Skocz do zawartości

MGH - dalsze plany

Hubert
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Być może do spotkania będę miał już historycznie pomalowany motocykl. Po szlifie postanowiłem zrobić aerograf i wybór padł na Bf 109 8) . Gdyby komuś przyszedł do głowy inny model z żółto-czarnymi elementami to... no czekam na info. Myślałem o czymś polskim (P11C) ale trzeba by przemalować cały motocykl (kwestia kasiory) więc wybór padł na coś niemieckiego.

Być może do spotkania będę miał już historycznie pomalowany motocykl. Po szlifie postanowiłem zrobić aerograf i wybór padł na Bf 109  8) . Gdyby komuś przyszedł do głowy inny model z żółto-czarnymi elementami to... no czekam na info. Myślałem o czymś polskim (P11C) ale trzeba by przemalować cały motocykl (kwestia kasiory) więc wybór padł na coś niemieckiego.

Jak na 11-ke to byś musiał machnąć cały na khaki.

Ja zapronowałbym wzór malowania Grumman F4U1 Wildcat lotnictwa pokładowego USA z okresu bitwy o Gualdalcanal. Albo malowanie polskich NA P-51 Mustang z okresu inwazji w Normandii - te białe pasy dodają "myśliwskiego" sznytu.

Coś mi się po głowie kołacze o czarnych akcentach w malowaniu szwedzkich myśliwców, ale bym musiał przegrzebać swoje archiwum lotnicze. Miał Hubert do mnie przyjechać ale wykręcił sie choinką. Już byśmy Ci coś wybrali...

Nie tyle się wykręciłem, co żona mnie zagospodarowała :P Generalnie wolałbym się sponiewierać w miłym towarzystwie, niż siedzieć z rodziną, co to na zdjęciach :P

A że żona wielce dla mnie ostatnio łaskawa, nie ryzykowałem, że zrobi mi małe Pearl Harbor :D

Ja swej połówce zapowiedziałem że w sobote w garażu bitwa na łuku kurskim, jako że kalibry niemałe miały wejść w użycie - wg wagi i wg wzrostu . :P :split:

Ale nieprzyjaciel wycofał się z natarcia i zapowiedział bitwę rozstrzygającą na terytorium jeszcze nieznanym z udziałem sojuszników. :puchar:

Vlaad, ja bym była za malowaniem a'laSpitfire - śliczny jest on...

a w sprawie imprezki - jestem za tym żeby jak najwcześniej 'zafiksować' na amen datę bo wtedy mam szansę się dopasować, a chciałabym bardzo.

baj de łej, Wodzu, czy przyjedziesz na imprę swoją śliczną banditką ? wiesz, że wszyscy chielibyśmy ją ten tego :P

Ola

Coś takiego mam na myśli 8) :

http://forum.motocyklistow.pl/album_page.p...php?pic_id=1964

ale o Spitfire też pomyślę. Póki co przeglądam zdjęcia, rysunki i książki, żeby znaleźć najlepsze rozwiązanie.

Samoloty na fotce są z Jagdgeschwader 26, a ten na pierwszym planie ma oznaczenia personalne Adolfa Gallanda, zaś drugi nosi oznaczenie 7 eskadry 26-tego pułku (JG 26 7 Staffel).

mam gdzieś "109" w takie ładne plamy.

Generalnie nie musi to być 109'tka. Chodzi o zestawienioe kolorów (głównie czarny/żółty). Może to być np "Foka" taka jak ta:

http://forum.motocyklistow.pl/album_page.p...php?pic_id=1969

albo cokolwiek innego.

Ten link nie działa.

Standardowe malowanie FW 190A ( a lepiej C) - czemu nie. Tylko mało tam czarnego, taka "jaszczurka".

Znalazłem tą 109-kę. Z góry malowany ciemnoszaro-ciemnozielony, po bokach kadłuba jaśniejszy w brązowe plamy, spód błękitny. Malowanie lotnictwa myśliwskiego Bułgarii działajacego w 1942 u boku Luftwaffe przeciw SU.

Cały czarny błyszczący - np. Northrop P-61 Black Widow (nazwa zastrzeżona dla Huberta)

Cały czarny mat - kamuflaż brytyjski typ RDM-2 np: Avro 683 Lancaster z 300 dyw. RAF

Co do Spitfire'a:

malowanie z okr. bitwy o Anglię: plamy jasnoszaro-zielone, dyw.302 RAF

malowanie Overlord: plamy ciemnoszare-ciemnozielone,trzy pionowe białe pasy, dyw.316 RAF

Ładną 109-ką latał J.Marseille w Afryce. Wersja BF-109F Trop. Z góry piaskowy, od spodu jasnobłękitny. Ale miał pecha bo spotkał Skalskiego w Cyrku (PFT).

No Vlaad, ja dalej obstaję przy Grummanie. Można lekko zmodyfikaować tzn "przyczernić". Od góry czarny przechodzący stopniowo w ciemnoniebieski na dole.

Albo kamuflaż "deformujący" mający za zadanie zmęczyć wzrok i utrudnic celowanie np z fotoradaru . Jeden z wariantów: cały biały w kolorowe gwiazdy różnej wielkości. Tak malowali Niemcy swoje Fokkery w I WŚ.

No Vlaad' date=' ja dalej obstaję przy Grummanie. Można lekko zmodyfikaować tzn "przyczernić". Od góry czarny przechodzący stopniowo w ciemnoniebieski na dole.

[/quote']

Też o tym myślałem, tylko jakoś nie przemawiają do mnie oznaczenia dywizjonów amerykańskich. Chociaż jest tego tyle, że na bank coś się wygrzebie. No i felgi chcę zostawić żółte - wracam do książek ;) .

jestem za tym żeby jak najwcześniej 'zafiksować' na amen datę bo wtedy mam szansę się dopasować' date=' a chciałabym bardzo[/quote']

Ola ma racje!

jak będzie zaklepany termin i miejsce to łatwiej będzie nam się dostosować i poukładać plany.

Prezesie do dzieła!!! ;)

Dobra, nie ma to tamto,

Robimy imprezę 14 stycznia. Zaczynamy o 18.00 i ciągniemy do nocy ;) Tego dnia jest co prawda weteran bajzel w Łodzi, ale wszyscy zainteresowani zdążą chyba wrócić. Ktoś ma jakiś pomysł na sensowny lokal, w którym możnaby spokojnie rozłożyc mapy i pogadać? Bo ja, przyznam szczerze, w kwestii warszawskich lokali jestem raczej mało zorientowany. Myślałem o tawernie Pana Marka, ale to trochę daleko...

Bandit zbiera siły na nowy sezon, opatulony ciepło w garażu, stojąc pomiędzy babcią Pannonią i mamusią Hondzią, więc raczej nim nie przyjadę. Ale mogę wziąć zdjęcia ;)