cyrkiel Opublikowano 4 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2005 Ludzie! Przestańcie pie**olić!Macie prawo jazdy? Po pierwsze trzeba rozróżnić dwa przypadki: :arrow: strzałkę w lewo (S2) która świeci się wraz z czerwonym światłem. Pozwala ona na wykonanie manerwu w lewo' date=' pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności, zatrzymania pojazdu w stosownym miejscu i ustąpieniu pierwszeństwa pojazdom dla których ruch jest otwarty. [b']Wolno zawracać.[/b] W Warszawie są dwie takie. :arrow: sygnalizator kierunkowy (S3) który reguluje możliwośc wjechania na skrzyżowanie w konkretnym kierunku. Są to wszystkie trzy kolory opatrzone strzałkami na każdym z nich. Jezeli mamy takie zielone w lewo, to nie wolno zawracać, bo mamy zezwolenie na jazdę tylko w lewo. ok- wszystko sie zgadza - a ja mam pytanie: jak to jest na drodze jednojezdniowej, ale o 2 pasach ruchu w kazdym kierunku- a miedzy nimi tzw podwójna ciągła i gdy mamy strzałkę w lewo S2 :?: czy takie oznakowanie się wzajemnie wyklucza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAYON Opublikowano 4 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2005 Oczywiścite Tomek ma rację. nie ma to jak instruktor :) (I wcale się tu nie podlizuję ;) ). Wiem, bo moja żoneczka niedawno robiła kurs na "B i zdawała egzamin. I to przerabialiśmy. ok- wszystko sie zgadza - a ja mam pytanie: jak to jest na drodze jednojezdniowej, ale o 2 pasach ruchu w kazdym kierunku- a miedzy nimi tzw podwójna ciągła i gdy mamy strzałkę w lewo S2 ?czy takie oznakowanie się wzajemnie wyklucza ? Zaraz, zaraz nie rozumiem Sygnalizator S2 zezwala tylko na skręt we wskazanym kierunku. Jeśli jest ten sygnalizator to oznacza że mamy skrzyżowanie. Nie ma wydzielonego pasa do skrętu w lewo? Widziałeś takie skrzyżowanie kiedyś, czy tylko teoretyzujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarodawca Opublikowano 5 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2005 Ja powiem krótko ... przepisy są po to żeby....je łamac :):D:D:pzdr Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrkiel Opublikowano 6 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2005 Oczywiścite Tomek ma rację. nie ma to jak instruktor :D (I wcale się tu nie podlizuję ;) ). Wiem' date=' bo moja żoneczka niedawno robiła kurs na "B i zdawała egzamin. I to przerabialiśmy. ok- wszystko sie zgadza - a ja mam pytanie: jak to jest na drodze jednojezdniowej, ale o 2 pasach ruchu w kazdym kierunku- a miedzy nimi tzw podwójna ciągła i gdy mamy strzałkę w lewo S2 ?czy takie oznakowanie się wzajemnie wyklucza ? Zaraz, zaraz nie rozumiem Sygnalizator S2 zezwala tylko na skręt we wskazanym kierunku. Jeśli jest ten sygnalizator to oznacza że mamy skrzyżowanie. Nie ma wydzielonego pasa do skrętu w lewo? Widziałeś takie skrzyżowanie kiedyś, czy tylko teoretyzujesz? aaa.. nie dopisałem- moje niedopatrzenie. Chodziło oczywiscie o zawracanie. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielo Opublikowano 7 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2005 Ludzie przeczytajcie z lenistwa chociaż raz na dwa lata aktualny kodeks drogowy. Co was obchodzi skręt w lewo z zieloną strzałką, nie tego chciał się dowiedzieć autor tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miszcz Opublikowano 9 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2005 a po co takie gadanie jest tylko jedna podstawowa zasada!!! ze szybszy ma pierszenstwo :twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BULLSON FOREVER Opublikowano 9 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2005 a po co takie gadanie jest tylko jedna podstawowa zasada!!! ze szybszy ma pierszenstwo :twisted:albo wiekszy :twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shuy Opublikowano 9 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2005 A czy ktoś tak naprawdę zawraca na skrzyżowaniach??? Chyba tylko jak mu egzaminator każe.Zawsze lepiej rozglądać sie w dwie strony niż cztery, albo znaleźć jakąś bramę i zawrócić spokojnie, bez sygnalizatorów etc.pzdrr Cytuj Szukam go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 9 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2005 Hubert napisał:To nie sa gamonie, tylko często ludzie, którzy robili prawo jazdy parę lat wcześniej. Gdy ja robiłem prawko (1989) to obowiązywała zasada, że przy zawracaniu ustępowało się pierwszeństwa wszystkim, gdyż było ono traktowane jako podwójny skręt w lewo. A w takiej sytuacji wszelkie pretensje do tych, co wyjeżdżają "z podporzadkowanej" są słabo uzasadnione, gdyż zawracając, sam znajdujesz się na "ich ulicy". To się zmieniło i teraz pojazd zawracajacy traktuje się jako pojazd dalej przebywający na drodze z pierwszeństwem przejazdu. I tu jesteś w błędzie. Jestem z tym na świerzo i niestety zawracajac na drodze z pierszeństwem nadal ustępujesz wszystkim. Wowo jest w błędzie.A co do przepisów, to w 98 roku nastąpiła zmiana w Ustawie i zawracający na drodze z pierwszeństwem ustępuje tylko jadącym z przeciwka.Natomiast w przypadku drogi jednojezdniowej, gdzie przed skrzyżowaniem stoi sygnalizator S2, zawracanie jest dozwolone, chyba że mamy zakaz. Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 9 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2005 Ja powiem krótko ... przepisy są po to żeby....je łamac : pzdr JaroPowiedzial szybki, wsciekly i bez prawa jazdy :lol: :-D :lol: jak to jest na drodze jednojezdniowej, ale o 2 pasach ruchu w kazdym kierunku- a miedzy nimi tzw podwójna ciągłaPodwojna ciagla odgradza pasy o przeciwnych kierunach.W takim przypadku mozesz zawrocic na skrzyzowaniu na normalnych zasadach ale tylko z lewego pasa - przynajmniej tak mnie uczono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miszcz Opublikowano 9 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2005 najlepiej poczekac az trafi sie jakies rondo :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrkiel Opublikowano 14 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2005 ok, kumam ;) thanks... 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi