Skocz do zawartości

Yamaha MT 01 ( MT01, MT-01 )

Rekomendowane odpowiedzi

Czolem , znowu mam pytanie , czy jak wykrecacie swiece z pieca to sciagacie zbiornik , airbox i te blache co laczy obie polowki ramy ze soba ?? Bo ja inaczej chyba nie podejde jak wlasnie wywalajac te rzeczy .

Edytowane przez trufel

Zbiornik trzeba wyjąć lub odchylić. Ja zdejmowałem. Airbox - nie pamiętam, ale chyba też trzeba go zdemontować (robiłem to w zeszłym roku). "Blachy" łączącej ramy nie trzeba zdejmować. Tyle, że bardzo się namęczyłem z wykorzystaniem kilku kluczy, w tym płaskiego, który zakładałem na klucz do świec. Generalnie to wymiana świec w MT to jest EXTREMALNY HARDCORE. Teresa Orlowski to przy tym dziewczę z podstawówki. Po całej wymianie, która zajęła mi chyba z półtorej godziny, miałem porozcinane dłonie i poobtłukiwane kostki :) :) :).

Nie wyobrażam sobie wymiany świecy na drodze ...

Edytowane przez RaKu

właśnie jak to jest ,że niby są hydrauliczne popychacze czyli kasują luzy zaworowe , a jednocześnie trzeba ustawiać luzy zaworowe na warsztacie znaczy samemu trza wyregulować

Nie mam przekonania, że trzeba regulować zawory w przypadku popychaczy hydraulicznych. Choć potrafię sobie to wyobrazić: popychacze mają określony, skończony zakres regulacji. Więc zawory trzeba "wstępnie ustawić" aby popychacz mógł nim poprawnie sterować. Ale to moja wyobraźnia :)

Jeśli zaś chodzi o cykanie to to rzeczywiście są zawory i ich hydrauliczne popychacze. Mój kolega ściągnął moto ze stanów. Sprzęt stał sobie na statku przez pare tygodni. Jak już go zapaliliśmy to można było odnieść wrażenie, że silnik się rozsypie :), samo cykanie i nawet lekkie pukanie.

Ale wiedząc czego się spodziewać poczekaliśmy 20 minut i wszystko się uspokoiło. Po prostu w czasie postoju z popychaczy wysączył się olej i trzeba było poczekać na ich napełnienie.

Stąd też uważam, że dla naszych silników (w MT), tzn dużych pojemności i V-ałek lepiej jest nawet dać olej mineralny, ale o poprawnych lepkosciach niż najlepszy syntetyk o nieprawidłowych.

Edytowane przez RaKu

serwisówka strona 3-5 mówi i pokazuje jak się reguluje zawory zgłupiałem już całkiem , a strona 3-3 mówi o hydraulice . No chyba że coś źle przeczytałem .

mattej8 a jak się niby synchronizuje wtryski ? bo słyszę o tym po raz pierwszy :eek:

Edytowane przez trufel