Tomek Kulik Opublikowano 21 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2005 http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,5...00,2978491.html Poszukam jeszcze konkretnych przepisów, żeby uniknąć zjawiska naginania ustawy przez dziennikarzy. Chyba że ktoś będzie szybszy, to proszę zamieścić. Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaczelnyFilozof Opublikowano 21 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2005 http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2978491.html Poszukam jeszcze konkretnych przepisów, żeby uniknąć zjawiska naginania ustawy przez dziennikarzy. Chyba że ktoś będzie szybszy, to proszę zamieścić. Ja specjalnie 3tydzień czekam coby na przegląd jechać. Bo mam inne numery silnika w papierach a inne w moto. Diagnosta i urząd te informacje mi potwierdzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti2001 Opublikowano 21 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2005 to ja mam pytanko. jesli do ogara 205 wsadze silnik z simsona 50 to nie bede musial zglaszac nic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 21 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2005 Bedziesz musial bo to inny silnik. Dostaniesz skierowanie na badania tech. a jesli tam stwierdza, ze wszystko jest ok to do UM po nowy dowod. Ogolnie gra nie warta swieczki... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti2001 Opublikowano 21 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2005 ale przeciez wedlug nowych przepisow wymagana jest korekta do DR jesli pojemnosc jest inna, a przeciez teraz mowikmy o ok 50ccm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 21 Października 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2005 Dziennik Ustaw nr. 180 z dnia 20.09.2005Będę studiował jak kupię, potem podam szczegóły.Na razie konkretne przypadki trzeba konsultować telefonicznie lub osobiście z diagnostą. Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrMax Opublikowano 21 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2005 no ale tak na chlopski rozum... diagnosta, ani policjant wcale nie musi potrafic rozroznic silnika simsona od ogara... wiec chyba taki walek przejdzie :-) ciekawe jak bedzie np. z samochodami... gdzie do OC liczy sie pojemnosc... kupic samochod 1.4 i wstawic 2.6 ;) zaczyna sie oplacac (pomijajac spalanie) w samochodzie jeszcze trudniej okreslic pojemnosc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 22 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2005 no ale tak na chlopski rozum... diagnosta, ani policjant wcale nie musi potrafic rozroznic silnika simsona od ogaraCo nie znaczy, ze nie umie na 100% :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti2001 Opublikowano 22 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2005 no ale tak na chlopski rozum... diagnosta, ani policjant wcale nie musi potrafic rozroznic silnika simsona od ogara... wiec chyba taki walek przejdzie :-) ciekawe jak bedzie np. z samochodami... gdzie do OC liczy sie pojemnosc... kupic samochod 1.4 i wstawic 2.6 ;) zaczyna sie oplacac (pomijajac spalanie) w samochodzie jeszcze trudniej okreslic pojemnosc :) 1. przy zmianie pojemnosci, nalezy to zglaszac,2. jesli zmienia sie pojemnosc silnika to nalezy udac sie do ubezpieczyciela i nadplacic do skladki, poniewaz gdy sie cos stanie z twojej winy ubezpieczyciel bedzie mial podstawe aby nie wyplacic odszkodowania, i zapewne z tej podstawy skozysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaWaK Opublikowano 22 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2005 Jak to będzie prawda z tym silnikiem i wejdzie to w życie ... :) to będzie dobże ... :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YARECK Opublikowano 25 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2005 Albo i nie dobrze. Nie wiem czy n ie zaczną się kradzieże dla pozyskania silnika z innego np. nowszego auta czy motocykla.Obym się mylił. :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tjw Opublikowano 25 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2005 Dziennik Ustaw nr. 180 z dnia 20.09.2005 Będę studiował jak kupię' date=' potem podam szczegóły. [/quote'] Tomasz, nie kupuj! Szkoda piedzniędzy. Nie ma co studiować.Poprostu wzięłło i skreśliło słowa: "numer silnika" tam, gdzie one występowały, tj.: w art. 66 w ust. 3a pkt 2 oraz w art. 80b w ust. 1 pkt 1.; oraz słowo: „silnik” w dwóch innych miejscach..... Po prostu: nr silnika motocykla obchodzi wszelkie Organa tyle, co... np. nr buta motocyklisty. ot, i wszystko. Dobrze to, czy źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomaszek Opublikowano 25 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2005 Wiec moge do siebie wstawic silnik od max wysilonego "sciga" 50ccm ? To by bylo ciekawe. Tylko gdzie ja taki silnik znajde :). Dodane: tylko czy to nie dotyczy samych samochodow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 25 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2005 Dotyczy to wszystkich pojazdow ale przy zmianie na silnik TEGO SAMEGO TYPU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zimer Opublikowano 25 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2005 Rozmawialem jakis czas temu ze znajomym diagnosta (gdzies w sierpniu to bylo) bo kolega mial inny silnik w moto i musial jechac na przeglad, a ma jeszcze stary dowod rejestracyjny (ten w ktorym sa numery silnika) i ten diagnosta mowil mi ze oni nadal sprawdzaja zgodnosc numerow na silniku, ale nie wiem jak to jest w przypadku nowych dowodow, gdzie tych numerow nie ma. A tak w formie ciekawostki powiem wam jeszcze ze moj kumpel (Jaca z forum) w aprilce w ogole nie ma numerow na silniku i w starym dowodzie ma te rubryke pusta (alba wykreslana czy jakos tak) :) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi