bronx Opublikowano 24 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2003 Cze zapewne wiekszosc z nas ma lancuch napedowy , ale czy ktos zastanawil sie jak go poprawnie naciagnac?Tzn czy naciag miezyc jak moto stoi na centralnej albo na bocznej stopce ?W ktorym miejscu miezyc naciag(zwis) i ile on powinnien wynosci , i czy dla kazdego moto jest jakis przedzial czy to zalezy np od skoku tyl wachacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 24 Lutego 2003 Administrator Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2003 CzołemRóżne moto, różne ustawienia. Generalna zasada - ustawiasz na cetralnej podstawce. I tak - w KTMie ustawiam naciąg łańcucha w taki sposób, aby móc włożyć dwa palce (jeden nad drugim) między łańcuch a wahacz. Paluchy wsadzam gdzies w połowie wahacza,od jego górnej strony oczywiście, w takim miejscu, w którym jest największy prześwit. Z kolei w Ducati naciągam na słuch - tzn naciągam i robię rundkę. Jak wali o wahacz - zbyt luźny, jak strzela przy przyśpieszeniach - zbyt mocno naciągniety. Szczerze mówiąc w enduro naciągam łańcuch co 2-3 jazdy, natomiast w Ducu bardzo rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2003 WitamJa jak regulowałem naciąg na centralnej to musiałem co dwa dni korygować ( i wcale nic specjalnie nie było słychać, że jest za mocno naciągnięty), jak na bocznej to tydzień było dobrze... Jeśli chodzi o luz łańcucha to u mnie jest 3 cm, ale na pewno nie w każdym moto wynosi on tyle. Mieże go .. tak jak sie powinno :lol: PozdrawiamWktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karbex Opublikowano 24 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2003 A jak nie mam centralnej stopki?? 8O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyzio Opublikowano 24 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2003 Z tego co wiem naciąg łańcucha pzrzynajmniej w moim Enfieldzie trzeba było sprawdzać pod obciążeniem (25-30 mm) - nastawiony na tą odległość na podstawce stawał się twardy jak skała i mogłoby to grozić zerwaniem łańcucha. Tak więc wydaje mi się , że sprawdza się jak siedzisz (tak też było napisane w instrukcji). W triumphie zrobiłem tak samo i gra.PozdrawiamDyzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siecki Opublikowano 24 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2003 WitamCo do naciągu łańcucha to oczywiście zależy wszystko od skoku wahacza. W Tuaregu na wahaczu była naklejka na której było narysowane dokładnie jak mieżyć naciąg : w połowie długości łańcucha między jedną zębatką a drugą i ma się on dać ugiąć na 45-55 mm. W FZ podobnie tylko ugięcie ma wynosić 25-35mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronx Opublikowano 24 Lutego 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2003 Bo ja ustawiam moto na centralnej i ok. w polowie dlugosci wahacz ustawiam luz ok 2-2,5 cm.I jak siade to lancuszek troszke mocniej sie napina. A gdzie do max skoku wahacza :?: Wtedy to musi byc juz cholernie mocno napiety 8O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 24 Lutego 2003 Administrator Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2003 A jak nie mam centralnej stopki?? 8OKupiłem, a jak ktoś ma spawarkę, to może samemu sobie zrobić, specjalną kobyłkę do podnoszenia moto. Prosty mechanizm ala dźwignia. Stawiasz pod spód silnika, naciskasz stopą wajchę i moto idzie w górę. Ma to tę przewagę nad wózkami podnoszącymi moto z tyłu, że nie trzeba mieć specjalnych uchwytów w wahaczu. Czasem tylko kobyłce przeszkadzają zbyt blisko silnika (od spodu) pociągnieta rura wydechowa. Taki poodnośnik świetnie też sprawdza się w przypadku smarowania łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyzio Opublikowano 24 Lutego 2003 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2003 Bo ja ustawiam moto na centralnej i ok. w polowie dlugosci wahacz ustawiam luz ok 2-2,5 cm.I jak siade to lancuszek troszke mocniej sie napina. A gdzie do max skoku wahacza :?: Wtedy to musi byc juz cholernie mocno napiety 8ONawiązując do mojej wypowiedzi to widziałem w zestawie specjalistyczny do mojego moto taki przyrząd, który przykręca sie do miejsc mocowania amortyzatorów i skręca, co wymusza odpowiednie położenie wahacza i wtedy nastawia się luz łańcucha. Ale gdy brak tego przyrządu to najlepiej usiąść i wyprubować nastawy.PozdrawiamDyzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi