Skocz do zawartości

Chciałbym udupic PZU które mnie wydymało - SZUKAM POMOCY

Gość Honda CB 400 F '77
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Honda CB 400 F '77

Posiadam motocykl Honda CB 400F 1977r. Jestem poszkodowany w wypadku, PZU wycenilo moje części na wartosc kierunkowskazu, a do wymiany jest caly przód, duza szyba, pekniety gmol, rozbity kierunkowskaz i najprawdopodobniej rama tez jest krzywa. Do kosztorysu zostal wziety model 450 S, ktory nie byl produkowany w roku 77, wiec kto tu wali w bambuko. Szukam informacji gdzie moge sie odwolywac, pomocnych informacji, wskazowek i osob ktore sa w posiadaniu takiego modelu.

Z gory dzieki za pomoc i pomyslnych wiatrow.

Uziemiony przez wypadek nie z mojej winy - SRAKA

Gość Anonymous

Mnie tak chcieli wykręcic z samochodem że niby stary i nie będą liczyć zgniłego błotnika :) .Więc wstawiłem auto do warsztatu i wybrałem opcję rozliczenia na podstawie wystawionych rachunków. Udało mi się ale musisz sie jeszcze dokładnie dowiedzieć jak i co bo oni się opierają do samego końca. Życzę powodzenia i stalowych nerwów. Nie daj się :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

• 3 lata później...

Przede wszystkim zacznij od tego, żeby nic nie podpisać.

No i rozmawiaj wyłącznie z kierownikiem.

Sprawa jest dość oczywista, że cię dymają, ale już nie tak oczywiste jak tego uniknąć bez sprawy w sądzie. Napisz odwołanie od decyzji, żeby ci termin nie uciekł, a potem spokojnie i zdecydowanie idź do "pana keeerownika" i powiedz, że jak nie podejdą sensownie do sprawy to jesteś zdecydowany na sprawę w sądzie. Może pójdzie po rozum do głowy.

Ja kiedyś za samochód telefonicznie wynegocjowałem ponad 2 tys zł więcej niż przyznano mi od razu (nie ja byłem sprawcą wypadku).

Hmm, niech będzie, stanę za Borsukiem ;)

Oczywiście to nie on odkopał temat...Jego jest tylko komentarz do posta, którego stworzył jakiś dowcipniś, ale na szczęście został w porę poskromiony ;) Dowcipniś, nie Borsuk ;)

Inhalt - osoba, która zadała to pytanie, raczej dawno forum nie odwiedzała.

Pozdrawiam

Dori

Witaj

Sprawa wygląda następująco.

Podaje przykład na zdarzeniu, jakie miało miejsce z moim samochodem.

Po otrzymaniu kosztorysu, z PZ…, z którym się nie byłem wstanie zgodzić złożyłem odwołanie. (To musisz zrobić zawsze) masz na to 14 dni.

Moje odwołanie od wyceny PZ… nie przyniosło skutku a wręcz przeciwnie stawka została zmniejszona.

Zgłosiłem się w tym momencie do biegłego rzeczoznawcy PZMotu i otrzymałem od niego wycenę szkody nawet na kwotę wyższą niż podliczył zakład blacharski.

Z tą wyceną udałem się ponownie do PZ… i porosiłem o pisemne potwierdzenie, że

ten kwit od rzeczoznawcy też nie stanowi dla nich podstawy do wypłaty odszkodowania. (byłem nastawiony już na sprawę w sądzie) z chwilą, kiedy usłyszałem pytanie „a po co to panu” powiedziałem, że poprosił mnie o to prawnik, u którego składam pozew.

W tym momencie sprawa potoczyła się bardzo szybko.

Dostałem całą kwotę z kosztorysu rzeczoznawcy PZMotu plus koszta, jakie musiałem ponieś za jego pracę.

Jeśli to nie przyniesie skutku składasz wyżej wymienione dokumenty w sądzie.

Czekasz jakieś (teraz to szybko) trzy miesiące i dostajesz kasę.

Mozna to tez zrobic to w nieco inny sposob - tanszy. Przyniesc im wycene naprawy z ASO.

Najwieksza bolaczka tego typu spraw jest to, ze ludzie zdaja sobie sprawe, ze szkoda jest wyceniana za szybko, ale nie wykazuja najmniejszej checi wskazania samemu jaka kwota zamknie sie naprawa.

Pocieszajace jest, ze coraz wiecej ASO podejmuje samodzielnie starania (na podstawie udzielonego upowaznienia) do negocjacji ceny naprawy z ubezpieczycielem.

I nie ma co liczyc na bezstresowe zalatwienie sprawy (wyceny) skoro nawet w naszym sluzbowym samochodzie, zerejestrowanym na Kancelarie Adwokacka, Link4 dlugo nie chcialo sie zgodzic na zaplate rzeczywistej kwoty naprawy. 8)

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]