hiszpan Opublikowano 20 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2005 Mam pytanie do osób sprowadzających auta z Niemiec. Konkretnie chodzi mi o Berlin. Chcę przywieźć autko z Berlina. Jest zarejestrowane, ma TUV ale podobno przed wyjazdem z Niemiec i tak muszę je wyrejestrować. I teraz pytanie jak sie nazywa niemiecki wydział komunikacji (zulassung amt?) , gdzie takowe są w Berlinie? i czy moge liczyć że sprzedawca (komis) pomoże mi przebrnąć przez te formalności? troszkę sprecham ale nie za wiele więc pomoc była by przydatna. No i na koniec czy biorąc czerwone tablice celne (chce móć poruszać się też w kraju do czasu rejestracji) uda mi sie załatwic wszystko w ciągu kilku dni (głównie przegląd bo tylko tam w sumie potrzebne jest mi sprowadzone auto resztę załatwię swoim starym autem).Troszkę temat OFF TOPIC ale sprawa dość pilna bo autko ma dość ciekawą cenę i wygląda na zadbane.PZDR! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu Opublikowano 20 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2005 w ciągu kilku dni nie uda cie załatwic wszystkiego bo musisz zaniesc dokumenty do tłumacza a to ok tygodnia zanim to przetłumaczy,Komis raczej nie bedzie ci pomagal w tym to jest w twoim interesie zeby wszystko załatwic.A co do widziału komunikacji to on sie znajduje w urzedzie miasta ( tak przynajmniej jest w miescie w którym mieszkałem jakis czas) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajac Opublikowano 20 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2005 Taniej by było gdybyś śmignął do kraju na niemieckich szyldach a póżniej dał tablice i papiery jakiemuś znajomemu żeb ci auto wymeldował. komunikacja to u nich zulassung stelle w berlinie niestety nie wiem gdzie takowa. koszt czerwonych tablic przekracza 100 ojro, ale możesz na nich jeżdzić do końca ich wazności. Komis w 95% weżnie kase i cie z przeproszeniem oleje. Tablice bez problemu kupisz nie znając słowa po niemiecku, napewno nie będziesz tam sam. Powodzenia 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fat Opublikowano 20 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2005 musisz zaniesc dokumenty do tłumacza a to ok tygodnia zanim to przetłumaczyBzdura. Dobry tlumacz zrobi na drugi dzien, a w przypadku ekspresu nawet tego samego dnia. Przeciez oni maja juz gotowe szablony wszystkich dokumentow, w ktore jedynie wklepuja odpowiednie dane. Akurat jesli chodzi o czas rejestracji do najdluzej "zabiera" Urzad Skarbowy - maja ustawowe 7 dni na wydanie zaswiadczenia. Zwykle zajmuje im to troche mniej, ale mimo wszystko trzeba liczyc te 4 -5 dni minimum. Mi cala rejestracja sprowadzonego mototcykla zajela dokladnie tydzien. Cytuj https://www.instagram.com/fat_fabio/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiszpan Opublikowano 20 Listopada 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2005 Taniej by było gdybyś śmignął do kraju na niemieckich szyldach a póżniej dał tablice i papiery jakiemuś znajomemu żeb ci auto wymeldował. komunikacja to u nich zulassung stelle w berlinie niestety nie wiem gdzie takowa. koszt czerwonych tablic przekracza 100 ojro, ale możesz na nich jeżdzić do końca ich wazności. Komis w 95% weżnie kase i cie z przeproszeniem oleje. Tablice bez problemu kupisz nie znając słowa po niemiecku, napewno nie będziesz tam sam. Powodzenia 8) Też nad tym myślałem... ale czy mogę przyjechac do kraju autem na ich blachach? no i czy potem zrobię na nich przegląd w kraju? czy później mógłbym je odwieźć do zulassung stelle w innym mieście? Np do Loecknitz gdzie mam raptem 15km? Zastanawiam sie ja to zrobic najlepiej a nie koniecznie najdrożej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajac Opublikowano 21 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 Posiadając umowe lub rachunek zakupu możesz jeżdzić na niemieckich tablicach wszędzie na przegląd też. Wymeldować auto możesz gdziekolwiek w niemczech nie stanowi to problemu. To chyba już wiesz co działać??? AAAAAAAAAA jeżeli auto jest zameldowane w niemczech to w tej chwili niepotrzebne jest dodatkowe ubezpieczenie :lapagora: jeszcze coś jak mieszkasz w szczecinie to chyba najbliżej zullasung stelle jest w Prenzlau. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiszpan Opublikowano 4 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2005 No to autko od czwartku jest już w kraju. Mam za sobą urzad celny, skarbowy i przegląd. Czeka mnie jeszcze tylko Wydział komunikacji i przerejestrowanie na siebie. Z tym jednak sie nie musze śpieszyć bo mam ważne tablice i ubezpieczenie do końca roku. Na spokojnie wiec mogę sie umówić na spotkanie z panienką z okienka w celu zarejestrowania w RP kolejnego Subaru :)PZDR! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi