Toczka Opublikowano 15 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2005 Mam problem z przodem w Jawie. Podczas przeglądu okazao się, że przednia opona wygląda jak kolo zębate. Na środku opona jest w jednym miejscu starta, potem ok. i tak dalej. Facet stwierdzil że najprawdopodobniej trzeba uzupelnic olej w amorach. Mam pytanie - jaki olej sie leje do tych amorów i jak to zrobić?! Od niedawna mam Jaweczke i powoli coś mnie trafia. Co chwila cos jest nie tak. Mam jeszcze jedno pytanie z tym zwiazane. Do tej pory jak jeździem to przy prędkości 75-85 km/h moto wpadao w dziwne wibracje i mialem uczucie jakbym jeździl po tarce, poza tym byl jakiś (miekki) tak jakby jechal troche bokiem i niestabilnie. Czy to jest wina tego trafionego przodu? Będę bardzo wdzieczny za wszelkie podpowiedzi, sugestie i informacje Pozdawiam Toczka ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_p Opublikowano 15 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2005 Ja mam CeZete 350 coprawda od niedawna ale...najprawdopodobniej masz wyrąbane łożyska w główce ramy, a i olej w amorkach pewnie też się skończył, niestety niewiem jak go dolać-wymienic bo jeszcze u siebie tego nie zrobiłem...niestetyA jak masz opony z tego samego roku co motor to już chyba wiesz do czego sie nadają(szykuj kaske na nowe ze sklepu!!!)A z rozebraniem główki ramy chyba niema kłopotuPozdrawiam i życze ci żebyś cieszył się z maszyny tak jak ja ze swojejP.S. Zwibracjami w czeskich demoludach trza się pogodzić poprostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skubi Opublikowano 16 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2005 Z amorkami nie pomogę.Ale co do telepania kierownicą - u mnie mocno trzęsło kierą a przyczyna tkwiła w oponie. Najsampierw proponowałbym test który nie wymaga nakładów finansowych :) Zamień koło przednie z tylnym. I się przejechaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 16 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2005 Jak brakuje ci oleju w teleskopach przednich, to na 100 % masz też wywalone uszczelniacze. Wymiana jest bardzo łatwa. Najlepiej jest rozebrać cały przód i wyjąć lagi ( tak jest wygodniej ), można też męczyć się i wymieniać na motocyklu. Same uszczelniacze kosztują ok 5 zł szt. potrzebne są dwa. Jeżeli chodzi o dolanie oleju, to na samej górze teleskopu jest duża śruba (klucz 32 mm) jak ją odkręcisz to będziesz miał gdzie wlać olej, ale jak wlejesz tylko olej to będzie ci żygało z lag olejem i po jakimś czasie będziesz miał to samo. I to chyba tyle. Powodzenia przy pracy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toczka Opublikowano 17 Lipca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2005 Wielkie Dzieki, ale w takim razie co mam zalać do tych amortyzatorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madras30 Opublikowano 17 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2005 INSTRUKCJA PODAJE PÓŁ NA PÓŁ OLEJ AMORTYZATOROWY ( DO KUPIENIA PRAWIE W KAZDYM SKLEPIE Z CZ. DO MOT. I MKSOL JA ROZORBIŁEM Z LUXEM BO BYŁY ZA "MIEKKIE PO TAKIEJ MIESZANINIE PODRAWIAMm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 17 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2005 mozna kupic gotowy olej - amortyzol sie zwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 17 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2005 ale amortyzol jest bardzo rzadki i cały przód bedzie bardzo miękki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 17 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2005 ale amortyzol jest bardzo rzadki i cały przód bedzie bardzo miękkiw przypadku wyeksploatowanego zawieszenia - tak. ja stosowalem czasem nawet i sam hipol w skrajnych przypadkach :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 17 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2005 A nie lepiej wydac niecale 30 zl i kupic naprzyklad mobila do zawieszen motocyklowych o twardosci jaka nam odpowiada ? :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 17 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2005 Najlepiej jest poeksperymentować i dobrać sobie coś dla siebie :mrgreen: Ja leje zawsze mieszanke 50:50 Amortyzol z Mixolem. Zawieszenie wychodzi takie nie za miękkie, nie za twarde. Ale to już jak kto lubi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson13 Opublikowano 17 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2005 ja zalalem hydrol i jest gites wg instukcji ale to w mz :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 17 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2005 nie lepiej wydac niecale 30 zl i kupic naprzyklad mobila do zawieszen motocyklowych o twardosci jaka nam odpowiada ? no tak, ale nigdy nie wiesz ile W potrzebujesz. 5, 10, 15, 20?? te zawiechy nie sa szczytem techniki - dobierasz, zeby nie bujalo. w japoniach natomiast dobierasz olej do charakterystyki swojej jazdy i nierzesz poprawke na typ i stan zawieszenia. Najlepiej jest poeksperymentować i dobrać sobie coś dla siebie i to uwazam za sluszne w tych sprzetach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toczka Opublikowano 24 Lipca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2005 Dzięki wielkie za wszystkie podpowiedzi! Wczoraj operacja zakończocna powodzeniem. Mam jeszcze tylko jedne pytanie. Ile trzeba tego oleju wlać do amortyzatora? Ja wlałem 0,375 ml na a mortyzator i nie wiem czy nie za mało, za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 25 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2005 no tak, ale nigdy nie wiesz ile W potrzebujesz. 5, 10, 15, 20?? heh - wlasnie zawsze bralem 10-15 a dzisiaj nie bylo :( A, ze nie mam czasu czekac az sprowadza (cala zwiecha rozbabrana) to wzialem to co mieli. "Mobil Fork medium 5-10W".Boje sie teraz, ze bedzie to za miekkie :/Co o tym myslicie ?To jest bardzo miekki olej ? Czy moze raczej z tych "srednich" ?W razie gedyby byl za miekki mozna do niego dodac troche hipolu MF 80W90 ? Bo akurat taki mam pod reka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi