Skocz do zawartości

Jaki motor

Z3US
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Chce kupić sobie motorower tylko niewiem jaki. waham się miedzy simsonem,chartem a jawką. Doradźcie mi jakoś ;) . Mieszkam w Tarnowie i chciał bym żeby ktoś mi powiedział z okolic gdzie można go nabyć (w dobrym stanie i w rozsądnej cenie oczywiście)

Simsona radze, ale nie skuter tylko s51 bo skuter ma dziwnie wlaczane biegi, wedlug mnie bardzo jest to niewygodne i nieprzemyslane (wedlug mnie Osa m52 miala najlepiej rozwiany lewarek zmiany biegow ze skuterow jakie znam)

na początek troche śmiechu

:lol: :lol:

mam wykrzywioną rame ale humorek i tak mi dopisuje

odnośnie tematu

mój brat ma skutera i z bigami nie jest źle, ja sie przyzwyczaiłem po kilku sekundach i są te biegi bardzo wygodne

moim zdaniem największą wadom skutera jest to że jak sie chce dostać do jakiegoś podzespołu to trzeba ściągać mnóstwo plastików i blach a po naprawie to wszystko zakładać

Po za tym sr50 są bardzo fajne, mi sie podobają

Każdy chwali swoje ;) więc ja powiem CHART :D Nie jeździłem nigdy simsonem, ale na charcie przeżyłem wspaniałe chwile, śmigałem nim po ulicach, lasach i bezdrożach i uważam że to świetny sprzęt. A za kasę jaką zaoszczędzisz na simsonie idź na piwo :(

Pozdro.

:D:):D

Witam.

Wcale nie zawsze chwaimy swoje ;) gdyż jeździlem Ogarem, a nie Jawka ani Simkiem, ale wydaje mi się Simson najrozsądnieszy, z tym, że to też zależy ile masz kasy, bo Simsony są z rgułu drogie 1200-1900 złotych, Charty 600-1000 zł, a Jawki 100- 500 złotych.....oczywiscie ceny przybliżone, można kupić np. Simka w cenie Jawki lub Charta w cenie Simka.

z pozdrowieniami BORSUKLES

Chyba jednak Simson (ale nie skuter bo mi sie niepodoba).  :)  Tylko chciałbym sę jeszcze dowiedzieć o koszcie kupna i eksploatacji. I coś o tuningu oczywiście :(

No więc tak : cena Simsona S51 w bardzo dobrym stanie to ok 1800zł (dla wersji enduro - inne są tańsze).

Eksploatacja - czyli spalanie jest na poziomie 3 litrów (no chyba, że ktoś jeździ odrobinę inaczej, to spalanie możę byc wyższe - ja miałem ok 4,2 ;) )

Tuning :

-wpierw bym zalecał przeczytanie wątku o rasowaniu dwusuwów

-można dokupić polskiej produkcji cylinder + tłok + głowica zwiększające pojemnosć do 60ccm bez żadnych przeróbek

-można przerobić wersje 50ccm na 70ccm (ale tutaj trzeba już conieco przerabiać)

A możecie mi coś powiedzieć o tuningu wydechu i dolotu ? Może wolny wydech i stożek ? Bo to napewno coś da przy V-maxie (prędkość max) A jakie ma on w ogóle osiągi ? chodzi mi o zwykłego nie enduro ani nie o skutera

-można dokupić polskiej produkcji cylinder + tłok + głowica zwiększające pojemnosć do 60ccm bez żadnych przeróbek

Nie polecam polskich cylindrów bo mają nierówne kanały!

może wolny wydech i

Też nie polecam! Pisałem kiedyś o wydechach do dwutaktów w mechanice ogólnej

Przeczytaj wątek "tuning dwusuwa" tak jak zalecał I_mat

• 1 miesiąc temu...