie.

pozdro

Z tym wygrzewaniem to chodzilo o zalane swiece zeby latwiej je bylo oczyscic.

A tak pozatym swiece roznia sie miedzy soba budowa (iloscia i budowa elektrod, dlugoscia gwintu) i co najwazniejsze ich tzw wartoscia cieplna (rozna budowa izolatora). (Nie wiem moze o to ci chodzilo). Do kazdego silnika jest przewidziana przez producenta swieca ktora ma okreslona budowe i wartosc cieplna. Jezeli dasz swiece o niewlasciwej wartosci cieplnej to albo nie bedzie osiagala temperatury samooczyszczenia (bedzie sie na niej zbieral nagar, sadza) co doprowadzi do zaniku iskry, badz tez w druga strone swiece beda za mocno przegrzane (swieca nie bedzie wstanie odprowadzac takiej ilosci ciepla) no i moze to powodowac stopienie elektrod i uszkodzenie swiecy.

A nowa swieca nie musi byc wygrzewana, silnik nie musi sobie na niej popracowac :mrgreen:

Witam!

A ja cały czas jeżdzę na ngkach.Miałem taki sam problem że motocykl strzelał.Zalewało świece.

Przyczyną była pęknięta delikatnie membranka kranika(kranik jest otwierany podciśnieniowo).Paliwo oprucz z gażnika dostawało się też przez rurkę podciśnienia od kranika.Mimo, że gdy zdejmiemy weżyk paliwowy i ustawimy na ON kranik paliwo nie cieknie przy wylaczonym silniku to warto sprawdzic membranke.Mi nie cieklo a membranka byla peknieta.

Membranki przez sezon nie moglem dostac wiec jezdzilem z kranikiem ustawionym grawitacyjnie a wężyk zaczopowałem.I problem zalewania i strzelania ustal.Gazniki sa wyczyszczone i wyregulowane.Swiece wygladaja wzorowo.

Teraz w koncu znalazłem tą membrane w "Klasie".Trochę kosztuje bo 80 zł.Ale wolę założyć.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
HEJKA ja juz NGK nie wkręce a pytanie czemu firma ngk robi takie hu..e swiece niewiem może mamy w polsce jakies podróby z chin. NIEMA TO JAK ,,ISKRA ,, NR1 NA SWIECIE

Tutaj chyba masz racje musze przyznać że NGK z 7-8 lat temu były nie do zarżnięcia ale cena za nie była odpowiednio wyższa teraz jakość NGK dorownuje świecom tym z cmentarza. Jeśli juz kupować świece i zwłaszcza do Virago to tylko platynowe lub iridialne koszt wyższy ale po jakimś czasie sie zwróci. Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...