Skocz do zawartości

Docieranie MZ

Guzzi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Chciałem wywołać dyskusję na temat docierania ETZ 150 po wymianie (wszystkiego :lol: ) wału, łożysk, szlifie cylindra itp. czyli....po generalce. Chodzi mi o prędkości, obroty na poszczególnych biegach, jazdę z pasażerem, bagażem itd. Jaki wpływ ma odpowiednie docieranie na maksymalną moc silnika... Liczę na Wasze doświadczenie i wiedzę książkową (i nie tylko). Może też rozwiniemy ten temat na inne modele? Pozdrawiam

Krótkie trasy zmienne obciążenia rozsądna jazda w lekkim terenie po lesie daje dobre rezultaty od czasy do czasu mocne przekręcenie silnika w maksymalne obroty ( pociągnąć na II i III do oporu a potem spokojnie)To najlepsza recepta oczywista że w jedną osobę i bez bagaży powodzenia

Gość kiwigips

tyle aby te mocne przekrecenia byly po jakims czasie juz letkiej jazdy, a nie na pierwszej przejazdzce!!! takie docisniecia sa wskazane. jak wymieniales biegi i wlales normalny olej to sie one beda docierac dluuuugggooooooo, jak sie kupuje nowy motorek to ten olej co tam siedzi jest specjalny ktory pomaga w dotarciu bo mniej smaruje. ale chociasz bedziesz mial bardzo dokladne dotarcie z normalnym olejem. tylko uwarzaj na tych biegach przez jakis czas.

• 3 tygodnie później...

W 150 też robiłem generalny(wał tłok szlif,całe sprzęgło,łożyska w skrzyni).Niedocierałem jej wogule(może pierwsze 3-4 km) Cały czas dostawała po dupie(zembataka 11 z zprzodu) gume z tylniej zębatki musiałem wymienic 3X(od wchodzenia na jedno,Dunlop D752 z tyłu) Mimo tego ze ok 5% ogólnego przebiegu jezdziłem spokojnie to osiągnołem zadawalajacy mnie przebieg (ponad 10 tys)Jezdze nie na syntetykach ale na miksolu.

• 2 miesiące temu...

panowie ile docieraliscie swoje etki(ilosc km)ja mam etz 250 po remoncie kapitalnym i zrobilem juz 800 kmi narazie idzie 110 dlugo jeszzce trzeba?leje tez wiecej oleju tak okolo 130ml na 5 litrow benzyny .macie jakies propozycje?

Krótkie trasy zmienne obciążenia rozsądna jazda w lekkim terenie po lesie daje dobre rezultaty od czasy do czasu mocne przekręcenie silnika w maksymalne obroty ( pociągnąć na II i III do oporu a potem spokojnie)To najlepsza recepta oczywista że w jedną osobę i bez bagaży powodzenia

polcam- tpo najlepszy sposób + bardzo często czyszczenie filtra powietrza