Skocz do zawartości

Terenowa Osa

EnduroMax
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich 'historyków" :)

Uczęszczam do pewnego klubu motocyklowego i z kolegami trafiliśmy na ciekawy motocykl:

Terenową Osę która niegdyś wygrywała rajdy enduro :)

Jest to bardzo ciekawy egzemplarz. Podjąłem sie razem z kolegę doprowadzenie tego skutera do stanu uzywalność. Chciałbym nawiązać kontakt z osobą dobrze znającą się na tych skuterach aby pomogła mi w ozpracowaniu tego motocykla. Pozdrawiam

jak możesz to opisz troche techniczną stronę tego modelu. słyszałem coś o tym, ze miała trzy biegi i do tego przekładnie co dawało kolejne trzy biegi, dzięki temu miała trzy biegi terenowe i trzy szosowe, czy jakoś tak... w każdym razie ciekawy model, którym wygrywało sie sześciodniówki.

Włodzimierz Gąsiorek

Właśnie u niego w klubie jestem :)

Powiedział że jeśli sie podejmujemy to możemy to zrobić ale musimy zrobić w 100%. Fotki W Weekend. Będe dokładna fotorelacja z całego remontu wiec wszystkiego sie dowiecie o tym skuterze.

Pozdrawiam

Nastąpiłą pomyłka. Nie jest to osa do rajdów enduro ale motocrossowa ;)

Za tydzień początek relacji z remontu!

• 2 tygodnie później...
Fotki W Weekend. Będe dokładna fotorelacja z całego remontu wiec wszystkiego sie dowiecie o tym skuterze.

Pozdrawiam

no i jak tam postępy? jakieś fotki już są? bo jestem ciekaw, zarówno strony technicznej, jak i wizualnej. pozdrawiam!

• 2 tygodnie później...
Gość gucio.motocyklista

Z tego co wiem to terenowa osa miała szprychowane koła o srednicy chyba 16" pomieszczone w seryjnych błotnikach,do tego wyczynowe ogumienie przypominające dzisiejszy bieżnik cross.

Gdzieś mi się obiło również o uszy że posiadała zmodyfikowany silnik M

50

Pozdrawiam!

Widze że tu zaczynają się tworzyć legendy :)

Zamieszczam zdjęcie WFM M 52 Osa w wersi terenowej. Zdjęcie pochodzi ze startu rajdu Valle Bergamasche we Włoszech z 1962.

http://forum.motocyklistow.pl/album_page.p...php?pic_id=1503

Starty Os zaczeły sie w 1960 roku a były to modele seryjne tylko z założonymi terenowymi oponami.

Macbrus Shl M17 Gazela, Junak B20, WSK M21 S1 Sport, WSK M06B3, BMW R1200GS