hikor Opublikowano 17 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2005 Czy ktoś kompetentny może napisać czy policja ma prawo kontrolować polisy OC podczas standardowej kontroli drogowej? Albo inaczej: czy mamy obowiązek okazywać policji polisę OC podczas w/w?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andon13 Opublikowano 17 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2005 Pewnie ze tak.A kto inny miałby to robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konował Opublikowano 17 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2005 Zawsze sprawdzają OC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 17 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2005 Podczas kontroli drogowej sprawdzają prawko, dowód rej. i polisę OC. Nieokazanie ważnej polisy skutkuje zatrzymaniem pojazdu i odholowaniem na parking policyjny.Uwaga. Żandarmeria Wojskowa ma takie samo prawo do kontroli drogowej cywilnego pojazdu jak Policja. Tyle że mają swoje zajęcia i rzadko to robią. Jednak w razie stwierdzenia nieprawidłowości wzywają Policję. Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tjw Opublikowano 18 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2005 Tomasz, przykro mi, ale się mylisz!ŻW może kontrolać: pojazdy wojskowe i oraz wszystkie inne prowadzone przez żołnierzy WP w służbie czynnej! mówi o tym jasno art. 134 Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 19 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2005 A Ustawę masz aktualną?Służyłem w speckompanii ŻW i miałem okazję jadących wężykiem zatrzymywać i przekazywać Policji gdy byli nagrzani, lub nie mieli OC, badań technicznych, prawa jazdy. Nawet raz trzeba było klienta skuć bo problemy robił i z łapami wyskoczył do chorążego.Patrz aktualną Ustawę o Żandarmerii Wojskowej, jak znajdę link do niej to podeślę.Pozdrawiam. Kulik. P.S. W razie gdy trzeba było skontrolować auto jadące poprawnie, był pretekst w postaci szukania dezertera :) Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowy Kubi Opublikowano 19 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2005 P.S. W razie gdy trzeba było skontrolować auto jadące poprawnie, był pretekst w postaci szukania dezertera Jakież musiało być Twoje zdziwienie, gdy przypadkiem w zatrzymanym aucie akurat siedział dezerter 8O On był pewnie niemniej zdziwiony :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tjw Opublikowano 20 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2005 A Ustawę masz aktualną? Dziennik Ustaw z 2005 r.: Dz. U. Nr 108 poz. 908., Nr 175 poz. 1462, Nr 179 poz. 1486, Nr 180 poz. 1494, Nr. 180 poz. 1497 - masz coś nowszego? Służyłem w speckompanii ŻW i miałem okazję jadących wężykiem zatrzymywać i przekazywać Policji gdy byli nagrzani, lub nie mieli OC, badań technicznych, prawa jazdy. Nawet raz trzeba było klienta skuć bo problemy robił i z łapami wyskoczył do chorążego. - to rozmawiamy o obowiązujących przepisach, czy o zasługach kombatanckich? Jadącego wężykiem nawet ja, szary obywatel mam prawo (obowiązek :) ) zatrzymać, bo stwarza bezpośrednie zagrożenie dla życia i zdrowia swojego i innych.Tylko mnie - cywilowi - zawsze wydawało sie, że wężykowanie auta wskazuje raczej na znaczne odurzenie kierującego, niż na brak jakiś wymaganych prawem dokumentów. Cóż, z „logiką” wojskową zawsze byłem na bakier (- i dobrze mi z tym!) Jeśli zaś chodzi o Ustawę z dnia 24.08.2001 r. o Żandarmerii Wojskowej i wojskowych organach porządkowych. (Dz. U. z dnia 25.10.2001 r.), to już art. 3 mówi wprost, wobec kogo ŻW wykonuje swoje zadania.uufff..., nie ma mnie na tej liście!!! Smutna refleksja:jeżeli Ty, człowiek inteligentny, oczytany, elokwenty, etc.., niepodważalny (również dla mnie) autorytet w dziedzinie jazdy na moto, nie znasz aktów prawnych na podstawie których pełniłeś swoją „zaszczytną służbę”, to mam powody podejrzewać, że następny napotkany patrol ŻW zacznie np. strzelać mi w koła, bo.... wydaje im się, że takie mają prawo i obowiązek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 20 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2005 Jakie strzelanie? Kasy na amunicję teraz nie mają...Idę się doszkolić z przepisów... :oops: P.S. Dezertera ani razu nie znaleźliśmy, za to kradziony silnik na pace Żuka sam odkryłem :) Pozdrawiam. Kulik. Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tjw Opublikowano 21 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2005 Kasy na amunicję teraz nie mają... w ręcz też by mnie mogli skrzywdzić, bo to zazwyczaj rosłe chłopy, a ja mam posturę raczej.... czołgisty :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek Opublikowano 26 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2005 Podczas kontroli drogowej sprawdzają prawko, dowód rej. i polisę OC. Nieokazanie ważnej polisy skutkuje zatrzymaniem pojazdu i odholowaniem na parking policyjny.Uwaga. Żandarmeria Wojskowa ma takie samo prawo do kontroli drogowej cywilnego pojazdu jak Policja. Tyle że mają swoje zajęcia i rzadko to robią. Jednak w razie stwierdzenia nieprawidłowości wzywają Policję.Nie wiem jak tam ŻW (choć z tego co pamiętam to nie może), ale straż graniczna ma takie prawa w strafie przygranicznej, na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielo Opublikowano 26 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2005 Policja i Straż Graniczna zgodnie z art 129 Kodeksu Drogowego mogą kontrolować i żądać okazania OC i mają do tego pełne prawo. Art 129a mówi, że kontroli może dokonać inspektor Inspekcji Transportu Drogowego lecz tylko w określonej sytuacji. PS. jak masz dużo kasy to spróbuj a zobaczysz czym to pachnie i ile kosztuje. :-D [ Dopisane: 26-10-2005, 17:38 ]Zgodnie z art 38 Kodeksu Drogowego musisz mieć przy sobie potwierdzenie zawarcia ubezpieczenia OC pojazdu. Art 129 kd "mówi", że policjant ma pełne prawo kontroli dokumentów w tym OC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi