jontek Opublikowano 17 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2005 Niedawno wykonalem taki zapłon do mojejego moto. W tym układzie iskra występuje na obu cylindrach jednocześnie (wcześniej widziałem taki układ na jakiejś stronce i niby wszystko działało) a u mnie klapa motor chodzi ale dość często zdarza mu się strzelić ogniem z prawego wydechu tak jak by mieszanka zapalała się kiedy tłok jest w dolnym położeniu natomiast lewy pracuje normalnie. Kąt wyprzedzenia zapłonu napewno jest dobrze ustawiony, na 2,8mm (sprawdzałem stroboskopem). Może ktoś też robił taki bądz podobny układ w swoim motorze i mogł by mi coś doradzić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yool Opublikowano 17 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2005 masz może schemat tego układu?? jak tak to podeślij na poczte to po zrobieniu popróbuje i podziele się wrażeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jontek Opublikowano 17 Października 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2005 Wzorowałem się na tym układzie http://arecki13.republika.pl/jawa/zaplon.htmtylko zamiast orginalnego układu zapłonowego od poloneza użyłem konstrukcji własnej opartej na układzie motorolli który poprawnie działa przy niższych napięciach zasilania i daje większą energie iskry niż ten z poloneza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 17 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2005 problem lezy w tym ze tłoki nie są rozstawione co 180o z tad problem z prawym garnkiem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jontek Opublikowano 17 Października 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2005 Jeśli nie są przesunięte o 180o to o ile?? Bo posiadam drugi wał i tak jak na niego patrze gołym okiem to korbowody są na przeciw siebie więc to chyba nie w tym tkwi problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 17 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2005 problem lezy w tym ze tłoki nie są rozstawione co 180o z tad problem z prawym garnkiem no a pozatym jawa to dwusow i nie ma zaworow. Gdyby to byl czterosuw to nie byloby problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 17 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2005 niewiem nie jestem wrużka:/ wiem ze to napewno nie 180:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yool Opublikowano 17 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2005 wydaje mi się że czopy korbowe są przesunięte właśni o 180 stopni, a problem polega własnie na niedokładności tego przesunięcia opisanego w tym tekscie, no a pozatym jawa to dwusow i nie ma zaworow. Gdyby to byl czterosuw to nie byloby problemu. a co mają zawory lub ich brak do prawidłowego zapłonu ??? jedyne o co chodzić to o ilość cykli pracy, w dwucylindrowej dwusuwoewj Jawie na jeden obrót wału muszą byś dwie iskry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jontek Opublikowano 17 Października 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2005 A może ktoś zna czeski i powie mi ile kosztuje to urzadzenie http://www.imfsoft.com/hardware.asp?id=6 z tego co widze można sobie samemu ustawiać mapy wyprzedzenia zapłonu i takie tam. A może ktoś to kupi i powie jak się sprawuje bo wygląda naprawde profesionalnie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yool Opublikowano 17 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2005 po mojemu przy zakupie jednej sztuki to cudo kosztuje 1595 czeskich koun, a przy więkrzj ilości masz rabaty, czyli to bedzie około 160zł troche dużo, ale jakby kożyść była wyraźna to można sie zastanowić MnožstvĂ [ks] 1 2-3 4-7 Cena [Kè] 1595,- sleva 5% sleva 10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cinek Opublikowano 17 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2005 po mojemu przy zakupie jednej sztuki to cudo kosztuje 1595 czeskich koun' date=' a przy więkrzj ilości masz rabaty, czyli to bedzie około 160zł troche dużo, ale jakby kożyść była wyraźna to można sie zastanowić[/quote'] Prameti kosztuje 230 plus wysyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jontek Opublikowano 17 Października 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2005 No to chyba lepiej wybrać ten czeski, wygląda solidnie łączy sie z komputerem a do tego jest tańszy. Ale ja i tak go nie kupie bo to połowa wartości mojego moto pozostaje mi kombinować z tym co mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yool Opublikowano 17 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2005 ja też go raczej nie kupie bo za cały silnik dałem 100zł a za zapłon miałbym dać 160zł ? :-D co nie zmienia faktu ze fajnie by było coś takiego mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cinek Opublikowano 17 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2005 Jak uważasz. Jawa warta jest około 500 zł, wpakowałem w nią chyba z drugie tyle a teraz dopiero wziąłem się za solidny remont. Wiem, że nikt mi tego nie zwróci ale mam to w nosie. Wolę dobry egzemplarz kiepskiej marki niż na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaczelnyFilozof Opublikowano 17 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2005 . Kąt wyprzedzenia zapłonu napewno jest dobrze ustawiony' date=' na 2,8mm (sprawdzałem stroboskopem). [/quote'] Stroboskopem? Są tam jakieś znaczki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi