Pol_dek Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Jaki jest minimalny wymiar tarczy hamulcowej w xtz750 (przód), czy jest sens próbować przetaczać tarcze czy lepiej założyć nowe.I jeszcze jedno pytanko strasznie piszczą klocki przy ostrzejszym hamowaniu, tarcze są troche poryte z jednej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moratar Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Jak już skończy się tarcza to prze hamowaniu będziesz czuł lekkie bicie jakby koło było źle wyważone. Wtedy lepiej w ogóle nie jeżdzić. Teoretycznie tarcza powinna się troche pofałdować przy jakimś mocnym hamowaniu.Odnośnie końca klocków i piszczenia to nie zawsze jest reguła. Sam mocno zryłem sobie tarcze zużywając 2mm z blachy metalowej na której był kiedyś klocek. hamowałem blacha (nadal ładnie hamowała 8O )i suczka nie piszczała, założyłem nowe i ciągle piszczy jak dziewica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sql Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2005 co do piszczenia, to nigdy klocki hamulcowe mi nie piszczały,za to wykończyłem kilka kompletów klocków i ich koniec sygnalizowały mi szmerem (szumem) - jakby tarcie było większe (w samochodzie tak samo) - choć klocki nadal tarły okładziną, a nie blachą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pol_dek Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Klocki jeszcze śą, około 3 mm sprawdzałem 2 dni temu.Ściągnołem zaciski posmarowałem prowadnice wszystko działa jak należy, tylko z jednej strony tarczy klocek ma taką ostrą powierzchnie jak papier ścierny na drugiej stronie tarczy jest gładki i to w obydwu zaciskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Mógł nastąpić wyciek z napędu linki prędkościomierza, na tarcze hamulcowa i klocki zanieczyściły się olejem.Mogłeś także zeszklić powierzchnie klocków zbyt intensywnym hamowaniem podczas jakiegoś zjazdu górskiego, co może powodować piszczenie, lub po prostu klocki sa marnej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POM Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2005 mogą sie również krzywo ździerać lub odklejać od blachy, wtedy powinny piszczeć w momencie jak odpuszczasz lekko hamulec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajc Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2005 A moze masz po prostu gowniane klocki? Ja dalem sie namowic(i to u dealera Hondy :| ) na klocki Delta Braking. Chcialem kupic Nissiny, ale mi powiedzieli ze maja "swietne klocki tej samej jakosci co Nissiny,ale za polowe kasy". Zalozylem je najpierw na tyl-efekt to 3 tys km i blacha...Na Nissinach zrobilem wczesniej 20. A teraz zalozylem je na przod i piszcza przy hamowaniu. Nigdy wiecej nie kupie taniego badziewia :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pol_dek Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Klocki raczej nie są gówniane, mam założone NISSIN, chociaż mogły sie trafić jakieś badziewne mogą sie również krzywo ździerać lub odklejać od blachy Jeden klocek w zacisku ma powierzchnię lekko zakrzywioną, to to może być przyczyna, a i tarcze nie są już najlepsze. A najmocniej piszczą przy prędkościach rzędu 50-70. I jeszcze jedno jeden zacisk ma nieduże luzy na prowadnicach Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POM Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2005 u mnie jak powierznia klocka nie była równoległa do pow. blachy to piszczało głównie po wyhamowaniu tzn. jak odpuszczałem hamulec, przeważnie jak dojeżdżałem do świateł, prędkość nie miła znaczenia wówcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi